Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

3987
Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни
Снимка: iStock

Много от нас прекарват през работната си седмица и използват уикенда за почивка. Знаем, че трябва да отделяме повече време за себе си, като например да се отдръпнем, за да обядваме или да заглушаваме телефоните си от време на време, но често се чувстваме твърде заети, за да си починем. За съжаление, това може да доведе до прегаряне. За щастие, има друг вид почивка, която можем да използваме, за да поддържаме психическото и физическото си здраве на работа, и това се нарича „микро почивка“.

Микро почивки на работа

Микро паузите са кратки почивки, които продължават от няколко секунди до няколко минути. Те се приемат през целия ви работен ден, за да прекъснете дългите периоди на заседнало поведение - като седене на бюро за продължителни периоди.

Изследванията показват, че по-малките почивки, които са 10 минути или по-малко, могат да бъдат толкова важни, че ни помагат да управляваме нивата на стрес, колкото и по-дългите почивки. Вместо да натискаме работата си, тези микропочивки могат да ни помогнат да се справим с всякакви непосредствени физически, умствени или емоционални нужди.

Доказано е, че микропочивките подобряват представянето, мотивацията и концентрацията. Както и подобряване на цялостното благосъстояние. Те могат също да намалят стреса и дори да подобрят начина, по който виждате работата си, което може да ви помогне да избегнете често срещани наранявания, свързани с работата.

Микро почивките могат да ви съживят в краткосрочен план, като ви позволяват да се чувствате по-устойчиви, когато възникнат предизвикателства, и ви предпазват от прегаряне в дългосрочен план.

5 ползи от малките почивки през работния ден

Когато прекарваме дълги часове непрекъсната работа без адекватни почивки, умората може да се натрупа, потенциално нарушавайки качеството на съня ни и цялостното ни благосъстояние. Това не само намалява ефективността ни в професионалния ни живот, но може да повлияе и на личния ни живот. Микро почивките могат да станат част от устойчива работна практика, която подобрява психическото и физическото здраве, производителността, удовлетворението от работата и предотвратява прегарянето.

1. Психично благополучие

Редовните микропочивки през работния ден осигуряват ползи за психичното здраве, като предлагат моменти на релаксация и декомпресия. Това може да помогне в борбата с ефектите от стреса и умствената умора, натрупващи се и водещи до тревожност и депресия. Като се отдръпнете от свързаните с работата задачи, дори за кратък период от време, можете да изчистите ума си, да подобрите настроението си и да увеличите устойчивостта срещу натиска на работното място.

Край на напрежението: 8 начина да превърнете апартамента си в антистрес пространство

2. Повишена производителност и креативност

С настъпването на умствена и физическа умора концентрацията, паметта и ефективността могат да намалеят. Микропочивките помагат, като нулират фокуса на мозъка, което улеснява справянето със задачите с подновена енергия и внимание. Това може да подобри качеството и скоростта на работа и също така да стимулира креативността, тъй като даването на време за почивка на мозъка позволява подсъзнателна обработка, която може да доведе до творческо мислене и решаване на проблеми.

3. Подобрено физическо здраве

Заседналото поведение, свързано с дългите часове на работа в седнало положение, може да доведе до проблеми с физическото здраве, включително сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет и мускулно-скелетни проблеми. Microbreaks насърчава движението и активността, прекъсвайки цикъла на продължителното седене. Прости действия като разтягане, ходене или леки упражнения могат значително да подобрят кръвообращението, състоянието на мускулите и цялостното физическо здраве, намалявайки риска от хронични заболявания.

4. Повишено удовлетворение от работата

Удовлетворението от работата е тясно свързано с работната среда и способността ви да управлявате стреса и натоварването. Чрез добавяне на микропочивки към ежедневната рутина, служителите се чувстват по-контролирани над работния си ден, което води до по-голямо удовлетворение от работата. Това положително отношение може да подобри атмосферата на работното място, насърчавайки култура на благополучие и подкрепа.

5. Предотвратяване на бърнаут

Изгарянето е състояние на емоционално, физическо и умствено изтощение, причинено от прекомерен и продължителен стрес. Това може да доведе до значителен спад в производителността, чувство на откъснатост и загуба на лична идентичност. Микро почивките могат да помогнат за предотвратяване на прегарянето, като гарантират, че служителите имат редовни възможности за почивка и презареждане. Това не само запазва здравето и благополучието в дългосрочен план, но и поддържа ентусиазма и мотивацията за работа.

