Най-здравословните семена, които задължително трябва да включите в режима си

4337
Най-здравословните семена, които задължително трябва да включите в режима си
Снимка: iStock

Семената, включително ленените семена и конопените семена, могат да осигурят ключови хранителни вещества и ползи за здравето. Те могат да съдържат съединения, които могат да намалят риска от определени здравословни състояния.

Семената са чудесен източник на фибри. Те също така съдържат здравословни мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини и много важни витамини, минерали и антиоксиданти.

Когато се консумират като част от здравословна диета, семената могат да помогнат за намаляване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане.

Какво ще се случи с кръвното ви, ако ядете ленено семе

1. Ленено семе

Лененото семе, известно още като ленено семе, е чудесен източник на фибри и омега-3 мазнини, особено на алфа-линоленова киселина (ALA).

Въпреки това, омега-3 мазнините се съдържат във влакнестата външна обвивка на семето, която хората не могат да усвоят лесно.

Ето защо, ако искате да увеличите нивата на омега-3, най-добре е да ядете смлени ленени семена.

Лененото семе също съдържа редица различни полифеноли, особено лигнани, които действат като важни антиоксиданти в тялото.

Лигнаните, както и фибрите и омега-3 мазнините в лененото семе, могат да помогнат за намаляване на холестерола и други рискови фактори за сърдечни заболявания.

Няколко проучвания показват, че яденето на ленено семе може да намали маркерите за туморен растеж при жени с рак на гърдата и може също да намали риска от рак.

Това може да се дължи на лигнаните в лененото семе. Лигнаните са фитоестрогени и са подобни на женския полов хормон естроген.

Нещо повече, подобни ползи са показани по отношение на рака на простатата при мъжете.

В допълнение към намаляването на риска от сърдечни заболявания и рак, лененото семе също може да помогне за намаляване на кръвната захар, което може да помогне за намаляване на риска от диабет.

2. Семена от чиа

Семената от чиа са много подобни на ленените семена, защото те също са добър източник на фибри и омега-3 мазнини, заедно с редица други хранителни вещества.

Подобно на лененото семе, семената от чиа също съдържат редица важни антиоксидантни полифеноли.

Интересното е, че редица проучвания показват, че яденето на семена от чиа може да увеличи ALA в кръвта. ALA е важна омега-3 мастна киселина, която може да помогне за намаляване на възпалението.

Вашето тяло може да преобразува ALA в други омега-3 мазнини, като ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които са омега-3 мазнините, открити в мазната риба. Въпреки това, този процес на преобразуване в тялото обикновено е доста неефективен.

Семената от чиа също могат да помогнат за намаляване на кръвната захар. Няколко проучвания показват, че цели и смлени семена от чиа са еднакво ефективни за намаляване на кръвната захар веднага след хранене.

3. Конопени семена

Конопеното семе е отличен източник на вегетариански протеин. Всъщност те съдържат повече от 30% протеин, както и много други основни хранителни вещества.

Конопените семена са едно от малкото растения, които са пълноценни източници на протеини, което означава, че съдържат всички основни аминокиселини, които тялото ви не може да произведе.

Съотношението на омега-6 към омега-3 мазнините в маслото от конопено семе е приблизително 3:1, което се счита за добро съотношение. Конопеното семе също съдържа гама-линоленова киселина, важна противовъзпалителна мастна киселина.

Поради тази причина много хора приемат добавки с масло от конопено семе.

Маслото от конопено семе може да има благоприятен ефект върху здравето на сърцето чрез увеличаване на количеството омега-3 мастни киселини в кръвта.

Противовъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини може също да помогне за подобряване на симптомите на екзема.

4. Сусамово семе

Сусамовите семена обикновено се консумират в Азия, а също и в западните страни като част от паста, наречена тахан.

Подобно на ленените семена, сусамовите семена съдържат много лигнани, особено един, наречен сезамин. Всъщност сусамовите семена са най-известният хранителен източник на лигнани.

Няколко интересни проучвания показаха, че сезаминът от сусамовите семена може да се преобразува от чревните ви бактерии в друг вид лигнан, наречен ентеролактон.

Ежедневни храни, които са изненадващо хидратиращи

Ентеролактонът може да действа като половия хормон естроген и по-ниските от нормалните нива на този лигнан в тялото са свързани със сърдечни заболявания и рак на гърдата.

Сусамовите семена също могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, което може да влоши симптомите на много заболявания, включително артрит.

5. Тиквени семки

Тиквените семки са едни от най-често консумираните видове семена и са добри източници на фосфор, мононенаситени мазнини и омега-6 мазнини.

Тиквените семки също са добър източник на фитостероли, които са растителни съединения, които могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта.

Съобщава се, че тези семена имат редица ползи за здравето, вероятно поради широкия им набор от хранителни вещества.

Едно наблюдателно проучване на повече от 8000 души установи, че тези, които са имали по-висок прием на тиквени и слънчогледови семки, имат значително намален риск от рак на гърдата.

Камъните в пикочния мехур са подобни на камъните в бъбреците. Те се образуват, когато определени минерали кристализират в пикочния мехур, което води до коремен дискомфорт.

6. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки съдържат добро количество протеини, мононенаситени мазнини и витамин Е.

Слънчогледовите семена могат да бъдат свързани с намалено възпаление при хора на средна възраст и по-възрастни хора, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Наблюдателно проучване на повече от 6000 възрастни установи, че високият прием на ядки и семена е свързан с намалено възпаление.

По-специално, консумацията на слънчогледови семки повече от пет пъти седмично се свързва с намалени нива на С-реактивен протеин (CRP), ключов химикал, участващ във възпалението.

Въпреки това, „добрият“ HDL холестерол също е намален, което предполага, че слънчогледовите семена могат да намалят както добрия, така и лошия холестерол.

Семената са чудесен източник на здравословни мазнини, вегетариански протеин, фибри и антиоксидантни полифеноли.

Освен това те могат да помогнат за намаляване на риска от определени заболявания. По-специално, лигнаните в някои семена могат да помогнат за понижаване на холестерола и риска от рак.

Семената са изключително лесни за добавяне към салати, кисело мляко, овесени ядки и смутита и могат да бъдат лесен начин да добавите здравословни хранителни вещества към вашата диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com