Каква е тайната на натуралната минерална вода?

3398
Каква е тайната на натуралната минерална вода?
Снимка: iStock

Натуралната минерална вода се ражда под земята, преминава през сложен път през скалите, филтрира се по естествен начин, променя няколко пъти температурата и химичния си състав. Резултатът е уникална по своите свойства напитка.

Има благоприятен ефект върху целия организъм: укрепва имунната система, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите, регулира храносмилателния тракт и отделителната система, укрепва сърдечно-съдовата и нервната система, подмладява и лекува.

С минерална вода се отслабва, спортува, възстановяват силата и пречистват тялото. Но всичко това при едно условие: ако минералната вода е правилно подбрана от специалист и наистина ви подхожда по отношение на състава. Ето защо е толкова важно да намерите правилната и най-важното истинска минерална вода.

Минералната вода може да бъде естествено газирана или изкуствено наситена с въглероден диоксид. Това се прави, за да се запазят полезните свойства на водата за дълго време и да се предотврати навлизането на кислород в бутилката. Тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, трябва да бъдат по-внимателни с газираната вода: напитките, наситени с въглероден диоксид, са противопоказани за тях. Ето защо преди да пиете такава минерална вода, тя трябва да се излее в чаша и да се остави да престои няколко минути, за да излезе газът. 

СПРЕТЕ да пиете ТЕЗИ 4 напитки и ги заменете с вода

Ползите от различните видове минерална вода

Минералните води се различават по произход, състав, температура, киселинност, ниво на минерализация и много други параметри.

Хидрокарбонатната минерална вода подпомага работата на мускулите и предотвратява натрупването на млечна киселина, облекчава киселини, премахва излишната слуз при инфекциозни заболявания. Полезна е при заболявания на бъбреците и пикочно-половата система, подагра, диабет. Противопоказания: гастрит.

Магнезиевата минерална вода помага за справяне със стреса, безсънието и синдрома на хроничната умора. Има лек седативен ефект и повлиява благоприятно работата на нервната система. Спортистите също ще оценят тази вода: като профилактика на конвулсии, претоварване и болки в мускулите. Намалява количеството на пикочната киселина при подагра. Водата е ефективна при диети, подобрява работата на храносмилателния тракт и помага да се отървете от запек.

Сулфатната минерална вода е най-добрият помощник за ефективната работа на черния дроб и жлъчния мехур, стимулира производството на жлъчка, подобрява нейното качество и предотвратява появата на камъни. Сулфатната минерална вода е полезна и при чревна непроходимост, затлъстяване, гастрит. Обикновено се пие преди хранене.

Противопоказания: не се препоръчва при калциев дефицит и възпаление на апендикса. Хората с диабет могат да пият такава вода само по лекарско предписание. Сулфатната вода не трябва да се пие от деца и юноши, както и от бременни жени.

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием прекалено много вода?

Хлоридната минерална вода помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт, има жлъчегонно свойство и е ефективна при проблеми с кожата, ставите и нервно превъзбуждане.

Противопоказания: хипертония, исхемична болест, възпалителни процеси, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, алергии. Също така е противопоказан при бременност.

Калциевата минерална вода ще помогне за компенсиране на дефицита на калций в организма, включително при деца и бременни жени. Не се препоръчва да се консумират повече от 150 ml на ден.

Най-често в природата се срещат смесени видове вода с различно съотношение на определени микроелементи, така че лекарят трябва да определи точната диагноза и план за лечение във всеки случай. За това каква минерална вода можете да пиете без уговорка, ще разкажем по-нататък.

Трапезна минерална вода

Това всъщност е проста питейна вода с добро качество, концентрацията на минерални соли в нея е не повече от 1 грам на 1 литър. Тя е доста мека, приятна на вкус, подходяща за ежедневна употреба и общо лечение на тялото, но не трябва да очаквате терапевтичен ефект от нея. Препоръчителният прием е не повече от 4 чаши на ден. За превантивни цели е по-добре да пиете минерална вода при стайна температура 15 минути преди хранене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com