Кой плод е най-силният диуретик?

12118
Кой плод е най-силният диуретик?
Снимка: iStock

Мненията на различните диетолози се обединяват около схващането, че пъпешът е плодът с най-силни диуретични (обезводняващи, пикочоотделящи) свойства. Други дават първенство на динята. Трети насочват към кафето, в което също има известна логика – все пак, кафето също е плод, макар да го консумираме след значителна преработка. Но има доста други плодове и зеленчуци, чието съчетание дава превъзходни резултати.

Ето какво ни обяснява д-р Татяна Занин

При различни уринарни инфекции соковете са чудесни варианти за лечение, защото плодовете, използвани за приготвянето им, са диуретици, като съдържат и витамин С – а той укрепява имунната система и пречи за адхезията (прилепването) на бактериите към пикочните пътища.

Инфектирането на пикочните пътища е доста често явление при жените, най-вече докато трае бременността - причинявайки парене и/или болки при уриниране, усещане за тежест в пикочния мехур, също и чести позиви към уриниране. За по-голям ефект обикновено се препоръчва уриноотделящи сокове да се приготвят поне от 2 различни плода.

1. Сок от диня и портокал

Сокът от диня и портокал е препоръчителен за профилактика и борба срещу инфектирането на пикочните пътища, защото съдържа минерали и витамини с диуретичен ефект; при това, укрепява защитните сили на целия организъм.

Съставки: 2 портокала, 1 резен диня, 1/4 ананас.

Нарязвате плодовете на парчета. Смесвате в блендер всичките съставки и, ако е нужно, пасирате. Пийте 2-3 чаши от този сок дневно до изчезване на симптомите.

Какво трябва да избягвате, когато имате уринарна инфекция?

2. Сок от червена боровинка

Този сок помага за профилактиката против инфектиране на пикочните пътища, понеже съдържа сериозни количества проантоцианидини, флавоноиди, терпеноиди, катехини, лимонена и ябълчена киселина - вещества, които възпрепятстват адхезията и разрастването на бактерии в пикочния мехур.

Съставки: 60 мл вода, 125 мл натурален (без захар и други подсладители) сок от червена боровинка, 60 мл натурален ябълков сок.

Смесвате компонентите в блендер и ги разбивате. Пийте няколко чаши от този сок през целия ден, при първия признак за инфекция на пикочните пътища. Хората, които са податливи на инфекции от този тип или страдат от рецидиви на заболяването, би трябвало да изпиват по две чаши на ден в качеството на профилактична мярка.

3. Зелен сок

Този сок е много добър диуретик, който служи за почистване на пикочния мехур. При това, в него се съдържат антиоксиданти, помагащи за редуциране на възпалението и повишаване на защитните сили на тялото.

Съставки: 3 зелеви листа; 1 краставица; 2 ябълки; магданоз; половин чаша вода.

Обелете ябълките и краставицата, измивате добре всички съставки, нарязвате и смесвате всичко в блендер и накрая добавяте водата. Разбийте сместа. Пийте по 2 чаши от този сок на ден.

Инфекция на пикочните пътища: Шест начина за лечение без лекарства

4. Хрян и лимонов сок

Хрянът (Armoracia rusticana) и лимоновият сок, в допълнение към съдържанието на витамин С, осигуряват антибактериални и диуретични ефекти, подпомагащи лечението на пикочните пътища.

Съставки: чаша вода, сок от 1 лимон, 1 парче корен от хрян.

Слагате всичките съставки в блендера, разбивате за 3-4 минути. Пийте по няколко чаши на ден до изчистването на инфекцията.

5. Сок от кресон и киви

Сокът от кресон и киви осигурява витамин С и съдържа антимикробни свойства, които улесняват борбата с инфектиращи бактерии.

Съставки: 1 чаша кресон; 2 кивита; 1 портокалов сок; 2 чаши вода.

Разбивате за няколко минути съставките в блендер. Пийте по няколко чаши на ден, до изчистването на инфекцията.

Такива сокове служат само като допълнение към основното лечение на пикочните пътища (ако такова се провежда), което обикновено е с посредством антибиотици, назначени от уролог. Също така, са великолепно решение в качеството на обикновени безалкохолни напитки.

Внимание! Статията предоставя само информативно съдържание, а не медицински указания. Винаги търсете медик-специалист по засегнатите в нея въпроси!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com