Нито пържени, нито варени: сокът от пресните картофи ни носи огромни ползи!

14110
Нито пържени, нито варени: сокът от пресните картофи ни носи огромни ползи!
Снимка: iStock

Картофеният сок е силно алкален и неутрализира киселинността на стомаха по същия начин като антиацидните лекарства, които успокояват възпалението в храносмилателната система.

Затова картофеният сок може да се използва за облекчаване на усещането за парене при лечение на киселини, гастрит или стомашни язви.

Д-р Татяна Занин ни разказва за неговите предимства. 

Въпреки че пиенето на картофен сок, както и редовният прием на антиациди не са средства за окончателно излекуване на причината за киселини и парене, това е добър вариант на природно средство за облекчаване на дискомфорта от гастрит.

Какви са ползите от картофения сок?

Картофеният сок може да се използва в следните казуси:

- гастрит;

- стомашна язва;

- усещане за парене в стомаха;

- гастроезофагеален рефлукс;

- киселини в стомаха;

- лошо храносмилане.

Сокът от сурови картофи намалява възпаленията в стомашно-чревния тракт и облекчава симптомите на запек, подуване на корема и чревни спазми.

Какво ще се случи с кръвната ви захар, ако пиете сок от картофи

Сокът от картофи е полезен също и за кожата, тъй като помага да я поддържате хидратирана и блестяща, предотвратява образуването на тъмни петна и бръчки, както и улеснява заздравяването й в случаи на изгаряния и обриви. Тези ползи се дължат на факта, че картофеният сок съдържа съединения като азелаинова киселина, витамин С и антиокислители.

Как се приготвя сок от картофи?

Картофен сок може да се приготвя ежедневно, със сурови, обелени и добре измити картофи. Важно е да избягвате използването на картофи с тъмни петна, зеленикав цвят или които имат кълнове.

Начин на приготвяне: обелете картофите, поставете ги в блендер или миксер и пасирайте. Добавете малко вода, за да стане сокът по-течен и лесен за пиене.

Друг начин за приготвяне на сок от картофи е да прекарате съставките през центрофуга. След това го прецедете и изпийте неподсладен. Той може да се консумира веднъж на ден и желателно 30 минути преди закуска.

Също така е важно да поддържате здравословна диета, като предпочитате лесно смилаеми храни, зеленчуци и плодове: например, варени моркови, броколи или ябълки, особено при остри пристъпи на киселини. Освен това трябва да избягвате храни, богати на мазнини: тлъсто месо, пържени храни, безалкохолни напитки, кафе, зелен или черен чай, солени закуски, бисквити и пикантни храни. Те са склонни да остават в стомаха по-дълго, предизвикват и стомашни дразнения.

Учени: Започнете да пиете сок от картофи и вижте какво ще се случи с тялото ви

Възможни странични ефекти

Когато се приема в по-големи количества от препоръчаните, картофеният сок може да причини нежелани реакции като диария, стомашна болка или гадене.

Също така, картофите може да увеличат степента на захар в кръвта и да причинят дисбаланс, особено при хора с диабет. Затова картофеният сок трябва да се използва с повишено внимание от диабетици.

Ето и една полезна, здравословна и витаминозна рецепта за зеленчукова салата с картофи.

Пълнени картофи със зеленчуци

Съставки: 2 големи картофа, 1 с. л. зехтин, 2 с. л. нарязани сварени броколи, 1 с. л. нарязан варен морков, 1 с. л. нарязан сварен зелен фасул, 1 ч. л. пресен босилек, черен пипер на вкус, 3 с. л. извара, 1 с. л. настърган пармезан, 1 щ. сол.

Как се готви?

Без да белите картофите, ги измивате, подсушавате и ги надупчвате с вилица. Поставяте ги в чиния и ги задушавате в микровълновата 15 минути. Смесвате в керамична купа солта, босилека, изварата и черния пипер. След като картофите се охладят, ги режете наполовина по дължина, отваряте ги и отстранявате половината пулпа с лъжица. Пълните ги с пласт овкусена извара, добавяте сварените зеленчуци и завършвате отново с извара. Поръсвате ги с пармезан, леко запичате отново в микровълновата за още 2-3 минути и сервирате!

Внимание! Статията е само за информация. По въпросите в нея се допитвайте до професионален диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com