Какво ще се случи, ако на ден ядете 27 грама зелен лук ?

14663
Какво ще се случи, ако на ден ядете 27 грама зелен лук ?
Снимка: iStock

Зеленият лук не е обикновено растение, а хранителен продукт с множество лечебни свойства, обусловени от уникалния му състав от: витамини, микроелементи, протеини, аминокиселини и фибри, както и от ниската стойност на произведената енергия.

Конкретно, в 100 г зелен лук се съдържат: въглехидрати – 7.3 г; протеини – 1.8 г; захари – 2.33 г; фибри – 2.6 г; мазнини – 0.2 г; витамини – от В1 до В6, С, Е, К1; микроелементи (калий – 256 мг; калций –72 мг; фосфор –37 мг; магнезий – 20 мг; натрий –16 мг; също така и желязо, селен, цинк, манган и мед); аминокиселини (17 броя, от които аскорбинова киселина е 30 мг), както и вода – 89.9 г и пепел – 0.8 г.

В исторически план, зеленият лук се бил привнесен от Азия в Европа, където, в Египет, е добил култува известност (започнали са да му правят дори статуи, на които са се кланяли).

Следващата „дестинация“ на лука е била Древна Елада, където лечебните му свойства са били високо оценени и започва масово да се използва от спортисти, които натърквали мускулите си преди състезания. В Римската империя воините са ядели големи количества зелен лук, за да поддържат силата и издръжливостта си, както и да се предпазват от стомашни проблеми.

Разберете защо НИКОГА не бива да запържвате пресен лук и чесън

Ето здравословните ползи от редовното консумиране на зелен лук:

1/ Дъвченето на зелените му пера само в продължение на 2 – 3 минути обезврежда (благодарение на съдържащите се в тях фитонциди) микробите, проникващи в организма през устата и гърлото, и така предотвратява разпространението на опасни вирусни и бактериални инфекции.

2/ Съдържанието в него на микроелемента калий способства за превенцията на сърдечно-съдовата система от увреждания.

3/ Подобрява храносмилането като възбужда апетита и инициира усиленото отделяне на храносмилателни сокове, като по този начин съдейства за по-ефективно усвояване на хранителните вещества.

4/ Пиенето на пресен сок от зелен лук (по 1 ч. л. 3 – 4 пъти дневно преди ядене) е удачно средство за решаване на проблемите със запека или/и хемороидите.

5/ Ефективна добавка е към диети, насочени към трайно снижаване на високото кръвно налягане.

6/ Редовната му консумация понижава количеството на „лошия“ холестерол в кръвта, което вещество, натрупвайки се върху артериите, предизвиква тяхното склерозиране или/и запушване, увеличавайки по този начин многократно опасността от възникване на инсулти или/и инфаркти.

Кой НЕ трябва да яде зелен лук?

7/ Благодарение на микроелемента желязо, нормализира стойностите на протеина хемоглобин, съдържащ се в червените кръвни клетки, които са отговорни за снабдяването на тялото с кислород .

8/ Действа за намаляване на високите инсулинови нива в кръвта (признак за поява на диабет тип 2) и така подпомага за регулирането на  кръвната захар.

9/ Ниският гликемичен товар (показващ как количеството на въглехидрати в храната влияе върху поведението на кръвната захар) на този зеленчук го прави подходящ за храна на спортисти, както и на хора, стремящи се на намалят телесното си тегло.

10/ Благодарение на антиоксидантното вещество кверцетин, неговата редовна консумация способства за свързване и съответното елиминиране на свободните радикали и така подтиска образуването и растежа на ракови клетки в тялото.

Ограничаване до минимум на консумацията на зеления лук се налага при заболяванията: хепатит, цироза, гастрит или/и стомашна язва, бактериални стомашно-чревни заболявания; високо кръвно налягане, алергии и бронхиална астма.

Специфичният, неприятен дъх на лук може да бъде подтиснат, ако зеленчукът се консумира в съчетание с печени орехи, напоена с олио коричка хляб или с лимонено парченце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com