Как да НАМАЛИМ хроничната умора през горещите летни дни

3371
Как да НАМАЛИМ хроничната умора през горещите летни дни
Снимка: iStock/Guliver

Жегите ни изтощават дори и да не правим нищо, а мотивацията ни за работа през деня е значително понижена. Пролетната умора може да не ни напусне напълно, а прииждането на летния сезон само да затвърди позицията й в нашето ежедневие. Поради тази причина днес ще ви представим няколко плезни съвета за това как да се справим с умората през лятото.

Защо високите температури ни уморяват?

Спред учените силните слънчеви лъчи понижават мелатонина в тялото - хормон, отговарящ за съня и настроението. По-ниските нива на хормона може да са причината и за нашата мудност и отпадналост. 

Освен това при горещините тялото ни се нуждае от повече енергия, за да извършва ежедневните дейности и се охлажда чрез изпотяването, като този процес отново повлиява на енергията, с която разполагаме.

5 необичайни причини за хронична умора

Важно е и дали имаме достатъчно наличие на сол или натрий в тялото ни, тъй като те също се отразяват на енергийните ни нива. Загубата на сол се дължи на изпотяването и понижава нивата на натрий - хипонатриемия. В резултат от това може да се появят симптоми като замайване, главоболие, болки в мускулите и др. Трябва да обърнем внимание на електролитите и хидратацията, за да се чувстваме добре. Ако не сте наясно кои електролити са важни за организма ни, бърза проверка в интернет ще ви е от полза. Но пак трябва да споменем, че те трябва да присъстват в нормални количества, а не да прекаляваме с консумацията на солени продукти.

Обикновено с настъпването на жегите нашите климатици у дома и на работното място усилено се грижат за удовлетворяващите по-ниски температури. Затова, когато излезем навън, може да ни удари една гореща вълна, а тази рязка температурна промяна също може да повлияе на организма ни.

Какво се крие зад постоянната умора

Специалистите съветват преди излизането ни в жегите да изключим климатика поне 10 мин предварително, за да се климатизираме по-нормално навън. Жегите водят до липса на апетит, отпадналост, световъртежи, умора, безсъние и т.н.

Как да се справим с жегите?

От голяма важност е да се поддържаме хидратирани през целия ден не само чрез водата, но и чрез плодове, зеленчуци или кокосова вода. Избягвайте тежките и мазни храни и предпочитайте по-леките обеди и вечери с повече плодове, зеленчуци, риба, пилешко месо, ядки и др. Внимавайте какви напитки консумирате, препоръчителни са лимонади, студени чайове, айрян, а е по-добре да се избягват големите количества кофеинови напитки, алкохол, с много съдържание на захар и подсладители и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com