Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

9597
Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

Сусамът представлява семена, богати на антиокислители, които допринасят значителна полза за здравето: помагат за контролиране на диабета, намаляване на телесното теглото и против някои заболявания.

Д-р Карла Леал тук ни разказва за полезните му свойства. 

Сусамът притежава сериозна хранителна стойност; богат е на протеини, полиненаситени мастни киселини, магнезий, калций, витамин Е и фибри. Семената може да се консумират печени или сурови, да се прибавят към салати или рецепти за хляб, бисквити, сосове.

11 ползи от сусама

Главните ползи от сусама са следните.

1. Намалява холестерола

Сусамовите семена съдържат разтворими фибри и съединения като сезамин и фитоестрогени, които намаляват „лошия“ LDL-холестерол, както и триглицеридите в кръвта; а същевременно повишават нивата на HDL-холестерола, популярен като „добър“. По този начин сусамът поддържа здравето, предотвратявайки развитието на сърдечно-съдови кризисни усложнения като атеросклероза, инсулт и инфаркт.

2. Контролира кръвното налягане

Сусамът изобилства с полиненаситени мастни киселини, сезамин и витамин Е, които имат противовъзпалителни и антиокислителни свойства, улесняват контрола върху кръвното налягане и разширяват кръвоносните съдове.

3. Облекчава запека

В сусамовите семена се съдържат лигнани. Това са разтворими фибри, които увеличават обема на изпражненията, улесняват чревния транзит и така подобряват здравето на червата.

4. Спомага за загуба на тегло

Семената на сусама са наситени със здравословни мазнини, фибри и протеини - все хранителни вещества, които засилват усещането за ситост и намаляват приема на калории, помагат при контрола и загубата на тегло.

Суров сусам и мед - ето за какво помага много!

5. Облекчава артрит

Сезаминът, присъстващ в сусамовите семена, има антиокислително и противовъзпалително действие, което намалява болките и подобрява подвижността на ставите при хора с артрит.

6. Ускорява заздравяването на рани

Антиокислителните свойства на сусама предпазват тъканите от окислително увреждане, настъпило след нараняване.

7. Бариера пред рак

Сезаминът е основната активна съставка в сусамовите семена. Неговите антиокислителни и противовъзпалителни свойства контролират оксидативния стрес в организма, като помагат в предотвратяването на рак.

8. Облекчава симптомите на менопаузата

Ежедневната консумация на сусамово семе подобрява здравословния статус на жените в менопауза, защото редуцира холестерола, възпрепятства развитието на остеопороза и увеличава образуването на естроген, намалявайки симптоми като горещи вълни и главоболие.

9. Спомага за контролиране на диабета

Сусамовите семена се препоръчват за подпомагане в контрола на преддиабетни и диабетни състояния, понеже съдържат значителни количества фибри и протеини, които удължават времето за смилане на храната. По този начин контролират степента на кръвната захар.

10. Поддържа костите здрави

Тъй като съдържат калций, фосфор и магнезий, сусамовите семена поддържат костите, предотвратявайки заболявания от рода на остеопорозата.

11. Предотвратява неврологични усложнения

Лигнаните, присъстващи в сусама, са биологично активни съединения с невропротективни (неврозащитни) ефекти. Те предотвратяват когнитивните и невронни промени; така предотвратяват развитието на болести от рода на Алцхаймер, Паркинсон и сенилна деменция.

За да се възползвате от изброените предимства, сусамовите семена трябва да бъдат включени в балансирана и здравословна диета.

Ако всеки ден ядете по лъжичка сусам, с тялото ви ще се случи това

Как да консумирате?

Сусамът може да се консумира в натурален или препечен вид, под формата на семена или да се използва за приготвяне на пасти, хляб, торти или бисквити. Семената може да бъдат прибавяни към кисело мляко, ориз, салати, зърнени храни, каши, смутита, сокове.

За да се възползвате от предимствата на сусама, се препоръчва да консумирате 1 до 2 супени лъжици на ден - в зависимост от възрастта, здравословното състояние и толерантността на организма при всеки човек

Как да усвоим хранителните вещества?

За да се усвоят хранителните вещества в сусама, е необходимо тези семена да се изпекат, накиснат или покълнат преди консумация. Тези процедури помагат за премахването на фитиновата и оксаловата киселина, които намаляват усвояването на полезните вещества от организма.

Внимание! Статията има само информативно предназначение. Недейте да прилагате самолекуване и се допитвайте задължително до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко се повишава кръвната захар при консумация на ягоди?

Силен природен лечител: Идеално средство за подсилване на имунната система

7 неща, които трябва да разчистите преди началото на лятото

Има ли идеален момент за бране на лайка и какво е специфичното при него

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 май /валутен калкулатор/

Честа грешка: Как омекотителят може да развали пералнята ви

Лесен трик, с който да почистите матрака: И най-упоритите петна ще изчезнат

Експерт разкрива: Какво прави чаша кафе с тялото ни минута по минута

Какво е усещането при тромб? 7 знака, които никога не трябва да пренебрегвате

Този тропически плод изгаря мазнините, помага при възпаления и подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com