Има вредни храни за дебелото черво – ето кои са те!

11728
Има вредни храни за дебелото черво – ето кои са те!
Снимка: Pixabay

Макар работата на дебелото черво да не е особено приятна – обработване на храната, която не е усвоена от тънките черва, абсорбция на вода, минерали и витамини и формиране на изпражненията, правилното му функциониране е от ключово значение и не е по-малко важно от това на белия дроб и сърцето.

Дебелото черво страда от множество различни заболявания и само своевременна диагностика и лечение могат да съхранят здравето. Най-опасен безспорно е ракът на дебелото черво, който се предава и по наследство, поради което горещо се препоръчва скрининг и профилактични прегледи на определен брой години след навършване на определена възраст, ако в семейството ви е имало болен от рак на дебелото черво. Вашият лекар ще вземе предвид възрастта ви, текущи заболявания, индивидуални особености и прочие и ще изготви план за профилактични прегледи за здраво дебело черво.

За да се погрижите за този орган обаче само прегледи не са достатъчни. Храненето е съществена част от грижата за дебелото черво. Има полезни и вредни храни за дебелото черво – вижте кои са те и защо.

Вредни храни за дебелото черво

Ако се притеснявате за здравето на дебелото си черво или още по-лошо – в рискова група сте и се тревожите да не се разболеете от рак на дебелото черво, трябва да обърнете внимание на храните, които го разболяват и трябва да избягвате.

-          Червеното месо, което апетитно цвърчи на скарата, образува коричка и ви приканва със сланинката си да си вземете още едно парче, е лош избор на храна за дебелото ви черво. Диета, богата на червено месо, увеличава риска от колоректален рак, но учените не са сигурни защо.

-          Преработени меса, пушени, сушени, осолени или консервирани с добавени химикали – те са вредни не само за дебелото черво, но и за цялостното здраве. През 2015 г. Световната здравна организация класифицира преработените меса като канцерогенни и препоръча на хората да ограничат или избягват да ги ядат. Мезетата с аперитива ви звучат добре? Червото ви казва „Не“.

Какво да ядем при раздразнено дебело черво?

-          Като споменахме аперитив, алкохолът е сред най-вредните напитки, която може да поднесете на масата си. Две-три питиета на ден увеличават с 20% риска от рак и заболявания на дебелото черво.

-          Junk food – щом наричаме храната боклук, вероятно няма нужда от обяснение защо бързото хранене и джънка трябва да се избягват.

-          Важно е да избягвате и консумацията на храни, богати на захар и особено на добавена захар. Сладките и тестените храни са вредни за здравето като цяло, не само за дебелото ви черво.

-          Избягвайте консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини. Заменете ги с полезните омега 3 мастни киселини, които се съдържат в рибните продукти, ядките и семената. 

-          Откажете се изцяло от пържените храни – независимо под каква форма – месо, пържени картофи, чипс или онзи странен десерт –  пържен банан. Пържената храна няма място на трапезата ви, ако държите на здравето на стомаха, червата и всъщност на цялостното си здраве. Редица изследвания разкриват какво се случва с мазнината по време на пържене и то не звучи вкусно. Печете, задушавайте, намерете своята апетитна рецепта, която ще ви засити и  зарадва, без да е вредна.

Полезни храни за дебелото черво

1.       Млечни продукти

Ползата от консумацията им е в няколко направления – съдържат калций, който намалява риска от аденоми и колоректален рак, доставят протеин и витамин Д, които са от важно значение за цялостното здраве и за здравето на дебелото черво в частност.

Кои са най-вредните храни за дебелото черво?

2.       Пълнозърнести храни

Те са богатство и здраве. Фибри, фибри и пак фибри – няма какво друго да добавим. Добавете ги към ежедневното си меню, за да се насладите на вкусовите им качества и да поддържате здрави стомаха и червата си. Фибрите са ценни не само за дебелото черво, те са важни за цялостното здраве и красотата, така че открийте своя пълнозърнест продукт, който ще хапвате с удоволствие всеки ден, и го добавете към менюто си.

3.       Плодове и зеленчуци

Вероятно няма нужда да ги споменаваме и е ясно, че са полезни за здравето, в това число за здравето на дебелото черво, но ако все пак трябва да се спрем на няколко зеленчуци или подове експертите по хранене сочат 3 – броколи, зеле и портокали. Но, моля, не ги комбинирайте, не си отиват заедно.

Ако планирате обмисляне на диетата си и нейната промяна така, че да е по-полезна за здравето на дебелото черво, обсъдете тази стъпка с лекаря си. Той е запознат с цялостното ви здраве, хроничните заболявания, медикаментите, които приемате.

Има пълната картинка и най-лесно може да ви даде препоръка кои храни да премахнете от менюто си и кои да добавите. Нещо повече – лекарят ви знае кои медикаменти, които ви е предписал, изключват консумация на определени храни. Има малки тънкости, които остават скрити за пациентите, поради което е най-добре да се доверим на лекаря.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com