От кои плодове се пълнее най-много?

20607
От кои плодове се пълнее най-много?
Снимка: iStock

Плодовете могат да бъдат здравословен избор за хората, които имат желание да отслабнат, особено когато заместват висококалоричните междинни закуски. Обаче някои плодове съдържат много захар, като гроздето и райската ябълка, и големи количества мазнини, като авокадото.

Ето какво ни изяснява д-р Татяна Занин

Плодовете, споменати по-долу, може да се включат в балансирани диети за отслабване, наддаване или поддържане на тегло, като резултатът се получава в зависимост от консумираното количество. Важно е да кажем, че всички плодове, които се консумират прекомерно, може да ви причинят наддаване на тегло.

1. Авокадо

Плод, изобилстващ с мононенаситени мазнини, също на витамини С, К и Е, и на минерали като магнезий и калий. Всеки 4 лъжици авокадо ви дават около 90 калории. Как да се консумира: препоръчват се максимум 2 лъжици авокадо дневно, които може да се включат в салати, във вид на гуакамоле, в смутита или в десерти. Ако искате да напълнеете, може да го комбинирате с други плодове, като се яде по-често и в по-големи количества.

2. Кокосов орех

Кокосовата пулпа, т. е. бялата част, е изобилна на мазнини, докато кокосовата вода е богата на минерали и въглехидрати и представлява естествен изотоник. Кокосът е висококалоричен плод, защото в 100 грама пулпа има около 406 калории – това е 1/4 от калориите, които би трябвало да се консумират дневно. Начин на консумация: кокосовият орех е желателно да се яде на малки порции и умерено - максимум 2 лъжици кокосово масло или 2 лъжици кокосови стърготини дневно.

Кои са най-полезните плодове за по-възрастните хора?

3. Грозде

Гроздето е богато на въглехидрати с умерен гликемичен индекс, най-вече червеното. Колкото до калориите, 100 грама ви дават около 50 калории. Начин на здравословна консумация: яжте гроозде на на малки порции, препоръчително 17 малки зърна или 12 големи с люспите, за да се увеличи процентния състав на фибри.

4. Банан

Бананът е плод, наситен с въглехидрати - в 100 грама има около 104 калории и 21,8 грама въглехидрати. Изобилен е още на магнезий и калий и магнезий, които спомагат за предотвратяване на мускулни крампи и понижават кръвното налягане. Идеалното е да консумирате 1 банан на ден, за да получите ползите от него и да избегнете наддаване на тегло.

5. Райска ябълка

В средно голямата райска ябълка има около 80 ккал и 20 г въглехидрати, което също представлява опасност за наддаване на тегло, ако се консумира в прекалено количество. Как да се яде: за да получите ползи от райската ябълка, най-добре предпочитайте малки или средни плодове, също да ядете и кората.

Яжте тези плодове и ще забравите за сладкото

6. Смокиня

Това е плод с чудесни храносмилателни свойства, понеже съдържа сериозно количество фибри; те подобряват чревния транзит благодарение на веществото крадин. Все пак, 100 грама от този плод ви дават 41 калории и 10,2 грама въглехидрати – така, че прекомерното консумиране със сигурност ще допринесе за пълнеене. Начин на консумация: най-доброто количество смокини за консумиране е 2 средни бройки, като е препоръчително да се ядат свежи, а не сушени.

7. Манго

Мангото е изобилно на въглехидрати. В 100 грама от него се намират 60 калории и 15 грама въглехидрати; богато е на минерали и витамини. Спомага за подобряване на чревното здраве, изобилства с антиоксиданти, подобрява имунната система, защото съдържа витамин С; усилва здравето на зрението, кожата и косата. Как да консумирате: правилната порция за консумацията на този плод е половин чаша, половин малък или четвърт голям плод дневно.

Внимание! Статията има само информативна стойност и не предлага медицинска инструкция. По въпросите в нея се обръщайте винаги към специалист-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com