Кои са причините за социалната тревожност?

2489
Кои са причините за социалната тревожност?
Снимка: iStock

В основата си социалната тревожност е страх от негативна оценка и отхвърляне. Когато се чувствате социално тревожни, вие се тревожите какво мислят другите за вас и се надявате, че правите добро впечатление.

Както повечето емоции, безпокойството се опитва да ви помогне. Безпокойството е начинът на вашия мозък да ви предупреди за надвиснала заплаха. Помислете: змия се плъзга по ръката ви. Социалната тревожност е предназначена да прави същото нещо: да ви предупреждава за социални заплахи. Социалните заплахи са всичко, което включва отхвърляне, като например да бъдете подигравани или изгонени от група.

Когато социалната тревожност избухне, тя казва: „Хей, има голям шанс да бъдете отхвърлен точно сега.“ За да сведете до минимум шансовете за отхвърляне, вие се настройвате към ситуацията си. Сканирате стаята, търсейки неодобрителни лица, анализирате как хората действат, хиперфокусирате се върху позата, речта и изражението на лицето си. След тази бърза оценка се опитвате да съобразите поведението си, за да се вместите и да избегнете отхвърляне.

Може би си мислите: „Не общувам много, но това не ме притеснява. Просто предпочитам да бъда сам.“ Това е интровертност и е различна от социалната тревожност. Интровертността е личностна черта, която е свързана повече с вашите предпочитания за общуване: колко често, с кого, големи или малки групи и т.н. Обратно, социалната тревожност е свързана със страха от общуване. Можете да сте интровертен с или без социална тревожност и можете да имате социална тревожност с или без интровертност.

Как да облекчим стреса и безпокойството през пролетта?

Социалната тревожност също е различна от срамежливостта, която е, когато чувствате известно безпокойство или резервираност в социална среда. Обичайно е да сте срамежливи от време на време, като например когато се срещате с нови хора или се представяте пред други. Ако не се борите със социална тревожност, обикновено можете да се адаптирате бързо, когато се появи срамежливост и все още да се наслаждавате на социалното взаимодействие.

Социалната тревожност е едно от най-често срещаните психични заболявания в света. Приблизително 4% от хората по света отговарят на тези диагностични критерии в даден момент от живота си.

Ето добрата новина: социалната тревожност е много лечима. Дори ако социалната тревожност се появява само от време на време или засяга една област от живота ви, има ефективни инструменти за борба с нея.

Как да се справим със социалната тревожност?

Определете целите си

Целите ще ви водят, докато се справяте със социалната си тревожност, така че може да помислите какво е важно за вас. Определете области от вашия социален живот, които искате да подобрите, като например: намиране на романтичен партньор, създаване на повече приятелства, да сте по-настоятелни и др.

Прекъснете безполезните мисловни навици

Социалната тревожност ви подвежда да вярвате, че определени ситуации причиняват тревожност, но в действителност вашите мисли за ситуациите водят до тревожност. Ето защо следващата стъпка е да обмислите и предизвикате своите страховити мисли.

Представете си, че сте на път да се срещнете с колега за обяд:

Защо тревожността причинява сърцебиене?

Сценарий 1. Мислите си: „Нетърпелив съм да го опозная по-добре!“ Когато влезете в ресторанта, се чувствате развълнувани. Информирате се взаимно за нови събития в живота си. Тръгвате си с чувство на благодарност.

Сценарий 2. Мислите си: „Нямам нищо интересно за казване.“ Когато влезете в ресторанта, се чувствате тревожни. Сдържате се по време на разговора. Тръгвате си, чувствайки се засрамени.

В тези сценарии ситуацията (обяд с колега) е идентична, но мислите ви за събитието се различават драстично. Тези мисли ръководят поведението ви (какво сте казали по време на разговора) и чувствата ви по време и след това.

Повишете уменията си за разговор

Ако избягвате социални взаимодействия, вашите разговорни умения може да не са много добри. Повишаването на социалните ви умения е също толкова важно, колкото и всяка друга тактика за справяне със социалната тревожност, защото социалната тревожност всъщност може да увеличи точно това, от което се страхувате – отхвърлянето.

Ето как да подобрите три социални умения, които ще ви помогнат да изградите социалната си увереност:

Иницииране на разговори

Започването на разговор показва на някого, че се интересувате от него и какво има да каже. Но може да се притеснявате, че не знаете какво да кажете или как да го кажете. Можете да намалите напрежението, тъй като няма тайна кодова дума за започване на разговор.

Вместо да се притеснявате как да започнете разговор, съсредоточете се върху това защо го започвате. Какво се надявате да спечелите от него? Насочете се към области на обща основа, като например скорошно културно събитие, споделен опит или времето.

Правете нещата, които ви плашат

Това включва умишлено и многократно участие в социални ситуации, от които се страхувате. Мислете за експозициите като за поведенчески експерименти, за да проверите дали вашият страховит най-лош сценарий ще се сбъдне.

Накратко, можете успешно да се справите със социалната си тревожност с три стратегии: усъвършенстване на вашите разговорни умения, улавяне и коригиране на безполезните ви мисловни навици и умишлено участие в социални ситуации. Докато работите със социалната си тревожност, не забравяйте да си припомните защо правите това и как може да изглежда животът ви от другата страна на вашите усилия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com