Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ниска телесна температура: какво да правите, ако термометърът показва 35 градуса?

13 юни 2024, 07:35 часа

Почти всеки знае за причините за треска и начините за премахване на този симптом не са тайна. А на ниската температура обикновено не се обръща много внимание, въпреки че често е сигнал за заболяване.

Нормалната телесна температура е 36,6 градуса по Целзий; температура от 35,5 градуса или по-ниска се счита за ниска. 

Причини за понижаване на телесната температура

Най-очевидната причина за спадане на температурата е хипотермия.

Това е точно случаят, когато за решаване на проблем е достатъчно да се променят условията, в които се намира човек, за да се промени ситуацията. Единствената опасност е продължителната хипотермия , която може да доведе до необратими последици за тялото.

Много често ниската температура показва сериозна умора или стрес. Такива промени в обичайния начин на живот неизменно засягат тялото. Ако стресът и преумората са достатъчно силни или продължават дълго време, последствията за тялото са неизбежни.

Тук най-успешната препоръка ще бъде тих, сравнително дълъг и редовен сън, разнообразие от техники за облекчаване на стреса - от дихателни упражнения до лекарства с лек успокояващ ефект (например майчинка или валериана).

Ако симптомите продължават, трябва да се консултирате с лекар. Причините за понижаване на телесната температура под допустимия праг могат да бъдат по-сериозни.

Тези причини включват:

  • обостряне на хронични заболявания;
  • дисфункция на щитовидната жлеза;
  • надбъбречни заболявания.

Понякога бременността може да предизвика ниска температура. Не забравяйте обаче, че температура от 35 градуса може да доведе до загуба на съзнание. В такава ситуация е необходимо незабавно да се консултирате с лекар.

Друга причина е обостряне на хронични заболявания. Всяко хронично заболяване има отрицателно въздействие върху функционирането на организма като цяло и в периода на обостряне може да причини стрес за тялото.

От какво може да е причинено прекалено рязкото сваляне на температура?

Оптималното решение на проблема в този случай е да сте бдителни за вашето здраве и да следвате инструкциите на Вашия лекар, което ще сведе до минимум вероятността от обостряне. Ако не е възможно да се избегне обостряне, важно е да се свържете с специалист своевременно, като не забравяйте да го информирате за всички съществуващи симптоми, включително ниска температура.

Намалена функция на щитовидната жлеза, което от своя страна провокира хормонален дисбаланс и дисфункция във функционирането на вътрешните органи.

Продължителното игнориране на аномалии в щитовидната жлеза може да доведе до развитие на сериозни заболявания, така че ниската температура трябва да се третира с особено внимание.

Ако температурата не се повиши достатъчно дълго време и няма други очевидни причини за нейното понижаване, трябва да се консултирате с лекар за проверка на състоянието на щитовидната жлеза и по-нататъшно лечение.

Друга причина е обостряне на заболявания на надбъбречните жлези. Тя трябва да се отстрани стриктно под наблюдението на лекар, но е напълно възможно да се избегне обостряне сами. За да направите това, трябва да пиете достатъчно вода и да изберете подходяща диета. Например, препоръчва се да се ядат пъпеши и дини, които стимулират функциите на надбъбречните жлези и прочистват тялото.

Друга причина за понижаване на телесната температура може да бъде неразумно самолечение. Когато използвате лекарства без лекарско предписание или ако дозировката не е правилна, тялото може да реагира различно на лекарството, включително с понижаване на температурата. Изключително важно е да се избягва самолечението, всички приемани лекарства трябва да се предписват само от лекар. Той също така избира дозировката.

Ако в резултат на самолечение състоянието се влоши и температурата не се повиши до нормалното за дълго време, трябва да се консултирате с лекар, за да предпише подходящо решение и, ако е необходимо, да почистите тялото.

Ниска телесна температура: Какво да правим, ако термометърът показва 35 градуса?

При малки деца ниската телесна температура може да е симптом на стрес или умора. Също така, намаляването на телесната температура често е симптом на промяна в биохимичния състав на кръвта; този процес е свързан с възрастта и не трябва да предизвиква тревога, но педиатърът все пак трябва да бъде уведомен.

Така каквито и да са причините за спадане на телесната температура под нормалния праг, във всички случаи те са много сериозни и изискват консултация с лекар, а понякога и задълбочено лечение. Низходящите температурни колебания трябва да се приемат толкова сериозно, колкото и внезапното повишаване на температурата. 

Нормализиране на телесната температура

Горещият чай с мента и маточина, както и почивката, ще ви помогнат да повишите температурата си по време на стрес и преумора.

Можете също така да закупите алкохолни тинктури с женшен в аптеката. Струва си да вземете няколко капки сутрин, вижте дозировката в инструкциите за лекарствата и не я превишавайте.

Тези методи са подходящи за възрастни.

Ако температурата е ниска поради заболяване, не трябва да се елиминира симптомът, а причината, така че ще трябва да посетите лекар, да се изследвате и да започнете терапия.

Децата с ниска телесна температура се нуждаят от:

  • балансирано хранене;
  • включете в диетата си мултивитаминен комплекс;
  • осигурете ежедневно излагане на чист въздух;

През седмицата можете да давате на бебето смес от орехи, сини сливи и мед. Този сладък деликатес ще възстанови както силата, така и температурата;

Препоръчително е редовно да правите лек джогинг с продължителност не повече от 15 минути.

По принцип ниската температура може да бъде нещо нормално. Това обаче се случва в редки случаи и само при условие, че кръвното налягане се поддържа в рамките на стандартните стойности.

Но е важно да разберете: ако температурата падне значително, първо трябва да проверите функцията на щитовидната жлеза. Освен това не би било излишно да се направи кръвен тест за захар. Това може да помогне да се идентифицира основната причина за патологията и заедно с лекаря да се разработи план за лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес