Признаците, които показват дали връзката ви е токсична

6957
Признаците, които показват дали връзката ви е токсична
Снимка: Thinkstock/Guliver

Вашата връзка може да е токсична, ако се характеризира с поведение, което ви кара да се чувствате нещастни, включително неуважение, нечестност, контролиращо поведение или липса на подкрепа.

В една здрава връзка всичко работи. Разбира се, може да не сте съгласни от време на време или да срещнете други неравности по пътя, но обикновено вземате решения заедно, открито обсъждате всички възникнали проблеми и искрено се наслаждавате на компанията си.

Токсичните връзки са друго нещо. В токсична връзка може постоянно да се чувствате изцедени или нещастни, след като сте прекарали време с партньора си, което може да подскаже, че някои неща трябва да се променят.

Може би връзката вече не е никак приятна, въпреки че все още обичате партньора си. По някаква причина изглежда, че винаги се карате или не можете да спрете да спорите за дребни проблеми. Може дори да се страхувате от мисълта да ги видите, вместо да го очаквате с нетърпение, както сте правили в миналото.

Разбиране на мъжете във връзките: 7 истини за това как мислят мъжете

Какви са признаците на токсична връзка

В зависимост от естеството на връзката, признаците на токсичност могат да бъдат фини или много очевидни.

Когато сте в токсична връзка, може да не ви е лесно да забележите изскачащите червени флагове. Все пак можете да забележите някои от тези признаци в себе си, партньора си или самата връзка.

Липса на подкрепа

Здравите взаимоотношения се основават на взаимното желание другият да успява във всички области на живота. Но когато нещата станат токсични, всяко постижение се превръща в състезание.

Накратко, времето, което прекарвате заедно, вече не е положително. Не се чувствате подкрепени или насърчени и не можете да им се доверите. Вместо това може да останете с впечатлението, че вашите нужди и интереси нямат значение, че те се интересуват само от това, което искат.

Токсична комуникация

Вместо любезност и взаимно уважение, повечето ви разговори са изпълнени със сарказъм или критика и подхранвани от презрение – предсказател за раздяла.

Хващате ли се да правите злобни забележки към приятелите или членовете на семейството си? Може би повтаряте какво са казали с подигравателен тон, когато са в друга стая. Може дори да започнете да избягвате обажданията им, само за да си починете от неизбежните спорове и враждебност.

Завист или ревност

Въпреки че е напълно добре да изпитвате малко завист от време на време, може да се превърне в проблем, ако завистта ви пречи да мислите положително за успехите на партньора си.

Същото важи и за ревността. Да, това е напълно естествена човешка емоция. Но когато води до постоянни подозрения и недоверие, това може бързо да започне да разяжда връзката ви.

Кавга след кавга: Кои зодии са остри камъни и не могат да бъдат заедно?

Контролиране на поведението

Вашият партньор пита ли ви къде сте през цялото време? Може би те се дразнят, когато не отговаряте незабавно на съобщения или ви изпращат съобщения отново и отново, докато не го направите.

Тези поведения може да произтичат от ревност или липса на доверие, но могат също така да предполагат нужда от контрол - и двете могат да допринесат за токсичността на връзката.

Негодувание

С течение на времето разочарованието или негодуванието могат да се натрупат и да направят по-малката пропаст много по-голяма.

Обърнете внимание също дали сте склонни да отглеждате тези оплаквания тихо, защото не се чувствате в безопасност да говорите, когато нещо ви притеснява. Ако не можете да се доверите на партньора си да изслуша притесненията ви, връзката ви може да бъде токсична.

Нечестност

Откривате, че непрекъснато измисляте лъжи относно местонахождението си или с кого се срещате, независимо дали това е защото искате да избегнете прекарването на време с партньора си или защото се притеснявате как ще реагират, ако им кажете истината.

Модели на неуважение

Хроничното закъснение, небрежното „забравяне“ на събития и други поведения, които показват неуважение към времето ви, са червен флаг.

Имайте предвид, че на някои хора може наистина да им е трудно да правят и спазват планове навреме, така че може да е от полза да започнете с разговор за това поведение. Ако не е умишлено, може да забележите известно подобрение, след като обясните защо ви притеснява.

Отрицателно финансово поведение

Споделянето на финанси с партньор често включва известно ниво на съгласие за това как ще харчите или спестявате парите си. Това не е непременно токсично, ако единият партньор реши да харчи пари за предмети, които другият партньор не одобрява.

Въпреки това може да бъде токсично, ако сте постигнали споразумение относно вашите финанси и единият партньор последователно не спазва това споразумение, независимо дали чрез закупуване на скъпи артикули или теглене на големи суми пари.

Постоянен стрес

Обикновените житейски предизвикателства, които възникват - болест на член на семейството, загуба на работа могат да създадат известно напрежение във връзката ви, разбира се. Но да се намирате постоянно на ръба, дори когато не сте изправени пред стрес от външни източници, е ключов индикатор, че нещо не е наред.

Този продължаващ стрес може да окаже влияние върху физическото и психическото здраве и често може да се чувствате нещастни, психически и физически изтощени или като цяло неразположени.

Игнориране на вашите нужди

Да се съгласявате с каквото иска партньорът ви да направи, дори когато противоречи на вашите желания или ниво на комфорт, е сигурен признак за токсичност.

Казват, че са планирали ваканция извън града на рождения ден на майка ви. Но когато са ви попитали кои дати са удобни, вие сте подчертали, че всички дати са подходящи, стига да не пропуснете рождения ден на майка си на 17-ти.

Не искате да изтъквате това, тъй като не искате да започвате битка. Така че вие казвате: „Страхотно! Толкова съм развълнуван."

Загубени връзки

Спрели сте да прекарвате време с приятели и семейство, или за да избегнете конфликт с партньора си, или за да не се наложи да обяснявате какво се случва във връзката ви.

Като алтернатива може да откриете, че работата с партньора ви (или притеснението за връзката ви) заема голяма част от свободното ви време.

Липса на грижа за себе си

В токсична връзка може да се откажете от обичайните си навици за грижа за себе си.

Може да се оттеглите от хобитата, които някога сте обичали, да пренебрегнете здравето си и да пожертвате свободното си време. Това може да се случи, защото нямате енергия за тези дейности или защото партньорът ви не одобрява, когато правите каквото си искате.

Надявайки се на промяна

Може да останете във връзката, защото си спомняте колко много сте се забавлявали в началото. Може би си мислите, че ако просто промените себе си и действията си, те също ще се променят.

Ходене по тънък лед

Притеснявате се, че като повдигате проблеми, ще провокирате изключително напрежение, така че избягвате конфликтите и задържате всички проблеми за себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com