Кои храни са задължителни за здрава коса през зимата?

10576
Кои храни са задължителни за здрава коса през зимата?
Снимка: iStock

Здравата коса или по-скоро нейният растеж, дебелина и блясък, до голяма степен отразяват вътрешното състояние на тялото. Зависят от храненето, ежедневните навици, имунитета. Много е важно да се обърне внимание на всеки от тези аспекти.

Кои храни са задължителни за здрава коса през зимата?

На първо място, трябва да консумирате достатъчно протеини. Космите на нашите къдрици се състоят от 80% от специален протеин - кератин. Следователно консумацията му е в основата на здравата коса. Препоръчителната средна дневна доза за жени е 60-90 грама, а за мъже 80-150 грама. Птиците, бадемите, овесените ядки, изварата и гръцкото кисело мляко съдържат големи количества протеини.

Примерен списък с продукти за красота и растеж на косата:

Птиче месо. Като цяло е в основата на правилното хранене. 100 грама пилешки гърди съдържат само 62 калории и 31 грама протеин.

Най-полезните храни за вашата косата - ето какво трябва да консумирате

Телешки черен дроб. Съдържа лизин, аминокиселина, която е много полезна за косата. Редица проучвания показват, че това вещество участва в синтеза на колаген и кератин, забавя прогресията на андрогенната алопеция, намалява скоростта на загубата на коса, стимулира новия растеж и повишава регенеративната терапия, насочена към подобряване на качеството на косата. И като цяло има общ положителен ефект върху растежа и качеството на косата.

Яйца. Те са ценен източник на протеин и биотин, вещество, което участва в синтеза на кератин. В допълнение, яйцата съдържат цял ​​набор от други важни и полезни микроелементи, включително витамини A, B, D, E, рибофлавин и мастни киселини. Маските със сурови яйца са едно от любимите домашни средства от много години. Придават плътност на косата, здравословен блясък и обем.

Риба. Ако се стремите да имате дълга и гъста коса, тогава вашата диета трябва да включва мазна риба. Съдържа витамин D, мастни киселини, антиоксиданти, селен, протеини - всичко, което лекува и укрепва косата.

Коя е най-полезната храна за косата?

Сладък картоф. Този алтернативен вид картофи съдържа високи нива на бета-каротин, вещество, важно за синтеза на витамин А. Консумацията на сладки картофи възстановява слабите космени фоликули и активира растежа на нови фоликули.

Ядки. Те са склад от полезни вещества не само за косата, но и за тялото като цяло. Ядките подобряват кръвообращението, основен източник са на мастни киселини, поддържат нормални нива на кръвната захар, съдържат цинк, витамини А и В и правят космените фоликули и корените по-силни и по-издръжливи.

Авокадо. Не напразно тази суперхрана продължава да завладява хладилниците на хората, които се придържат към правилното хранене. Плодът е богат на мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти. Подобрява качеството на косата, прави я мека и послушна. В момента авокадото е популярна съставка в рецепти за различна козметика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com