Как да повишим добрия холестерол?

42015
Как да повишим добрия холестерол?
Снимка: iStock/Guliver

Поддържането на нивата на добрия холестерол, обозначаван още като HDL, е от голямо значение за снижаване на риска от болести на сърдечно-съдовата система – като инфаркт, атеросклероза и инсулт. Причината е, че даже ако лошият холестерол е на нормално ниво, ниският добър холестерол засилва риска от такива усложнения.

Своето мнение споделя  д-р Ана Луиза Лима, кардиолог.

За да повишите нивата на „добрия“ HDL-холестерол в кръвта си, съществуват 4 важни изисквания.

1. Спортувайте редовно.

Аеробни упражнения като бягане, ходене, кооездене, плуване са много добри вариантни алтернативи за повишаване на степента на добрия холестерол в кръвта. Препоръчва се да правите поне 30 минути упражнения по 3 пъти в седмицата или, за да подобрите повече резултатите, по 1 час съответните упражнения ежедневно. По време на тренировките пулсът трябва да бъде висок, а дишането леко – ето защо дори онези хора, които се движат много и очевидно водят твърде активен живот, също трябва да си отделят известно време за физическа активност и да натоварват повече тялото.

Висок холестерол? Само така можете да определите дали го имате

2. Правилен хранителен режим.

Консумирането на препоръчителното качество и правилно количество мазнини е много важно за поддържане на контрол върху холестерола. Някои добри стратегии в диетите за повишаване на HDL са следните. Яжте храни с ненаситени мастни киселини омега-3 – например, сьомга, сардини, треска, скумрия. Осигурявайте си зеленчуци на трапезата както за обяд, така и за вечеря. Предпочитайте пълнозърнести храни като ръжен хляб и кафяв ориз. Непременно яжте минимум 2 плода на ден. Търсете източници на добри мазнини от рода на зехтин, маслини, ленено семе, авокадо, фъстъци, чиа, слънчогледови семки, кестени. Много е важно да се избягват преработени храни с високо съдържание на мазнини или захар, като бекон, колбаси, бисквити с пълнеж, вафли, замразени готови за консумация храни, закуски от типа „бързо хранене“, газирани напитки и готови за консумация сокове.

3. Избягвайте консумацията на алкохолни напитки.

Прекаляването с консумация на алкохол покачва степента на лошия холестерол и смъква нивото на добрия – а и привнася повече калории в менюто, благоприятствайки наддаването на наднормено тегло. Въпреки това, консумирането на малки дози алкохол дневно спомага донякъде за повишаването на степента на HDL в кръвта - но този резултат се получава единствено и само, ако консумацията се ограничава наистина в малки количества. Все пак онези хора, които нямат навика да пият алкохолни напитки, не трябва и да започват да пият с намерението да упражняват контрол върху холестерола. Просто съществуват други, по-безопасни и безрискови способи за повишаване на степента на добрия холестерол - диета и физически упражнения. Въобще: избягвайте алкохола!

Точната диета при висок холестерол

4. Консултирайте се с кардиолог.

Трябва да се потърси кардиолог, особено при наднормено тегло, неправилно хранене и лоша анамнеза (наследственост) за сърдечно-съдови заболявания в рода по права или съребрена линия – защото такива характеристики водят към висок риск за възникване на сърдечни проблеми и лошо кръвообръщение. В съответствие с резултатите от теста лекарят може да препоръча такива лекарства, които повишават степента на добрия HDL-холестерол. Тази практика обикновено се включва в действие, когато „лошият“ холестерол е висок - понеже, ако само добрият холестерол е нисък, лекарствата невинаги са необходими.

При това, някои лекарства може дори да смъкнат концентрацията на „добрия“ HDL-холестерол в кръвта като страничен ефект от използването им. Това изисква тестови проверки и разговор с лекаря относно възможността за смяна на лекарството с друго, което не уврежда нивата на холестерола.

Внимание! Тази статия е информативна, а не препоръчителна. Консултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com