Кои храни предизвикват стомашен дискомфорт?

3543
Кои храни предизвикват стомашен дискомфорт?
Снимка: iStock

Нарушаване движението на червата е неприятно и опасно за човешкото здраве. За да разрешите този проблем, понякога е достатъчно да промените храната си. За да направите това, е необходимо да коригирате диетата, с помощта на която ще има положителни промени в работата на чревната подвижност.

Прегледайте продуктите, които използвате. Храната е честа причина за запек. Някои от тях причиняват смущения в работата на стомашно-чревния тракт, допринасят за колики, газове и подуване на корема.

Храните, които причиняват запек при възрастни и деца, могат да бъдат различни. Основните причини за запек са свързани с недохранване. Съвременният човек е много зает, трябва да има време да направи много неща, да спести време.

Използването на замразени полуфабрикати, бял хляб, храни от консерви провокира проблемите с изхождането и др.

Какво никога не трябва да ядем при запек - спестете си тези проблеми!

Бързата храна има празни калории, синтетични добавки, изкуствени оцветители. Това са некачествени храни, които причиняват много здравословни проблеми, включително запек. Продуктите за бързо хранене, продуктите от висококачествено брашно съдържат много калории и нямат груби влакна.

Това е "мързелива" храна, отнема много време, за да се придвижи през червата до изхода. Ето защо на хората, склонни към запек, е строго забранено да ядат храни от бързо хранене.

При ядене на месо, рибни ястия в комбинация с картофи, овесена каша, тестени изделия има проблем с изпражненията. Месото е тежка храна. Всички месни продукти трябва да се консумират в комбинация с голямо количество фибри. Тъй като без тях има проблеми с ежедневното изхождане. За нормалното функциониране на червата са необходими диетични фибри, продукти, които ги съдържат.

6 билки, които спомагат при запек

Достатъчният прием на вода помага за стартиране на стомашно-чревния тракт и участва в много процеси в тялото. Недостатъчният прием на течности може да причини запек.

За нормализиране на работата на червата е необходимо месото да се замени с леща, а обикновеният ориз - с кафяв или боб. Запек може да се появи от пиене на кафе, силен чай, мазни храни, кифли, сладкиши. Всичко това допринася за отслабване на чревната подвижност, задържане на изпражнения.

Също така си струва да се откажете от захарта и сладкишите, тъй като те причиняват дразнене на чревната лигавица. За да работи добре перисталтиката, е необходимо да се яде безквасен хляб и сладкиши от пълнозърнести груби смилания.

Храните, които причиняват запек, съдържат желязо. Това е цвекло, ябълки. Разменете ги с боб и тиква. За по-добро изхождане включете в менюто си сини сливи и сушени кайсии.

Яденето на неузрели плодове може да предизвика запек, тъй като през този период те съдържат много нишесте. Тялото трябва да изразходва много енергия, за да усвои нишестеното съединение, поради което има забавяне на изхождане. Млечните продукти и млякото водят до забавяне на движението на червата. Тъй като не съдържат фибри и минимално количество тиамин. Но много мазнини, протеини и калций. Кофеинът принадлежи към невростимулантите, има свойство, което уврежда работата на импулсите на вегетативната нервна система, тъй като нарушава нейния нормален ритъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com