Какво да консумираме при ниско кръвно през есента?

10175
Какво да консумираме при ниско кръвно през есента?
Снимка: Istock

Редица фактори влияят на кръвното налягане – начин на живот, хранене, хронични заболявания, медикаменти, стрес, физическа активност, вредни навици, атмосферно налягане, температура, сезони. Обикновено рискът от хипертонична криза е по-висок през студения сезон и по-нисък през горещите месеци от годината.

Ниското кръвно налягане е по-характерно за лятото, когато често се налага и корекция на дозата на приеманите лекарства от хипертониците след консултация с лекуващия лекар, но не е изненадващо или необичайно през есента пациентите да се оплакват и от ниско кръвно налягане. Особено ако есента е топла и дори на места гореща, каквато наблюдаваме именно тази година.

Ниското кръвно налягане обикновено не представлява риск за живота, както при  хипертонията и свързаните с нея инсулт и инфаркт, но не е изключено зад него да се крият здравословни проблеми като диабет, изискващи лекарска консултация, или да се стигне до загуба на съзнание, причинена от ниското кръвно налягане.

Припадъкът може да се окаже опасен поради самото падане и риска от сериозен удар при падането. Дори да не се стигне до загуба на съзнание, ниското кръвно е свързано с редица неприятни  симптоми, влошаващи самочувствието и качеството на живот, което прави отговора на въпроса какво да консумираме при ниско кръвно тази есен от ключово значение.

Как газираното може да ви помогне при ниско кръвно?

Какво да консумираме при ниско кръвно налягане тази есен?

Макар рискът за здравето при ниско кръвно налягане да е по-незначителен от този при хипертониците, може да контролирате вашето и да го поддържате нормално с подходящо меню. Изборът на храна е важен за общото здравословно състояние и за показателя на апарата за кръвно налягане.

Вижте кои са даровете на есента, които да сложите на трапезата си, за да поддържате кръвното си налягане в нормални граници. Последвайте тези 6 съвета за диета, които могат да ви помогнат да повишите кръвното си налягане до здравословно ниво.

-          Мазни меса

Докато хипертониците трябва да избягват да консумират мазни храни, то хипотониците могат за използват есента и зимата, за да се насладят на пържоли, сланинка, мазнички меса, които да доставят енергия и белтъчини на тялото им. Естествено, че следва да внимават да не качат килограми, макар да е известно, че не месото, а въглехидратните храни, тестените и сладките водят до излишни сантиметри около талията.

-          Кофеин

Не само чашата ароматна ободряваща наслада, която с нетърпение вкусвате сутрин след ставане и присъства на бюрото ви през целия ден, може да помогне за поддържане на кръвното налягане в нормални граници. Храни, богати на кофеин, както и други кофеинови напитки, действат на организма по същия начин. А какво по-хубаво в хладната утрин от горещо кафе на шкафа до спалнята ви.

-          Солени храни

Кой каза туршия? Тя е от даровете на есента и зимата. Вкусът ѝ го обожаваме, пробиотиците, които съдържа като ферментирала храна, поддържат нормално функциониране на стомаха и червата, а съдържанието на сол е щедро, което всъщност помага за повишаване на ниското кръвно налягане. Докато страдащите от хипертония следва да ограничат или преустановят консумацията на сол, за да намалят риска от хипертонична криза, то хората с ниско кръвно налягане могат да се насладят на солени ястия като пъстрата витаминозна есенна туршия и на ползите от консумацията ѝ.

Как да повишим ниското кръвно налягане: 5 ефективни начина

-          Течна храна

Не само водата, но и супите, течните храни, прясно изцедените сокове, чаят помагат за поддържане на нормалните нива на кръвното налягане. Чаят е особено подходящ за хладните есенни следобеди, горещата пилешка супа е лек при настинка, а изцедените сокове, богати на витамин С, ви помагат да държите далеч грипа. Хидратацията е важна за хипотониците.

При неадекватен прием на течности ниското кръвно налягане става още по-ниско и опасно. Добрата хидратация помага, като супата е част от решението на тази задача. Ако пък и е леко мазничка и солена, то сте поднеси на трапезата си 3в1 за поддържане на нормално кръвно налягане при хипотония.

-          Храни, богати на В12

Ако се чудите какво да консумираме при ниско кръвно налягане, не пропускайте да анализирате причините за него. Хипотонията може да е породена от липса на витамини като витамин В12 например, който играе ключова роля в подпомагането на тялото да произвежда здрави червени кръвни клетки. Липсата на този важен витамин може да доведе до анемия, която понижава кръвното налягане. Ще откриете ценния витамин в  редица хранителни продукти като яйцата, пилето и рибата. 

-          Храни, богати на витамин В9

Подобно на витамин В12, дефицитът на витамин В9 може да причини анемия, която води до понижено кръвно налягане. Ще го откриете в продукти като аспержи, броколи, черен дроб и бобови растения като леща и нахут. Горещата леща е идеална за студените есенни дни и за кръвното налягане. Насладете ѝ се.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com