Подходящи храни при високо кръвно налягане

5346
Подходящи храни при високо кръвно налягане
Снимка: iStock/Guliver

Хипертонията или високото кръвно налягане е най-честият предотвратим рисков фактор за сърдечни заболявания. Над 1 милиард души по света имат високо кръвно налягане, което се дефинира като стойности на систолното кръвно налягане от 130 mm Hg или повече, диастоличното кръвно налягане над 80 mm Hg или и двете.

Обикновено се използват медикаменти за намаляване на нивата на кръвното, но главна роля за доброто здраве има и начина на живот. Промени в диетата могат да помогнат за нормалнизиране на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Изследванията показват, че включването на определени храни във вашата диета, особено тези с високо съдържание на определени хранителни вещества като калий и магнезий, намалява нивата на кръвното.

5 симптома за високо кръвно налягане, които често игнорираме

Подходящи храни при високо кръвно

1. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове - грейпфрут, портокали и лимони, могат да имат мощни ефекти за понижаване на кръвното налягане. Те са заредени с витамини, минерали и растителни съединения, които могат да ви помогнат да поддържате сърцето си здраво, като намаляват рисковите фактори.

Ежедневен прием на лимонов сок плюс активно движение намалява кръвното. Същият ефект има и от пиенето на сок от портокал и грейпфрут. Но грейпфрутът може да повлияе на обичайните лекарства за понижаване на кръвното налягане, така че се консултирайте с вашия лекар!

2. Тиквени семки

Тиквените семки са концентриран източник на хранителни вещества, важни за контрола на кръвното налягане, включително магнезий, калий и аргинин.

Тиквеното масло е мощен естествен лек за високо кръвно налягане. Добавянето на 3 грама масло от тиквени семки на ден в продължение на 6 седмици води до значително намаляване на SBP.

Това е най-опасният симптом на високо кръвно

3. Сьомга и мазни риби

Мазната риба е отличен източник на омега-3 мазнини, които имат значителни ползи за здравето на сърцето. Тези мазнини могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвното налягане чрез намаляване на възпалението и намаляване на нивата на свиващите кръвоносните съдове съединения. По-високият прием на омега-3 също се свързва с по-нисък риск от хипертония.

4. Боб и леща

Фасулът и лещата са богати на хранителни вещества, които помагат за регулиране на кръвното налягане, като фибри, магнезий и калий. Многобройни проучвания показват, че яденето на боб и леща може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане.

5. Моркови

Морковите са с високо съдържание на фенолни съединения, като хлорогенова, р-кумарова и кафеена киселина, които помагат за отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението, което може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане. Препоръчително е да се консумират сурови.

5 естествени лека за високо кръвно налягане

6. Домати и доматени продукти

Доматите и доматените продукти са богати на много хранителни вещества, включително калий и каротеноидния пигмент ликопен.

Ликопенът е значително свързан с благоприятни ефекти върху здравето на сърцето и яденето на храни с високо съдържание на това хранително вещество, като доматени продукти, което може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане.

7. Броколи

Броколите са известни с благоприятните си ефекти върху здравето, включително здравето на вашата кръвоносна система.

Броколите са пълни с флавоноидни антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане чрез подобряване на функцията на кръвоносните съдове и повишаване на нивата на азотен оксид в тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com