Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни ли са презрелите банани с тъмни петна?

30 май 2024, 12:56 часа

Зрелите банани, независимо дали са леко зеленикави или презрели с тъмни петна, имат различни ефекти върху тялото.

Вижте още: Могат ли хора с диабет да консумират череши?

Кой е най-здравословният вариант за консумация.

Презрели банани с тъмни петна

Колкото по-тъмен е бананът, т.е. колкото повече тъмни петна има, толкова по-богат е на витамини B и C, калий и антиоксиданти. Тези банани са по-лесно смилаеми и пълни с антиоксиданти. Целите кафяви банани са особено сладки поради високото си съдържание на захар, което ги прави популярна съставка в сладкиши.

Зелени банани

Зелените и по-твърди банани съдържат пробиотични бактерии, които са полезни за здравето на дебелото черво. Те имат по-малко захар и повече нишесте в сравнение с напълно узрелите банани. Нишестето в тези банани осигурява по-дълго усещане за ситост. Изследванията показват, че недостатъчно узрелите банани съдържат повечето от въглехидратите, които постепенно се превръщат в захари, докато бананът узрее. Поради това те са по-добър избор за хора с повишени нива на захар и диабет.

Вижте още: Ботокс в чаша: Топи мазнините подмладява кожата и премахва бръчките

Жълти банани

Зрелите, жълти банани са по-лесно смилаеми и по-добър избор за хора, страдащи от запек. Всички видове банани са богати на калий, който е полезен за цялостното здраве. Въпреки това хората с висока кръвна захар и диабет трябва да внимават с консумацията на банани.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес