Може ли храната, която ядете, да повлияе на настроението ви?

2356
Може ли храната, която ядете, да повлияе на настроението ви?
Снимка: iStock

В света има два вида хора. Първо, има хора, които, когато са подложени на стрес, ядат всичко, което виждат. След това има такива, които спират да ядат напълно. Храната може да бъде интегрален отговор на нашите емоции – преяждане, комфортно хранене и др. Но знаете ли, че как и какво ядете също влияе на настроението ви? Ето защо, когато се чувствате отпаднали, посягането към този бонбон може да не е най-добрата идея.

Вашият мозък е 24/7 машина. Независимо дали сте будни или спите, той е там на заден план, като ви помага да дишате, да се движите, да чувствате и много повече.

Реална ли е хранителната зависимост?

Но какво захранва тази мощност? Храна разбира се. Вашият мозък се нуждае от калории, за да функционира и да прави това, което прави най-добре.

Има ли значение откъде получавате тези калории? да Мислете за мозъка си като за превозно средство. Захранете го с нискокачествено гориво и няма да мине много време, докато двигателят започне да пръска или дори може да откриете, че не стига толкова далеч.

Променете това с висококачествени неща и ще изпитате по-дълго и по-гладко пътуване.

Вижте, че същото важи и за вашето тяло. Добавете нискокачествено гориво, тези празни калории от рафинирана храна, която съдържа големи количества мазнини, захари и други неприятни неща, и ще се почувствате доста ужасно. Лошата диета отдавна се свързва с:

  • ниски нива на енергия
  • разстройства на настроението
  • дългосрочни здравословни проблеми
  • ниска имунна система

Сега сменете това за висококачествени неща. Знаете, плодовете, зеленчуците и т.н. И вижте какво могат да направят тези витамини и минерали.

Храни, които са полезни (и лоши) за вашето настроение

Добри

  • Пресни плодове и зеленчуци
  • Ядки
  • Храни с високо съдържание на фибри
  • зърна
  • Протеин
  • Микроелементи, като магнезий

Лоши

  • Силно преработени храни
  • Бързо хранене
  • Чипс и разядка
  • Много захар
  • Твърде много кофеин

3 начина, по които това, което ядете, влияе на настроението ви

Може да почувствате връзката между това бързо хранене и настроението ви на следващия ден, но какво се случва зад кулисите. Това е ниското ниво на диета срещу вашето настроение.

1. Стрес и глад

Когато сте стресирани, тялото ви освобождава кортизол. Това е известно като хормон на бягство или борба. Въпреки че помага на тялото ви да се справи с всяка „атака“, която възприема, в замяна грабва енергия от тялото и създава спад в нивата на кръвната захар.

13 невероятно полезни за сърцето храни, които да включите в диетата си

След първоначалното високо (стрес) може да се почувствате уморени и изтощени. Ако натискът е дългосрочен, този ефект може да се засили. Например, по време на труден период на учене може да жадувате за чипс или други закуски.

След този ефект, за да възстанови загубите, тялото освобождава хормон, наречен глюкокортикоиди. Тяхната роля е да възстановят загубеното енергийно снабдяване. Как правят това? Като карате тялото си да жадува за захар и въглехидрати, за да възстанови загубеното.

2. Кажете здравей на серотонина

Серотонинът е хормон на доброто усещане. Помага на тялото да регулира съня, апетита, настроението и дори влияе върху начина, по който усещате болка. Липсата на този хормон може да се окаже, че се чувствате напрегнати, раздразнителни, уморени и плачещи сладкиши и въглехидрати.

Номерът с този полезен хормон е, че почти винаги (95%) се произвежда в храносмилателния тракт. Това означава, че това, което ядете, влияе върху способността ви да го създавате. Хранете се нездравословно и възпалението може да се задържи в микробиома на червата, като потиска производството на серотонин.

Яжте правилно и ще се почувствате много по-добре. Традиционните диети, като средиземноморската и японската диета, които се фокусират върху пресни плодове и зеленчуци и морски дарове, насърчават добрите бактерии в червата и регулират производството на серотонин.

3. Закачалката е истинска

Пропуснахте закуската, пропуснахте обяда, не сте се върнали навреме за вечеря? Може би в момента се чувствате малко ядосани, нали? Това е гладно.

Ако тялото ви е гладно, нивото на кръвната ви захар пада, което ви кара да се чувствате уморени. И така, първото нещо, което тялото ви прави, е да се опита да спре това чувство. За да направи това, той освобождава кортизол и епинефрин в тялото, за да повиши тези нива обратно. Страничният ефект? раздразнителност. Както кортизолът, така и епинефринът могат да ви създадат онова мрачно чувство.

След това тялото ви изпраща сигнали, че е време за ядене. За да направи това, той Neuropeptide Y, наред с други. Този хормон казва на тялото ви, че е време за храна, също така ви кара да се чувствате по-агресивни. Свържете ги заедно и имате един жаден човек.

Лоша диета

Вашето тяло освобождава хормони, за да намали ефекта от гладуването и да сигнализира, че е време за хранене. Хормоните, които освобождава, могат да ви накарат да се почувствате раздразнителни, гладни и да жадувате за всички онези лоши въглехидрати и захари.

Яде нещо лошо

Когато ядете нездравословни храни, особено за дълго време, това има отрицателен ефект върху тялото и ума ви. Силно преработените храни и тези с високо съдържание на мазнини и захари създават химичен ефект в тялото и ума ви, карайки ви да жадувате за повече, но понижавайки настроението ви в дългосрочен план.

И така, какво можете да ядете, когато сте стресирани, което ще ви помогне да се почувствате по-добре, но няма да развали диетата ви?

Най-добрите храни за добро настроение

1. Ядки

Идеални за хрупкаво желание, ядките са пълни с елементи, идеални за вашето емоционално (и физическо) оцеляване. Те съдържат магнезий (жизнен за борба със стреса), омега 3 (помага за облекчаване на депресията), триптофан (добър за баланс) и селен (за силата на мозъка).

2. Черен шоколад

Дори и да сте стресирани, няма нужда да си забранявате, а черният шоколад има някои страхотни качества. Освен че е пълен с антиоксиданти, черният шоколад стимулира серотонина.

3. Ягоди

Нищо като ярко лятно зрънце за лошо настроение. Въпреки че една ягода може би не е любимата ви закуска за труден ден, трябва да бъде. С високо съдържание на фибри и витамин С, ягодите могат да намалят кортизола в кръвта, което означава по-малко стрес в тялото.

4. Чай Ройбос

Богат на вкус, червен на тон, ако се чувствате разстроени, време е за варене. Британците може би вярват, че една чаша чай може да излекува всичко и макар това да не е 100% вярно, има много неща, които една малка чаша може да направи. Пиенето на чай Ройбос по време на стрес може да помогне за намаляване на хормоните на стреса. И не само това, той е и отличен борец с мазнините. Съдържа аспалатин, който инхибира образуването на нови мастни клетки.

5. Яйца

Варени, бъркани, поширани. Изберете своя стил. Яйцата съдържат витамин D и протеини, които спомагат за стабилизирането на кръвната ви захар, карат ви да се чувствате сити и може да повлияят на хормоните на настроението. Съчетайте това с авокадо и малко пълнозърнест препечен хляб за здравословна, питателна закуска, която се бори със стреса и ви оставя доволни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com