Как да си вземем микропауза

Добрата новина е, че микропочивките могат да бъдат прости. Няма идеална дължина или честота на микро прекъсване, така че можете да експериментирате, за да откриете кое работи най-добре за вас.

Може би обичате да си правите 10-минутна почивка веднъж на час? Или може би 2-3 минути почивка няколко пъти на час ви се струва по-добре. Важното е всеки час да отделяте време да се съсредоточите върху нещо различно от работата си. Ако спирате, за да разговаряте с колегата до вас или ставате, за да се разтегнете няколко пъти на час, може би вече сте професионалист в микропочивките!

Стрес, махай се! Какво помага на Лъв, Везни, Водолей и други зодии да релаксират?

Какво ще правите в почивката си зависи от вас, но изследванията показват, че работниците, които са си правили почивки, за да направят нещо, което харесват, съобщават за по-добро здраве, по-голямо удовлетворение от работата и по-ниски нива на прегаряне.

Въпреки че може да не искате да прекъсвате добра сесия на работния процес, опитайте да настроите таймер на телефона или компютъра си като напомняне да се отдръпнете от работата си и да вземете малка почивка.

Изградете своя собствена микро почивка

Включването на микропочивки в работния ден е проста стратегия за подобряване на благосъстоянието и продуктивността. Признавайки необходимостта от редовни паузи, работодателите и служителите могат да работят заедно, за да създадат по-динамична и здравословна среда на работното място. Ето пет предложения за микро почивка, с които да си поиграете на работа.

1. Движете тялото си

Движението на тялото ви по някакъв начин винаги е чудесно използване на микропауза. Независимо дали седите на бюро или сте на крака през целия ден, ангажирането с някакво съзнателно движение може да ви помогне да разхлабите всеки стрес или напрежение. Проучванията показват, че изправянето и ходенето в продължение на пет минути на всеки час подобрява вашето здраве и благополучие. Разходката може дори да увеличи креативността.

Изправете се и се разтегнете: на всеки 30 минути се изправете и разтегнете ръцете, краката и гърба си. Това просто действие може да облекчи мускулното напрежение и да насърчи кръвообращението.

2. Променете средата си

Излизането навън може да промени състоянието на ума ви по много начини. Природата може да ви даде доза спокойствие, докато излизането на градска улица може да ви зареди отново с енергия. Решете какво търсите през деня си и съобразете почивката си с това. Дори само да излезете за кратко навън или да отидете до друга стая, тази промяна на средата може да помогне на мозъка ви да си почине и да превключи скоростите.

Правете кратки разходки: Кратката разходка, независимо дали из офиса ви или навън, може да ви зареди отново с енергия и да предложи промяна на обстановката, повишавайки както настроението, така и продуктивността ви.

3. Внимателност

Внимателността е чудесен начин за облекчаване на стреса и безпокойството. Въпреки общоприетото схващане, не е нужно да отделяте много време на тази практика, за да усетите ползите от нея.

Изпробвайте дейности за внимателност: Включете се в бързо упражнение за внимателност, като дълбоко дишане или кратка медитация, за да върнете фокуса си и да намалите стреса.

4. Вдъхновете се

Позволете си да се вдъхновите от форма или изкуство на забавление, което ви интересува. Слушайте нова музика според настроението, в което сте. Вижте кратък подкаст по тема, която ви интересува. Или пуснете глава от аудиокнига, която харесвате.

Направете нещо различно: Направете си нещо ново за вас или разговаряйте с приятел по телефона. Каквото и да изберете, насладете се да оставите ума си да бъде ангажиран с тема или дейност, която ви вдъхновява.

5. Бъдете креативни и мечтайте

Да си позволите да направите нещо креативно е чудесен начин да прекарате микропауза, особено ако участвате в много аналитични дейности на левия мозък по време на работа. Активирайте този десен мозък, като пишете, рисувате или дори рисувате върху бележник. Не се притеснявайте да направите нещо „добро“. Просто се остави да играеш.

Позволете си да мечтаете: Позволяването на ума ви да се скита (когато моментът е подходящ) към всичко, за което иска да мечтае във вашето близко или далечно бъдеще, всъщност е доказано, че намалява стреса, повишава удовлетвореността и подобрява производителността на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com