Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога да не правим при световъртеж?

30 май 2024, 13:04 часа

Едва ли има човек, който да не познава световъртежа. Причините за него може да са както сериозни, така и напълно безобидни, но независимо от причините той е притеснителен и плашещ за преживяващия го. Усещането, че губиш почва под краката си и че си напълно безпомощен е меко казано неприятно, дори причината да е новата диета или рядък спад на кръвното налягане в горещ летен ден.

И дори причината за световъртежа да е безобидна, има неща, които не трябва да правим, за да не застрашим здравето си. Какво никога да не правим при световъртеж е въпрос, чийто отговор е важен за страдащите от него.

Причини за световъртеж

Световъртежът е по-скоро симптом на заболяване, отколкото самият той да е заболяване. Единствено лекар след преглед и изследвания може да определи причините за световъртежа и да постави диагноза.

Много хора считат, че страдат от сериозно заболяване като тумор в мозъка, ако страдат от световъртеж, поради което отлагат прегледа, уплашени каква диагноза ще чуят. Това е нередно и погрешно решение, тъй като има десетки причини за световъртеж и само малка част от тях са свързани с тежки заболявания, така че не отлагайте лекарската консултация.

На какво може да се дължи сутрешния световъртеж?

Вашият лекар ще установи и дали страдате от периферен или от централен световъртеж, като вторият е по-рядък, по-тежък и сред причините за него са опасни заболявания, засягащи мозъка, като инфекция, инсулт или травматично мозъчно увреждане. Сред причините за световъртеж са по-незначителни и не толкова опасни болести като:

  • мигрена,
  • диабет,
  • продължителна почивка в легнало състояние,
  • перилимфатична фистула (когато течност от вътрешното ухо изтича в средното ухо),
  • ниско кръвно налягане,
  • проблем с растежа на костите, засягащ средното ухо,
  • множествена склероза и др. 

Световъртежът може да е и страничен ефект от прием на лекарства. Независимо от причините обаче следва да се извърши лекарска консултация за диагностика на световъртежа. Важно е и да се знае какво никога да не правим при световъртеж.

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Какво никога да не правим при световъртеж?

-          При световъртеж не отлагайте лекарската консултация от страх, че ще чуете страшна и тежка диагноза. Най-вероятно страдате от банално заболяване, така че страхът не трябва да бъде водещ.

-          При световъртеж след изправяне от легнало положение обикновено повечето хора лягат отново. Не бързайте да се изправяте повторно, а когато го направите, нека е бавно и не рязко. Уверете се, че не се върти светът около вас, преди да станете за втори път.

-          Не взимайте душ, вана, не пресичайте улици, не се движете по стълби – тоест погрижете се да не паднете и ударите тежко и непоправимо, което всъщност е една от най-сериозните опасности при световъртеж.

-          Не шофирайте, вероятно няма нужда да обясняваме защо.

-          Не спортувайте дисциплини, които усложняват състоянието ви и са спрягани като водещи до пристъпи на световъртеж. Йога, плуване, вдигане на тежести и дори джогинг са тренировки, които страдащите от световъртеж избягват, тъй като водят до пристъпи.

-          Не позволявайте кръвното ви налягане да варира рязко.

-          Не се притеснявайте да останете седнали, ако изпитвате световъртеж, където и да се намирате. Ставането ще усложни състоянието. Изчакайте да отмине.

-          Не приемайте медикаменти, сред които странични действия, проявяващи се често, е световъртежът.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес