Полезни ли са ябълките вечер - ето защо не!

30294
Полезни ли са ябълките вечер - ето защо не!
Снимка: iStock

Ябълката е плод, който помага против диабет и сърдечно-съдови усложнения; в борба със запек, предотвратяване на преждевременно стареене и укрепване на имунната система. Причината е, че съдържа флавоноиди и каротеноиди, които представляват биоактивни вещества с антиокислителни свойства.

Д-р Татяна Занин разказва тук за полезните свойства на ябълките. Те са с обилно съдържание на фибри, а гликемичният им индекс е нисък - това спомага за удължаване на ситостта и намалява желанието за ядене. Така улесняват загубата на тегло.

Основните ползи от ябълките

1. Предотвратяват сърдечно-съдови усложнения

Ябълките са богати на пектин – фибри, които намаляват усвояването на мазнините, помагат за намаляване на холестерола в кръвта и предотвратяват сърдечно-съдови усложнения.

2. Предотвратяват диабет

Ябълките съдържат полифеноли - съединения с антиокислително въздействие, които предпазват клетките на панкреаса от увреждания, причинявани от свободните радикали. Така подобряват функцията на хормона инсулин, предотвратявайки инсулиновата резистентност и диабета.

3. Улесняват отслабването

Ябълките са богато наситени с фибри и вода, които спомагат за удължаване на чувството за ситост - което намалява желанието за ядене и улеснява загубата на тегло.

Какво ще се случи с организма, ако ядем по една ябълка на ден?

4. Облекчават запека

Ябълките съдържат целулоза, хемицелулоза, лигнин и пектин - фибри, които помагат за усвояването на вода в червата, подпомагайки образуването и елиминирането на изпражненията.

5. Балансират кръвното налягане

Ябълките са богати на калий. Този минерал улеснява извеждането от организма на излишния натрий чрез урината - това помага за баланс в кръвното налягане. Антиокислителите в ябълките спомагат за поддържането на здрави артерии и подобряват кръвообращението, предотвратявайки високо кръвно.

6. Помагат при лечение на гастрит и язва

Ябълковите фибри, особено пектинът, спомагат за образуването на гел, който предпазва стомашната лигавица, неутрализира щетите, причинени от излишната стомашна киселина, помага за лечение на гастрит и стомашни язви.

7. Предотвратяват рак

Полифенолите, присъстващи в ябълките, имат антиоксидантни и противовъзпалителни действия, които предотвратяват увреждането, причинявано на клетките от излишните свободни радикали – така спомагат за превенция на отделни видове рак: на гърдата, дебелото черво, белия дроб.

9. Профилактират Алцхаймер

Ябълките съдържат флавоноиди, като кверцетин, които чрез антиокислителното си въздействие защитават клетките на централната нервна система от свободните радикали и предпазват от Алцхаймер.

10. Забавят преждевременното стареене

Понеже изобилстват с антиокислители, ябълките са чудесен вариант за избягване на вредите, причинявани от свободните радикали на кожата, като предотвратяват нейното увисване и бръчките.

11. Укрепяват имунната система

Поради факта, че съдържат добри количества каротеноиди и флавоноиди - съединения с антиокислително и противовъзпалително действие, ябълките спомагат за защитата и подобряването на функциите на клетките на имунната система в борбата им против инфекции, грип и настинки.

10 неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем ябълки всеки ден

Как да консумираме ябълки?

Ябълката е плод с вкус, който варира от сладък до кисел и може да се консумира сурова, за предпочитане с кората, за десерт или закуска. Може да се използва и в сокове или салати, а обелките на плодовете - за приготвяне на чайове.

Може ли да се ядат ябълки вечер?

Не е препоръчително хората със стомашно-чревни проблеми и диабет да ядат ябълки преди сън. Също така, не бива да ги ядете при наличие на индивидуална непоносимост. Дори малко изядено парче ябълка води до силно влошаване в състоянието на организма.

Не яжте ябълки, ако не се гладни и желанието за ядене е причинено от скука или безделие. Важно е да разберете, че такива закуски принуждават тялото да работи и се нуждае от подходяща почивка. Метаболизмът се нарушава, което води до сериозни неразположения и наддаване на тегло.

Внимание! Статията е само за информация. Предпазвайте се от самолекуване и редовно се допитвайте до лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com