Какво е агорафобия

15295
Какво е агорафобия
Снимка: iStock/Guliver

Агорафобията е страх и избягване на места със струпване на хора, страх да се излезе от вкъщи. Трудно е да се повярва, но много хора живеят с това разстройство, като всеки ден се сблъскват със страховете си. Какви са причините? Как се проявява агорафобията?  Как да разберете, че ваши близки или приятели страдат от агорафобия? Може ли да се победи това състояние? Как да се справим със страха да излезем от дома? Как да живеем с агорафобия? 

Най-общо под агорафобия се разбира страхът да се окажеш на места или в ситуации, от които ти е трудно или неудобно да се измъкнеш или в които не може да бъде оказана своевременна помощ при паническа атака или подобни симптоми: виене на свят, падане, сърдечен пристъп, изпотяване, усещане за нереалност, гадене и повръщане. За агорафобията е характерно това, че потърпевшият предварително се притеснява и изпитва страх, който му пречи да води нормален начин на живот. Ето кои са признаците, характерни за агорафобията.

Снимка: iStock/Guliver

Основни симптоми на агорафобията

1. Избягване на плашещи ситуации

Хората, страдащи от агорафобия с всички сили и на всяка цена се опитва да избегнат дадени ситуации и това е един от първите признаци на тази фобия. Такива хора може да избягват ходенето на кино, магазини (големите от тях), асансьори, пътуване с автобус или влак, страхуват се от разходка навън, боят се да се отдалечат от дома и да остават сами. Може дори да изпитват страх да шофират, пише blog.cognifit.com.

Хората, страдащи от агорафобия се опитват да избягват ситуации, които на пръв поглед са най-обикновени - да отидат на фитнес, да поддържат сексуални отношения, да участват в дискусии, да пият кафе или алкохол. Всички тези ситуации се избягват поради отрицателен личен опит и неприятните усещания, който той провокира. 

Разбира се, няма нищо тревожно в това, ако решите да прекарате деня у дома или да не отидете на фитнес или в магазина. Винаги трябва да се взима предвид контекста и да се разбере дали този тип поведение се разпространява върху другите сфери от живота. 

2. Защитно поведение

Често хората, страдащи от агорафобия се опитват да се скрият от неизбежните ситуации и прилагат защитно поведение, за да предотвратят или да контролират заплахата, свързана с тревожността, паниката, която тази ситуация предизвиква. 

Примери за такова защитно поведение е да се отиде с доверено лице, да се вземе лекарство, да се изпие алкохол, да се изяде нещо, да се запали цигара или да се вземе вещ, която носи успокоение. Това има краткосрочен ефект и не решава проблема! 

3. Преждевременна тревожност

Хората, страдащи от агорафобия непрекъснато мислят за това, че могат да преживеят паническа атака или силна тревога, опасявайки се от физическите усещания на тези състояние, свързани с тревожността.  

4. Страх от страха или фобофобия

Агорафобите се страхуват от всички ситуации, които според тях могат да предизвикат усещане за тревожност и или панически атаки. 

5. Паническите атаки и подобни симптоми

Голяма част от хората, страдащи от агорафобия вече са изпитвали панически атаки. Те се характеризират със силен страх и дискомфорт, съпроводен с усещането за опасност и нужда да се избяга.

Най-често срещаните симптоми на паническата атака са: учестено сърцебиене, виене на свят, изпотяване, трудност да се диша, треперене, страх от полудяване или загуба на контрол.  

6. Нарушения или разстройства като резултат от агорафобията

В тежки случаи агорафобите могат да прекарат голяма част от времето у дома със семейството и дори да стигнат до пълна самоизолация. Тези хора не могат да водят нормален начин на живот, тъй като съществуването им е ограничено между четирите стени.

Как да се избавим от агорабофията?

Най-напред трябва да се потърси помощ от специалист, който да назначи подходяща терапия и лечение в зависимост от конкретния случай. Може да се приложи медикаментозна терапия или психотерапия. Обикновено се използват методите на когнитивно-поведенческата терапия, понякога и хипноза. 

Първа помощ при ранни признаци на агорабофия 

Намерете удобно място в дома и се заемете с автотренинг. Затворете очи и си представете как мислено преминавате по пътя, който ви предстои. Започнете от самото начало - какво трябва да облечете, как ще затворя вратата, ще пресечете улицата. Съсредоточете се върху усещанията и емоциите си, отбележете това, което предизвиква дискомфорт. Започнете с неголеми дистанции. 

Опитайте метода на мускулна релаксация и осъзната медитация за премахването на тревожността и стреса. "Отпъдете" отрицателните мисли. Опитайте се да мислите реалистично. Задайте си въпроса от какво точно се страхувате? Например: "Страх ме е да не падна и да загубя съзнание." Помислете до колко са обосновани страховете ви? 

Снимка: iStock/Guliver

Не избягвайте местата, които предизвикват страх у вас, но бъдете внимателни. Започнете със ситуации, които предизвикват най-малко безпокойство (например, отидете в най-близкия магазин). След като се справите направете следваща стъпка.

Потърсете подкрепа сред роднини и приятели, а също и сред хора, които са се сблъскали с подобен проблем и успешно са се справили с него.

Ако тези препоръки не помогнат и ситуацията се влошава незабавно се обърнете към квалифициран специалист за помощ.

Паник атаките - какво ги предизвиква и как да се преборим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com