Как да се справим с косопада - решението е на една ръка разстояние!

2811
Как да се справим с косопада - решението е на една ръка разстояние!
Снимка: iStock

В случай на прекомерна загуба на коса, първото действие, което би трябвало да предприемете, е да посетите дерматолог, за да констатирате каква е причината и да се разбере каква може да бъде най-добрата форма на лечение. То може да включва всичко: от използването на специфични препарати против косопад до адаптирана диета.

Д-р Татяна Занин разказва за решението на проблема. 

Косопадът по начало е напълно естествен процес - но се смята за прекален, когато се губят по повече от 100 косъма на ден. Тази беда може да се докаже при измиване на косата, сресване или забелязване на прекалено много опадали косми след събуждане сутрин.

Загубите на коса може да се дължат на различни фактори, като най-честите са хормонални промени, стрес и анемия. Лечението на косопада зависи от причината и трябва да се процедира в съответствие с предписанията на дерматолога - но най-често прилаганите възможности за лечението включват следното.

1. Адаптирана диета

Увеличеното консумиране на храни, богати на цинк, желязо, бета-каротин и омега-3, например, може да редуцира и даже да предотврати косопада, понеже те укрепяват и осигуряват целостта на косъма. Подобряването на диетата е от твърде важно значение, когато се цели предотвратяването на косопада - защото е сред възможностите за лечението му след раждане, по време на хормонална заместителна терапия, при инфекции и различни заболявания, съпроводени с висока температура, емоционална или физическа травма, постоперативни усложнения в щитовидната жлеза, силно ограничителни диети или хранителни дефицити.

Сезонен косопад: Кога е време да посетите лекар?

2. Спиране на лекарства

При някои лекарства косопадът е един от възможните странични ефекти. По-чести случаи се забелязват при препаратите хепарин, варфарин, витамин А, карбимазол, амфетамини или литий, например. Затова най-рационалният подход в лечението на косопада, провокиран от употреба на лекарства, е да се проконсултирате с лекаря, който ги е предписал, и да поискате да ги промените или преустановите, като ги замените с други варианти, които нямат подобен страничен ефект.

3. Трансплантация на коса

Трансплантирането на коса е една от добрите възможности в лечението на мъжката плешивост. Това представлява хирургична процедура, чрез която косата се взема от определена област, обикновено задната част на врата, гърдите или гърба, и се имплантира в нужната зона. Но, все пак, макар и трансплантирането на коса да е много добра възможност за лечението на плешивостта, съществуват и по-малко инвазивни процедури, които успешно стимулират растежа на коса - като например, прилагане на миноксидил или приемане на финастерид.

4. Прилагане на противогъбични средства

Обикновено употребата на противогъбични средства е подходяща, когато загубата на коса е предизвикана от гъбички, причиняващи, например, микозата трихофития. Дерматологът обикновено препоръчва употребата на таблетки тербинафин или гризеофулвин в допълнение към шампоан с 2,5% селен или кетоконазол.

Страдате от есенен косопад – ето какво е вашето спасение

Грижа за косата

В това видео д-р Татяна Занин уточнява подробности по грижите за косата. 

За да бъде предотвратена загубата на коса, е важно да се предпазвате от действия, които могат да я увредят – например, изправяне и разресване, което може да доведе до травматична алопеция, иначе казано: загуба на коса в резултат на травма. Затова е препоръчително да избягвате прекалено честото изправяне на косата, смени на прическата, формирането на дреди (дредлоки) и стегнати плитки, както и да не практикувате връзване на мокра коса и използването на сешоар твърде близо до корените на космите. Също така е важно да овлажнявате косата си, понеже това спомага за защитата на кичурите от слънцето, студа и вятъра, оставяйки косата ви заздравена, мека и блестяща.

Внимание! Статията е само за информация. По въпросите в нея винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com