Лекар най-после каза на коя страна е препоръчително да спим

24297
Лекар най-после каза на коя страна е препоръчително да спим
Снимка: iStock

Меродавни статистически данни показват, че около една трета от живота на човека преминава в сън – необходимо състояние за осигуряването на нормално функциониране на изключително сложната комбинация от взаимнозависими системи в организма.

Ясно е при това положение, че сънят трябва да бъде пълноценен – достатъчно продължителен и непрекъснат – с което да се осигури добро физическо и психическо здраве. Доказано е, че в състояние на сън, мозъкът, физическата енергия и паметта на човека се възстановяват, за да може той да посрещане и да се справи възможно най-успешно с ежедневните предизвикателства. Действително, разгръщането на пълния потенциал е възможно само при положение, че сънят е бил достатъчно продължителен, докато твърде малкото сън може да доведе до дългосрочни тежки здравословни последици.

Лишаването от сън или/и лошото му качество отслабват имунната система, което увеличава податливостта на организма към настинки и инфекциозни заболявания. Установено е, че индивидите с „лош“ режим на сън се разболяват от три до четири пъти по-често, отколкото онези, които имат достатъчно здравословен сън.

В дългосрочен план, отслабената имунна система инициира не само грипоподобни симптоми, но може да предизвика поява и на други последици, със силно негативен общ или конкретен ефект по отношение на здравето. Дългосрочните проблеми със съня изискват, по правило, специализирана медицинска консултация, но е добре да е ясно, че позицията на спане често се оказва фактор, който влияе позитивно, респективно негативно, върху качеството на съня.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

В крайна сметка, всеки индивид възприема с времето най-удобната за него позиция за сън, без да си дава сметка, че тя може да инициира не само позитивни, но дори и силно негативни за тялото ефекти.

Възможните позиции за спане са дадени по-долу, анализирани по отношение на техния възможен ефект при различните индивиди.

1. Спане по гръб – в тази позиция гърба и врата са много слабо натоварени и тялото си отпочива най-ефективно, а и появата на бръчки по лицето и шията не се стимулира. Обобщено, спането по гръб опазва гръбначния стълб и осигурява облекчен натиск върху тазобедрените стави, като ефектите се засилват при положение, че се използва подходяща възглавница, така че вратът и гръбначният стълб са разположени приблизително в права линия.

2. Спането на една страна се оказва, че подобрява циркулацията на кръвта и е желателна при трайни вариации в стойностите на кръвното налягане. Тази позиция е препоръчителна при бременните жени, защото осигурява по-голям комфорт на плода им.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

При някои индивиди, особено ако вече са „на възраст“, могат да се появят болки в съответната става или/и в раменната кост, предизвикани от силата на гравитацията и частично износване на съответната става. Съветът тук е поставянето на възглавница на невралгичните места. При тази позиция е възможно да възникнат и известни затруднения с храносмилането, така че препоръчително е ранна вечеря без преяждане.

3. Спането по корем е най-рядко срещаната позиция, с определен позитивен ефект върху храносмилането. Силно желано е и от близките на онези, които спят, хъркайки с отворена уста. Позицията следва обаче, да се избягва при индивиди с проблеми в гръбначния стълб, тъй като е вероятно, те да изпитват значително дискомфортно натоварване на долната част на гърба си.

Освен това, при тази позиция на тялото дишането се оказва  затруднено, тъй като главата е заровена във възглавницата, което изисква дишането да се осъществява при странично изкривяване на вратните прешлени, което рефлектира с появата на болки във врата или/и гърба. Възможният изход от това положение е да се махне възглавницата под главата и/или да се постави такава в областта на ханша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com