Какво се случва, ако ядете авокадо всеки ден?

5919
Какво се случва, ако ядете авокадо всеки ден?
Снимка: iStock

Авокадото е рядко съкровище сред плодовете: то е богато на здравословни хранителни вещества, мазнини и придава мекота и приятна текстура на всяко ястие. Но, както при всяка друга храна във вашата диета, принципът на баланс трябва да е на първо място.

Не всичко, което е вкусно или дори здравословно, може да бъде полезно за вашето здраве, ако консумирате даден продукт в прекомерни количества. В случая с авокадото обаче ситуацията е малко по-различна, тъй като тук редовността има само положителни аспекти. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете от екзотичния плод всеки ден. 

1. Защита на сърцето

Мононенаситените или „здравословни“ мазнини, които се намират в големи количества в авокадото, имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето и по-точно намаляват риска от инфаркт и нивото на лошия холестерол в кръвта.

В допълнение към ненаситените мазнини, авокадото съдържа и някои антиоксиданти, които са ефективни за предотвратяване на възпаление и оксидативен стрес (клетъчно увреждане поради прекомерно окисление) в кръвоносните съдове. В резултат на това, като консумирате едно авокадо всеки ден, можете значително да подобрите кръвния си поток и цялостното сърдечно-съдово здраве. 

Кои хора не трябва да ядат авокадо?

2. Загуба на тегло

Може да изглежда, че тук има нещо нередно: как може богата на мазнини храна като авокадо да ви помогне да отслабнете? В крайна сметка мазнините са основният виновник за излишните килограми. Задавайки подобни въпроси обаче, ние демонстрираме непознаване на собственото си тяло и механизмите, по които работи. 

Учените са доказали, че авокадото наистина помага да отслабнете: благодарение на високото си съдържание на мазнини и фибри (около 14 грама на плод), след като го изядете, се чувствате напълно сити и това ви спасява от натрапчивото желание да похапвате през деня. Например, проучване, публикувано в Nutrition Journal, установи, че хората с хронично наднормено тегло са били освободени от желанието си да ядат нещо за почти пет часа, след като са добавили само половин авокадо към ежедневната си диета. 

3. Намаляване на риска от диабет

Последните научни изследвания показват, че авокадото е най-доброто от природата за регулиране на кръвната захар. В един скорошен експеримент участниците добавили половин авокадо към обяда си, след което изследователите измервали кръвната им глюкоза и нивата на инсулин на редовни интервали. Резултатите от експеримента показват, че въпреки факта, че авокадото увеличава общото съдържание на калории в ястието, то не променя нивата на кръвната захар.

4. Подобрено зрение

Макулната дегенерация е една от най-честите причини за ранна загуба на зрението, така че хранителни вещества като лутеин и зеаксантин са наистина задължителни за консумация за съвременните хора. Добра новина: Авокадото съдържа много и от двете. Освен това е важно да се има предвид, че те се абсорбират в тялото само като част от храната, така че добавките са безсилни тук. Ето защо, ако смятате, че зрението ви вече не е това, което е било, трябва да добавите авокадо към ежедневната си диета. Освен това, той е най-богатият източник на лутеин сред 20 други често консумирани плода. 

Ползите и рисковете от авокадо за хора с диабет

5. Косата и кожата ви ще станат по-красиви

Същият лутеин и зеаксантин, които се намират в авокадото, служат като основни протектори на нашите клетки от увреждане от ултравиолетовото лъчение и вредните окислителни процеси, които то предизвиква. 

UV лъчите водят до преждевременно стареене на кожата и влияят негативно на здравето на косата, като я правят слаба и дехидратирана. Но това не е всичко. Едно авокадо на ден ще ви осигури повече от 20% от препоръчителната дневна доза витамин Е, който е любима съставка в козметичните продукти. И има защо: помага за неутрализирането на свободните радикали, които деформират тъканната структура. 

6. Доброто настроение като нормално състояние

Редовната консумация на авокадо ще ви помогне да стабилизирате емоционалното си състояние, поради високото съдържание на редица витамини и минерали, които имат положителен ефект върху промените в настроението. Вашето тяло получава пълната гама от хранителни вещества, необходими за безпроблемното му функциониране. В резултат на това нищо не пречи на тялото ви да произвежда напълно серотонин, хормона на щастието, в резултат на което многото енергия, добрите мисли и вдъхновението стават нормално състояние, а не рядко изключение от правилото. 

Но една от основните роли играе високата концентрация на калий, с която се гордее авокадото. Научните изследвания многократно показват, че хората, които са податливи на депресивни мисли, демонстрират ниски нива на калий в тялото. 

7. Всички най-полезни вещества са в един плод

Авокадото съдържа около 20 вида витамини и минерали и това го прави истински рекордьор. Един плод съдържа следните проценти от препоръчителната дневна доза: витамин К - 53%, фолат - 41%, витамин С - 33%, витамин В5 - 28%, калий - 28%, витамин В6 - 26%, витамин Е - 21 %, мед - 19%. Авокадото също съдържа лутеин, тиамин, желязо, ниацин, рибофлавин и цял набор от антиоксиданти.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com