Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с упоритата хрема през лятото?

13 юни 2024, 15:00 часа

Въпреки че лятото е белязано от слънчеви дни и високи температури, то може да донесе дискомфорт на хората, които страдат от хрема (ринит), обикновено през този сезон предизвикана от различни алергии.

Д-р Режина Стела Роланд Ортега разказва за този проблем. 

Причини за ринит през лятото

Прахови акари

Тези малки паякообразни са често срещани в топла и влажна среда. През лятото идеалните условия за размножаване на прахови акари могат да се създадат в затворени помещения, като спални и стаи с лоша вентилация, предизвикващи алергични реакции.

Гъбички и мухъл

Топлината и влажността, характерни за лятото, създават среда, благоприятна за растежа на гъбички и мухъл.Тези вещества могат да предизвикат алергични реакции при чувствителни хора, допринасяйки за влошаване на ринита.

Замърсители на въздуха

През лятото нивата на замърсители на въздуха могат да се повишат, да станат дразнещи за дихателните пътища и да влошат симптомите на алергичен ринит. Типичните симптоми като често кихане, сърбеж в носа и очите, запушен нос могат да се засилят през лятото поради увеличеното излагане на алергени. Освен това, някои хора могат да изпитат умора, главоболие и раздразнителност, ако симптомите се задържат.

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Как да се лекува хрема през лятото?

Ето някои общи съвета, които могат да помогнат при лечението на алергичен ринит през лятото.

Чисто жилище

Редовно почиствайте дома си, за да намалите наличието на акари и мухъл. Перете спалното бельо, завесите и килимите често в гореща вода. Избягвайте дейности на открито в критични моменти - нивата на алергени обикновено са най-високи сутрин и късно следобед. Носете слънчеви очила и шапка - това може да ви помогне да защитите очите и лицето си от директен контакт с алергени.

Лекарства

Антихистамините облекчават симптоми като сърбеж, кихане и хрема. Деконгестанти - может да облекчат назалната конгестия, но трябва да се използват с повишено внимание поради странични ефекти. Назалните кортикостероиди намаляват възпалението на носа. Физиологичен разтвор - промиването на носа с такъв разтвор може да помогне за премахване на излишната слуз и алергенните частици. Консултирайте се с лекар, преди да използвате каквото и да е лекарство.

Лекар

Ако симптомите продължават или се влошават, важно е да посетите УНГ-лекар за по-подробна оценка. Той може да препоръча персонализиран план за лечение и, ако е необходимо, ще ви насочи към специализиран алерголог.

Как отоларингологът може да помогне?

Точна диагноза

Първата стъпка към облекчението от хремата е точната диагноза. Отопиноларингологът ще извърши подробна оценка на симптомите, медицинската история и, ако е необходимо, ще проведе тестове за алергия, за да идентифицира специфични причини за ринит.

Персонализирано лечение

Въз основа на диагнозата оториноларингологът ще изготви персонализиран план за лечение. Това може да включва антиалергични лекарства, назални кортикостероиди или в по-тежки случаи имунотерапия за намаляване на чувствителността към алергени.

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Профилактика

В допълнение към лечението, отоларингологът ще даде насоки относно профилактични мерки. Това може да включва планове за намаляване на алергени у дома, като използване на пречистватели на въздуха и поддържане на добре проветрена среда.

Редовни прегледи

Редовното преглеждане при вашия оториноларинголог е от съществено значение, за да се коригира лечението, ако е необходимо, и да се гарантира, че симптомите са под контрол. Сезонните промени в интензивността на алергена може да изискват корекции в плана за управление.

Алергичният ринит през лятото може да представлява предизвикателство за мнозина, но правилната намеса от оториноларинголог може да промени всичко. Щом разберат причините и свързаните с тях симптоми и потърсят професионална помощ, пациентите ще получат значително облекчение и ще се насладят на по-комфортен и приятен летен сезон. Консултирайте се с оториноларинголог за експертни насоки и възвърнете контрола си върху вашето респираторно здраве!

Внимание! Статията предлага само информация. Не се самолекувайте, а винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес