Каква огромна полза носи водата от варени картофи?

25162
Каква огромна полза носи водата от варени картофи?
Снимка: iStock

Картофите са ценен източник витамини и минерали с доказана полза за здравето. Известно е, че като източник на калий са полезни за хипертониците, консумацията им помага да се поддържат здрави сърцето и нервната система, незаменими са и в грижата за кожата и предпазване от преждевременно стареене и са изключително богати на антиоксиданти. Как обаче водата от варените картофи може да се окаже полезна и какво е благотворното ѝ въздействие върху тялото?

Водата от варени картофи – голямата изненада

Докато ползите от картофите и консумацията им са известни, както и прилагането на суров картоф за облекчаване на различни страдания – спомнете си за кръгчетата суров картоф, който препоръчват старите хора да се наложат върху очите при облъчване с електрожен например, то ползата от водата от варени картофи остава непозната и многобройните ѝ приложения се оказват голямата изненада, свързана с картофите.

Учен обясни защо е полезно да се пие водата от варените картофи

Водата от варени картофи намира приложение като:

  • Пълноценна храна за растенията в градината ви

Може да използвате водата от варени картофи, за да заместите с нея скъпите  торове. Поливането на почвата с водата от варени картофи ще ѝ достави ценни хранителни вещества. Само я оставете да изстине, преди да я използвате в градината за поливане, за да не попарите растенията, и в никакъв случай не добавяйте сол или други подправки към водата за варене на картофите, ако ще я използвате по-късно именно с това предназначение. Солта буквално ще убие растенията ви и се ползва в градината за унищожаване на плевели там, където няма полезни растения и цветя, така че бъдете внимателни и не забравяйте тази изключително важна подробност.

  • Средство в кулинарията и помощник в кухнята

В кухнята и за кулинарните ви творения водата от варени картофи е чудесно естествено решение, когато се нуждаете от сгъстител за ястията си. Тя придава и вкус – тоест овкусител е при това безплатен и не изкуствен. Спокойно може да я използвате в супите си вместо чешмяната вода. По отношение на кулинарията и мястото на водата от варени картофи тя има и друго ценно приложение – ако страдате от непоносимост към глутен и сгъстяването с брашно не е вариант за вас, водата от варени картофи, с която да заместите брашното, е идеално решение. Картофеното нишесте намира приложение и за подобряване на вкуса и текстурата на хляба и тестото. Вместо да купувате от търговската мрежа картофено нишесте на прах, може да използвате водата от сварените картофи – ползата е двойна – не изхвърляте и спестявате.

  • За домашния любимец

Може да ви звучи странно, но добавянето на водата от варени картофи към консервата на пухкавия ви четириног мъркащ или лаещ домашен любимец не само ще му осигури допълнителна хидратация, но и ще достави на телцето му ценни хранителни вещества. Внимавайте с количеството – нека е малко, за да не размие вкусът на храната му и да го откажете от яденето в купичката.

Не изхвърляйте водата от варени картофи

  • За вашето здраве

По време на варене на картофите редица ценни вещества мигрират във водата. Така водата от варени картофи се оказва ценна за здравето ви, тъй като съдържа витамини B и C, калий, фибри и фитонутриенти, за които е доказано, че насърчават цялостното здраве. Водата от картофите, подобно на самите тях, помага за понижаване на кръвното налягане, подобряване на мозъчната функция и здравето на нервната система, намаляване на възпалението и за доброто храносмилане.

Разбрали ползата от водата, в която сте сварили картофите, вероятно ще ви се иска да я съхраните. Как е правилно да направите това, за да не изгуби ценните си свойства и полезни качества и за да не се развали ценната картофена вода?

Как да съхраните водата от варени картофи?

Това дали ще използвате водата от варени картофи по-късно през деня, след няколко дни до седмица, или след месец, определя начина на съхранение. Прецедете я, като тази стъпка важи за всички начини и време на съхранение. Ако ще я използвате на същия ден, прецеждането е достатъчно, а стайната температура е напълно нормална за съхранение.

Ако следва да съхраните водата от варени картофи за няколко дни до седмица, то я изсипете в подходящ съд и я оставете в хладилника. Нужна ли ви е за след няколко седмици, замразете я във фризера отново в подходящ съд. Водата от варени картофи няма да изгуби качествата си на студено, не се притеснявайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com