Кои са най-вредните храни за дебелото черво?

227714
Кои са най-вредните храни за дебелото черво?
Снимка: iStock/Guliver

Функциите на чревния тракт (или, по-просто казано: червата) играят една от основните роли за нашето здраве. Освен най-важната им роля в усвояването на хранителните вещества и течности за организма ни, червата също произвеждат хормони и невротрансмитери.

Хирургът д-р Родриго Гомеш разказва интересни подробности за тези органи. 

Например, сред невротрансмитерите, произвеждани от червата, е серотонинът, който ни придава чувството за добро настроение. Ето защо някои проучвания изрично показват, че депресията наистина може да бъде свързана с храната. Плюс всичко останало, червата са и верен „защитник“ на нашия организъм - тъй като произвеждат около 70% от антителата в имунната ни система, допринасяйки за нейното подсилване и заздравяване. При това есенциалната, тоест жизненоважна, аминокиселина триптофан се синтезира именно в червата, а тя помага на мозъка да функционира правилно; това важи и за някои витамини, като K и от групата В.

Затова, ако всички хора преценяваха правилно значението на червата, биха обърнали повече внимание на качеството на храните, включени в тяхното ежедневно меню. Независимо дали страдат от обичайните чревни неразположения като запек, възпаление и т. н. – или не се оплакват от подобни неразположения, има храни, които би трябвало да се избягват. Това са индустриалните, преработените, пържените продукти, газираните или богати на захар напитки.

Ето някои хранителни продукти, вредни за червата по принцип и най-вече за дебелото черво.

Преработени храни и бързи закуски

Индустриално преработените храни и бързите закуски съдържат много консерванти, сол, мазнини, въглехидрати и натрий, които влияят на чревния микробиом, причинявайки запек и газове. Основните преработени продукти са бекон, шунка, салами, наденици и всевъзможни други колбаси, пълнени бисквити, замразени ястия, инстантни храни и др.

Кои са най-вредните храни за черния дроб?

Пържени храни

Нашите черва усвояват по-трудно пържените хранителни подукти в сравнение със свежите зеленчуци и плодове. Маслата, използвани при пържене, изобилстват както с наситени, така и с трансмазнини, възпаляващи червата.

Безалкохолни напитки

Безалкохолните напитки, в допълнение към високото си съдържание на захар, съдържат много газове - което кара стомаха да произвежда повече стомашна киселина, променяйки чревната микробиота. Те също така подуват корема и влошават храносмилането.

Алкохолни напитки

Алкохолът нарушава баланса в чревната микробиота, като убива добрите бактерии и позволява на вредните да растат бързо, което провокира неправилно функциониране на червата. Прекомерното консумиране на алкохол е свързано още и с дразнене на чревната лигавица. Обичайно е хората да съобщават за епизоди на диария след консумация на много алкохолни напитки поради това чревно разстройство.

Бяло брашно

Пшеничното брашно по време на рафинирането губи около 80% от фибрите си, които са необходими за доброто храносмилане. В резултат се причинява своеобразна парализа на червата с газове, метеоризъм и запек.

Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?

Захар

Захарта е любимата храна на гъбичките и лошите бактерии, които се размножават в червата. Колкото повече захар ядем, толкова повече се появява дисбиоза - дисбаланс между полезните и вредните бактерии. Прекаляването със захар вреди на храносмилането и причинява газове, запек, болки в корема, диария и рефлукс.

Червено месо

Някои проучвания сочат, че прекомерното консумиране на червено месо е вредно за здравето на червата, възпалява клетките и дори причинява дивертикулит. Такова месо също нарушава баланса в чревната флора и дори носи рискове за рак на червата. Ето защо е важно да наблегнете на други видове протеини.

Забранени против разрешени храни

Тези са само някои от продуктите, които да избягваме в нашето ежедневно хранене. Това не означава, че понякога не можем да ядем подобни храни. Но поддържането на здравословна диета, богата на свежи продукти, пиенето на много течности, редовната физическа активност са твърде важни и спомагат за предотвратяването на заболявания, които могат да засегнат червата и, по-специално, дебелото черво.

Внимание! Тази статия предоставя само най-обща информация. Не прилагайте самолечение и търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com