Кои са най-полезните храни за жлъчката?

8846
Кои са най-полезните храни за жлъчката?
Снимка: iStock

Жлъчният мехур е торбовиден орган, чието разположение е в черния дроб. В него при определено стечение на неблагоприятни обстоятелства може да се образуват камъни, които предизвикват болезнени неразположения, известни като кризи на жлъчния мехур. Наличието на такива камъни се нарича холелитиаза.

Д-р Татяна Занин разяснява проблема. 

Храненето обаче може да помогне за облекчаване на симптомите на холелитиазата, както и за нейното предотвратяване. Ала не само това - определени храни са особено препоръчителни при криза на жлъчката. Най-общо казано, в такива моменти би трябвало да консумирате продукти, богати на вода и с ниско или никакво съдържание на мазнини. Най-добрите храни за жлъчния мехур са следните.

Това са най-добрите храни за здрава жлъчка, яжте поне 2 от тях всеки ден

Свежи плодове. Плодовете принципно са от съществено значение във всяка диета, но са още по-важни, ако имате камъни в жлъчката. Пресните плодове са богати на антиокислители и естествени противовъзпалители. Затова те помагат да се предотврати навлизането на токсини в жлъчния мехур. Такива са: ябълки, круши, банани, ананаси, манго, диня, цитрусови, праскови, ягоди, смокини, киви, къпини, череши, малини, пъпеши.

Зеленчуци – с акцентиране върху варените.

Зърнени. Зърнените култури също помагат за детоксикация на организма и затова са крайно подходящи при криза на жлъчния мехур. Не само това, те са източници на фибри и няколко важни витамина. Такива продукти са ориз, овесени ядки, елда, пълнозърнести хлябове.

Грудки. Грудките също се препоръчват, тъй като са много добър извор на енергия (сложни въглехидрати) и не съдържат мазнини – картофи, репички, ряпа, цвекло.

Бобови. Бобовите растения са великолепни източници на фибри, витамини, растителни протеини и др. Ето защо те са препоръчителни за онези, които искат да избягнат холелитиазата или да облекчат нейните симптоми. По-специално, фасулът е добър съюзник на жлъчния мехур.

Кафе и чайове. Препоръчват се кафе и чайове с кофеин – той помага за контролиране на холестерола в тялото и в жлъчния мехур.

Напитки. Вода, пресни сокове, различни билкови отвари.

Пипер. Пиперът има противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на холестерола. Поради това предотвратява образуването на жлъчни камъни.

Постни меса. Постните меса, като риба, пуешко и пилешко (без кожата и мазните зони), също са отлични добавки към диетата на тези, които страдат от камъни в жлъчката – освен, че са крайно ефективни източници на протеини и витамини от група В.

Обезмаслено мляко, млечни продукти – но тук вече в зависимост от индивидуалната поносимост на всеки човек. Също подобни напитки, но на растителна основа - като бадемово, овесено или оризово мляко.

Кои храни дразнят най-много жлъчката?

Диетата при криза на жлъчката би трябвало да се състои предимно от храни с ограничено съдържание на мазнини; следователно, да се намали консумирането на пържени ястия, колбаси, месни консерви, тлъсти меса и субпродукти.

При това е важно да увеличите приемането на вода, без значение дали като напитка или в състава на течни ястия (например супи и сосове) - тъй като това ви позволява да облекчите най-неприятните и чести симптоми, като коремни болки и дискомфорт.

Въобще и принципно погледнато, храната е основен елемент от лечението на криза на жлъчката. Но тя не бива да измества клиничното лечение, предписано от лекар, което вероятно може да включи употребата на лекарства. Освен на самите хранителни продукти, трябва да обърнете внимание също и как се приготвя храната, като предпочитате варената, на пара и на скара - тъй като тези начини не изискват добавена мазнина.

Внимание! Статията е само информативна и не може да служи като инструкция или препоръка за лечение. Търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com