Маслината – плод или зеленчук – ще познаете ли?

32071
Маслината – плод или зеленчук – ще познаете ли?
Снимка: iStock

Маслините са познати на родната трапеза от незапомнени времена. Това, че разнообразието от сортове, които се предлагат на пазара, е пословично, както и фактът, че са сред любимите храни на българите, далеч не означава, че познаваме произхода на маслините, техните качества, предимства и недостатъци, ползи и вреди за здравето, както и че знаем маслината плод или зеленчук е. Да започнем именно от там – какво е маслината – плод или зеленчук? Отговорът ще ви изненада.

Маслината – плод или зеленчук?

Свикнали, че плодовете са сладки и пълни със захар, малцина биха отговорили правилно на този въпрос и биха посочили маслината за плод, какъвто всъщност тя е. Соленият вкус, с който са познати маслините, се получава след солидна обработка, а в сурово състояние плодът е негоден за консумация, поради неприятна силна горчивина. Въпреки че не са сладки, маслините са плод.

Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?

Защо маслината се определя като плод?

Маслината се ражда на маслиновото дърво. В ботаниката плодове биват наричани носещите семена структури на растенията, каквото е и маслиновото дърво. Костилката в сърцевината на маслината, от която може да отгледаме дърво, причислява маслините към плодовете. И макар да ни е странно, че солено-горчива храна може да се квалифицира като плод, то маслините са точно това – плодове, и то нуждаещи се от солидна обработка, за да се превърнат в храна, годна за трапезата ни, вкусна и апетитна. Маслините от различни сортове са основна съставка в средиземноморските ястия и значителна експортна култура за Испания, Италия, Гърция, Турция и Мароко. Зехтинът, произвеждан от маслините, също е сред най-изнасяните и купувани продукти.

Ползи и вреди от консумацията на маслините

Независимо дали знаете маслините плод, или зеленчук са, сигурни сме, че се вълнувате какви са ползите от консумацията им, както и могат ли да навредят на здравето ви.

Ползи от консумацията на маслини

1.  Богати са на витамини и антиоксиданти, които ни помагат за набавянето на дневната доза от ценните за здравето ни витамини, както и в борбата на организма със свободните радикали. Щедрото количество витамин Е, скрит в маслините, съхранява здравето и красотата на кожата, както и стимулира имунната система, което прави маслините съюзник в борбата със стареенето и чудесно средство за превенция на редица болести, свързани с отслабването на имунната система.

5 причини защо да ядем МАСЛИНИ всеки ден

2.  Проучвания сочат маслината като ценен помощник за съхраняване на здравето на костите и борбата с остеопорозата. Специалистите препоръчват хората, страдащи от остеопороза, рискови за развитие на такава, възрастните, при които остеопорозата е често срещана, както и жените в менопауза, да консумират по-често и по-големи количества маслини или съответно зехтин, който могат да използват както за подправяне на салатите вместо традиционните източници на мазнина, така и за ястия.

3.  Доказано е благотворното въздействие на маслините и зехтина върху съдовете и сърцето, тоест маслините са полезни за поддържане на сърдечно-съдовото здраве. Засилената консумация на маслини или зехтин може да намали риска от сърдечни заболявания и смъртност в следствие на тях.

4.  Смели проучвания сочат маслините като средство за профилактика и подпомагане на лечението на онкологични заболявания – бичът на човечеството. Това действие на маслините се дължи според учените на съединението олеокантал, което съдържат и което според проучвания може да убива раковите клетки. Сред видовете рак, за които има данни, че се повлияват  успешно от приема на олеокантал чрез маслините, е този на гърдата – един от най-често срещаните при дамите. 

5.  Същото ценно вещество – олеокантал – е известно и със способностите си да служи като превенция против развитието на Алцхаймер и други заболявания на мозъка.

6.  Маслините помагат на организма да регулира глюкозата и по този начин се явяват средство за превенция на диабета и по-специално на диабет тип 2.

6 причини да ядете маслини ВСЕКИ ден!

Рискове от консумацията на маслини

Независимо дали маслините са плодове, или зеленчуци, като всяка храна те не само доставят ползи на организма, но крият и своите рискове. Ползите са в пъти повече от рисковете, когато говорим за консумация на маслини и зехтин, но все пак следва да имаме предвид следното – обработените и консервирани маслини се съхраняват в саламура, която е прекалено солена. Прекомерната употреба на сол води до проблеми със здравето на сърцето и съдовете, както и с това на бъбреците. Ако следва да спазвате безсолна диета или ако целта ви е да намалите съдържанието на натрий, което консумирате, избирайте пресни маслини, а не консервирани, с което ще си спестите вредните количества бяла отрова.

Друго, което следва да имате предвид при консумацията на маслини, е, че те съдържат основно мазнини и то в немалки количества. Ако режимът ви на хранене изисква прием на по-ограничени количества мазнини, не прекалявайте и с маслините на масата си.

Всички останали могат смело да сложат маслини в шепата си и да се почерпят по случай опита да отговорят на въпроса маслините плод или зеленчук са независимо дали са познали, или не.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com