Кои са плодовете на дълголетието?

15070
Кои са плодовете на дълголетието?
Снимка: iStock/Guliver

Годжи е растение, произхождащо от Тибет и широко разпространено в много азиатски страни, а в последните години и по целия свят. Плодът е червено зрънце, използвано повече от 2000 години от народите на Монголия, където се смята за „плода на дълголетието“, способен да поддържа тялото в състояние на добро здраве. Известни са два вида годжи бери: Lycium barbarum и Lycium chinense, като и двата принадлежат към едно и също семейство растения. Lycium barbarum се използва повече от 2000 години от традиционната китайска медицина като ян тоник и изглежда, че само в този вид има полизахариди на LBP (полизахариди на lycium barbarum), които поддържат синергия с имунната система.

Годжи бери в кухнята

Тези плодове се продават в сушена форма, идеална е употребата им на сутрешна закуска заедно с кисело мляко или смесени с бадеми, стафиди, кедрови ядки и други сушени плодове, за да получите енергично мюсли, което да добавите към свежа плодова салата или към салата заедно с препечени слънчогледови семки и сусам. Могат да се консумират и просто като лека закуска сутринта или следобед, или след физическа активност. Препоръчителната дневна употреба е около 20-30 гр и може да се използва както за сладки, така и за солени рецепти, в този случай те трябва да бъдат  изплакнати в топла вода, преди да се използват в различни теста за хляб, крекери, мъфини, енергийни блокчета, основи за пайове или сладолед. 

Зимните плодове, които трябва да хапваме за силен имунитет

Фитотерапия и фармакологични свойства

Препоръчителният дневен прием на годжи бери, за да се възползвате от неговите активни съставки, е 20-30 гр на ден. Полизахаридната фракция (LBP) представлява количествено най-важната група от вещества, присъстващи в плодовете годжи. Втора важна група метаболити са каротеноидите (предшественици на витамин А), от които преобладаващата съставка е зеоксантин палмитат (56% от общите каротеноиди). Тези плодове имат много по-висок антиоксидантен капацитет ORAC (капацитет на абсорбция на кислородни радикали) в сравнение с други храни, известни със своя антиоксидантен капацитет, като къпини, нар и тъмен шоколад, които имат ORAC стойност, варираща от 7770 до 13,00 µmol TR / 100gr спрямо ORAC стойност на годжи бери, която е около 25 000 µmol TR / 100gr.

Приложения в народната и традиционната медицина

Традиционно използван в Китай за подобряване на зрението. Последните проучвания показват, че годжи намалява времето за адаптиране към тъмнината и подобрява зрението при слаба светлина. Благодарение на свойствата и високите концентрации на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали (които могат да увредят ДНК), те намират лесен пазар за тези, които търсят еликсир на живота. Техните имуномодулиращи дейности, особено имуностимулаторите, са засилени до такава степен, че привличат вниманието при имунотерапиите на рак.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com