Как мозъкът ви може да саботира вашата лятна диета

787
Как мозъкът ви може да саботира вашата лятна диета
Снимка: iStock

Ето защо отслабването преди ваканцията е толкова трудно.

За съжаление, краткосрочните диети без значение какъв вид са, са склонни да имат обратен ефект доста лесно.

Хормоналният и нервен контрол на загубата на тегло е невероятно сложен, поради което загубата на тегло може да бъде толкова лесна на теория, но толкова трудна на практика.

Нашите мозъци са невероятно сложни, когато става въпрос за управление на нашия енергиен баланс, и наддаването на тегло обикновено е неадаптивна реакция.

Вашето тяло не иска да отслабне

Това се дължи отчасти на теглото на „зададена точка“ и „точка на утаяване“, казва. Имаме генетично предразположение да имаме определено тегло – зададена точка, но има известно място за мърдане, когато става въпрос за това как нашата среда взаимодейства с нашите генетични предразположения.

Това място за мърдане е нашата „точка на установяване“ и може да бъде повлияно от неща като храните, които ядем, и навиците ни за упражнения.

Мислете за това като за термостат, който е настроен на програма да бъде 70 градуса през цялото време. Можете да промените термостата до 65 градуса, но в крайна сметка ще се задейства тази програма, която ще повиши отново температурата.

Когато сте под теглото, с което тялото ви се чувства най-добре, вие ще се борите с хормоните си, за да го поддържате.

Вашите хормони знаят кога сте на диета

Когато започнете да ограничавате приема на храна, хипоталамусът и хипофизната част на мозъка получават сигнали от различни органи, като разпознават намалените енергийни източници, постъпващи в тялото, и коригират нивата на хормоните като начин да противодействат на това намаление.

Вашите хормони на глада могат да се повишат, а хормоните на ситост да намалят, което води до много значителен стремеж да ядете повече храна, особено онези много вкусни храни, които са с висока енергийна плътност, известно още като всичко, което сте се опитвали да избягвате, докато сте на диета.

След като паднете под 4 до 5% от първоначалното си телесно тегло, има различни компенсаторни механизми, които се задействат в периферията, като червата и мозъка, които се опитват да ви върнат към първоначалното телесно тегло.

През 2007 г. проучване  установи, че сред жените на калорично ограничена диета, тези, които са загубили повече тегло, са жадували за храни с по-висока енергийна плътност след шест месеца диета.

Може да бъде невероятно разочароващо да загубите 5 до 10% от телесното си тегло, само за да накарате тялото ви да започне привидно да работи срещу вас.

Ние сме оборудвани с реакция за оцеляване, която прави загубата на тегло трудна

В допълнение към хормоните ви, които са изхвърлени от строя, ако сте изключително рестриктивни с приема на храна, тялото ви може да премине в режим на гладуване - когато тялото ви започва да пести енергия, вместо да я изгаря.

Вашето тяло изгаря енергия по два начина. Едната чрез физическа активност, другата чрез всички жизненоважни функции, които тялото ви изпълнява, само за да остане живо, като дишане и храносмилане.

Това се нарича вашата основна скорост на метаболизма. Когато започнете да отслабвате, мозъкът ви се опитва да предотврати това, като променя основния ви метаболизъм, така че в крайна сметка изгаряте по-малко калории.

Гастроентеролог: Това е най-добрата диета за възрастните хора

Преди може би са били необходими 1200 калории, за да поддържате тялото си работещо. Сега тялото ви става нервно, защото отслабвате и ви казва „нека се опитаме да свършим същата работа, само като изгорим 1000 калории.“

Ставате по-ефективни, което би било страхотно, ако бяхте пещерен човек, търсещ следващото си хранене и не толкова, когато просто се опитвате да изглеждате добре по бански.

3-те най-добри и ефективни средиземноморски диети

Силно ограничената диета също кара хората да губят мускулна маса, което допринася значително за скоростта на метаболизма, като допълнително забавя метаболизма.

Дори ако сте в състояние да поддържате чиста маса чрез упражнения, изследванията показват, че това не е достатъчно за смекчаване на промените в скоростта на метаболизма в покой.

Все още можете да отслабнете, само без „диети“

И така, как хората трябва да отслабнат, когато самата ни физиология е настроена срещу нас?

Няма начин да подмамим мозъка си да няма тези реакции, но със сигурност има по-здравословни начини за отслабване.

КОнсумирайте храни с високо съдържание на фибри и вода като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Фибрите ви държат сити по-дълго, а съдържанието на вода увеличава обема на храните, които ядете, като същевременно поддържа по-нисък прием на калории

Яденето на здравословни мазнини като авокадо, зехтин и ядки също ще увеличи ситостта. Всъщност дългосрочната средиземноморска диета с високо съдържание на мазнини богата на ядки и зехтин е свързана със загуба на тегло.

Истината е, че ключът към загубата на тегло е дългосрочният подход към начина на живот, а не краткосрочните диети.

Източник: https://www.healthline.com/health-news/your-brain-can-sabotage-your-summer-diet#Your-hormones-know-when-youre-dieting

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com