Качвате килограми? Ето 10 причини за това

21181
Качвате килограми? Ето 10 причини за това
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

Увеличаването на теглото може да се дължи на различни причини. Ако се притеснявате за теглото си, може би се чудите как се е случило това. Няколко неща, включително приемането на лекарства, заседналият начин на живот и недоспиването, могат да причинят качване на килограми. Тази статия е за вас, ако вече сте се замислили за тези неща, но все още не сте сигурни как сте натрупали допълнително тегло. 

Ето кои са основните причини да виждате допълнителни килограми, когато се качите на кантара.

1. Тип тяло

По отношение на качването на килограми типът на тялото е от решаващо значение. При мезоморфните типове тяло често се наблюдава бързо наддаване на тегло и бързо отслабване. Най-големи жертви обаче са хората с ендоморфен тип тяло. Ендоморфите често качват бързо килограми и трудно ги свалят. Ако вашият телесен тип е ендоморфен, правете често физически упражнения и консумирайте много зелени листни зеленчуци.

2. Депресия

По данни на СЗО 350 милиона души по света от всички възрасти страдат от депресия. Реални проблеми като депресията могат да доведат до увеличаване на теглото при много хора. Антидепресантите също могат да доведат до увеличаване на теглото.

Депресията може да бъде излекувана само когато желаете да се подобрите. Правете нещата, които ви харесват и които ви правят щастливи. Най-големият подход за справяне с депресията, без да приемате лекарства, е да се упражнявате. Заемете се със спорт, запишете се на уроци по рисуване и отидете на почивка. Ако ви липсва не искате да споделяте, можете да записвате емоциите си в дневник. В резултат на това ще се чувствате по-малко напрегнати.

3. Стрес

Стресът предизвиква емоционално хранене, а това води до увеличаване на теглото. Стресът, независимо дали на работното място или у дома, предизвиква отделянето на хормона кортизол, който повишава чувството за глад. Ще предпочитате нездравословните храни пред полезните, тъй като апетитът ви расте. Опитайте медитация, йога, китайска медицина, акупунктура, ароматерапия и когнитивно-поведенческа терапия за справяне със стреса. 

Лекар разкри кога алкохолът води до напълняване

4. Дисбаланс на щитовидната жлеза

Растежът и метаболизмът се влияят значително от щитовидната жлеза. Т3, Т4 и калцитонин са трите хормона, които тя произвежда. Т3 и Т4 са същинските хормони на щитовидната жлеза, а хипотиреоидизмът се получава при недостатъчно производство на тези хормони. Тъй като метаболизмът се забавя, хипотиреоидизмът се характеризира с увеличаване на теглото.

Ето защо, ако внезапно сте наддали на тегло, трябва веднага да си назначите изследване на щитовидната жлеза. Можете да опитате да се лекувате у дома, като например да приемате по-малко прости въглехидрати, да употребявате по-малко сол и да приемате вода, напоена със сминдух.

5. Нездравословен избор на храни

Нездравословните храни съдържат много натрий, трансмазнини и изкуствени оцветители. Въпреки че са приятни на вкус, те излагат здравето ви на риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и рак. Друг фактор за увеличаване на теглото е консумирането на преработени храни или храненето навън почти всеки ден.

Поне пет дни в седмицата приготвяйте храната си у дома. През работната седмица можете да нарежете зеленчуците и да ги съхранявате в торбички с цип. Освен това трябва да се въздържате от закупуване на всякакви преработени храни, прости въглехидрати или храни с високо съдържание на сол от магазина за хранителни стоки. Купувайте нетлъсти меса като риба, мляно пуешко и пилешки гърди. Консумирайте киноа, целина, броколи, яйца, многозърнест хляб, пшенични макарони и юфка, билки, канела, черен пипер, цитрусови плодове, зеленолистни зеленчуци, бадеми, рибено масло, тофу, зехтин, обезмаслено мляко, соево мляко, леща и черен шоколад.

6. Големи размери на порциите

Трябва да управлявате размера на порциите си, ако искате да намалите теглото си. Когато ядете прекалено много и след това не правите упражнения, създавате енергиен дисбаланс, който води до увеличаване на теглото. Зеленчуците трябва да съставляват половината от чинията ви, постните протеини - една трета, а останалата част от чинията ви трябва да се състои от сложни въглехидрати и продукти, богати на фибри. Всеки ден можете да изяждате по три до четири порции плодове и зеленчуци. Сутрин трябва да се консумират 4-6 бадема, накиснати. Ядките ви дават устойчива енергия през целия ден.

5 причини за напълняване, за които дори не сте подозирали

7. Неактивен начин на живот

Днес всички сме мудни заради технологиите. Ако пред нас има компютър или телевизор, рядко ставаме от дивана или леглото. Дори малките деца предпочитат видео игрите пред игрите навън. Вероятно това е причината за големия брой млади хора, които развиват заболявания, свързани с начина на живот.

Ще натрупате килограми, ако не позволявате на тялото си да използва енергията, която консумирате, и ще ви бъде много трудно да свалите мазнините. Играйте игри на открито, запишете се на курс по танци, например зумба или друг стил танци, правете едночасова почивка от работата си, за да се разходите, карайте колело или ходете пеша до работното място, и ходете на походи.

8. Лекарства

Много от лекарствата имат неблагоприятни ефекти. Един от тях е наддаването на тегло. Лекарствата за депресия, мигрена, стероиди, алергия, диабет тип II, кръвно налягане, противозачатъчни и лекарства за припадъци - всички те имат потенциала да предизвикат неочаквано наддаване на тегло. Попитайте Вашия лекар дали има други налични лекарства, които няма да окажат толкова голямо влияние върху теглото Ви, колкото тези, които приемате сега. Запишете се на фитнес, използвайте парна баня, хранете се добре и спете достатъчно.

9. Менопауза

Нивата на естроген в организма ви намаляват през менопаузата. Скоростта на метаболизма се забавя поради намалените нива на естроген. Нишестето и захарта не се използват от организма за енергия. Те се превръщат в мазнини и се складират по цялото тяло, особено в областта на средната част на тялото. Можете да правите физически упражнения, да консумирате зелен чай и да приемате таблетки с естроген според указанията на Вашия лекар.

10. Проблеми с храносмилането

Ако имате проблеми със стомаха, ще напълнеете. Това може да е предизвикано от нездравословно хранене, преяждане, липса на достатъчно вода, консумация на много алкохол или липса на достатъчно добри чревни бактерии.

Приемайте пробиотични напитки, джинджифил, храни с високо съдържание на фибри, пресни плодови сокове, кисело мляко, мътеница и други помощни средства за храносмилането. Веднага след като се събудите всяка сутрин, създайте си навик да изпивате поне 1 чаша топла вода. Освен това консумирайте по 3-4 литра вода дневно. Това ще насърчи здравословното движение на червата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com