Кога олиото може да е по-полезно от зехтина?

2520
Кога олиото може да е по-полезно от зехтина?
Снимка: iStock

Все повече се налага мнението колко е вредно да консумираме слънчогледово олио и все по-често го заменяме със зехтин. Но слънчогледовото олио си има и своите ползи за здравето.
Ето само част от тях. Слънчогледовото масло (Helianthus annuus) е нелетливо масло, извлечено от слънчогледовите семена. Състои се главно от палмитинова, стеаринова, олеинова и линолова киселина.

1. Подобрява сърдечното здраве

Високото съдържание на холестерол в организма означава, че има по-голяма вероятност човек да развие атеросклероза, високо кръвно налягане и повишени шансове за инфаркт или инсулт. Олиото е добър избор за поддържане на здраво сърце. То е богато на олеинова киселина (мононенаситена мастна киселина - MUFA) и оказва благотворно влияние върху кръвните липиди.

Освен това, съдържа витамин Е, който не позволява на опасните свободни радикали да окисляват холестерола в тялото. По този начин олиото може да бъде чудесна съставка за готвене. Диета, богата на олеинова киселина, е полезна за поддържане на контрол върху атеросклерозата и предотвратяване на някои сърдечно-съдови заболявания.

2. Подобрява здравето на кожата

Олиото от слънчогледово семе има забележително въздействие върху кожата. Проучвания разкриват, че олиото запазва целостта на роговия слой, не причинява еритема и подобрява хидратацията. Олиото е полезно не само за възрастни, но и за бебета. Масаж на новородени със слънчогледово олио подобрява кожната бариерна функция и напълно овлажнява кожата.

Кой НЕ трябва да яде олио?

Изследвания доказват, че слънчогледовото олио е по-добра алтернатива от зехтина за суха кожа. Богато е на витамини Е, А, D и C, които поддържат кожата еластична и действат като отличен овлажнител за лице със своята антиоксидантна активност. Помага на клетките на кожата да се регенерират и предотвратява появата на акне. Витамин Е в олиото предпазва от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи.  Освен това, предлага фотозащита и ефективно действа срещу бръчки, петна и проблемна кожа.

3. Предпазва от артрит
Доказано е, че слънчогледовото олио има противовъзпалителен ефект. Неговият основен липид е линоловата киселина, която вероятно намалява възпалението в кожата чрез активиране на пероксизомен пролиферативно-активиран рецептор-алфа (PPAR-α). Свързано е с намаляване на тежестта на ревматоидния артрит, когато се използва в препоръчителни граници.

4. Предпазва от астма
Витамин Е намалява и предотвратява увреждането на тъканите от кислород и е полезен за лечение на болка, възпаление и алергични реакции.

Редица проучвания показват, че витамин Е намалява бронхоконстрикцията, свързана с астма. Хора, които приемат витамин Е, страдат по-рядко от хрипове, кашлица и задух в сраднение с тези, които не приемат витамин Е. Олиото е отличен източник на витамин Е, затова е добър вариант за предотвратяване на астма.

5. Предпазва от рак
Олиото е богато на витамин А и каротеноиди. Съдържанието на антиоксиданти помага в борбата със свободните радикали, които причиняват дегенерация на клетките и инхибира растежа на раковите клетки. Освен това, селенът, който се съдържа в слънчогледовите семки, възстановява клетъчните увреждания. Затова използването на слънчогледово олио играе важна роля при намаляване на рака на дебелото черво, както и рака на матката.

Полезно ли е слънчогледовото олио?

6. Подобрява имунната система
Слънчогледовото олио осигурява линолова киселина ,която е необходима за нормален имунен отговор. Какво вече споменахме, олиото съдържа витамин Е, мощен антиоксидант, изключително полезен за имунната система.

7. Подобрява състоянието на косата
В олиото има по-големи количества токоферол. Проучване показва, че приемът на естествения витамин Е помага за доброто състояние на косата. Олиото е полезно при проблеми с плешивостта и косопада.

8. Подобрява храносмилането
Слънчогледовите семки съдържат голямо количество полиненаситени мастни киселини, които са полезни за здравословно храносмилане.

9. Помага при сваляне на килограми
Адипонектинът основно участва в разграждането на мастните киселини. Според проучване слънчогледовото масло повишава нивата на адипонектин при жени след менопауза, като по този начин помага за намаляване на теглото.

10. Помага при депресия и безпокойство
Олиото съдържа магнезий, за който е установено, че действа благотворно при лошо настроение, депресия и тревожност. Магнезиевите йони регулират потока на калциевите йони в калциевите канали на невроните, което помага да се регулира производството на азотен оксид в невроните.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com