Протеините не са само за щангистите. Ето по колко трябва да яде всеки от нас

7777
Протеините не са само за щангистите. Ето по колко трябва да яде всеки от нас
Снимка: iStock

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ПРОТЕИНИ?

Ситуацията е доста проста: Протеинът е полезен за нас и трябва да ядем по малко всеки ден. Това, което е най-важно да запомним, е, че тялото ни наистина се нуждае от това, което протеинът осигурява. Повечето хора мислят, че протеините се консумират само за поддържане или подобряване на размера на мускулите, но те вършат много повече неща в тялото ни. Протеините служат като ензими, хормони, рецептори, сигнални молекули и много други. Тъй като белтъчините не са нещо, което телата ни съхраняват в резерв, както телесните мазнини, те са ежедневно необходими. Протеинът осигурява незаменими аминокиселини, които трябва да консумираме като част от ежедневната си диета. Това е така, защото организмът постоянно разгражда белтъчините, за да създаде градивните елементи за нови белтъчини, което води до загуба, която трябва да се замени с храна. Ако забележите, че се чувствате по-сити след богата на белтъчини храна, значи сте открили още едно от предимствата на протеините.

Сигналите, които ни изпраща тялото, че ни липсват протеини

КАКВО Е МАГИЧЕСКОТО ЧИСЛО?

Колко протеин е достатъчен, за да се реализират всички тези ползи? Като основен ориентир експерти препоръчват на възрастните да консумират 50 грама протеин дневно като част от диета с 2000 калории. Други експерти обаче прилагат по-различен подход. "Адекватният прием на протеини не е едно число или цел, която трябва да се постигне, а по-скоро диапазон, който зависи от възрастта, пола, общото здравословно състояние и чистата телесна маса", казват те. "Като цяло здрав човек, който не е много активен, трябва да консумира минимум от 0,8 до 1 грам протеин на всеки килограм телесно тегло дневно", съветва тя. Това би означавало около 35грама протеин за човек, който тежи 75 килограма. Някой, който е изключително активен с бягане, колоездене или тренировки за издръжливост, ще се нуждае от повече, около 1,2-1,7 г/кг на ден", което би означавало около 50 грама протеин за човек с тегло 75 кг. 

Тези симптоми издават, че тялото ви не усвоява добре протеините

НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ПРОТЕИНИ

Протеините могат да бъдат открити не само в храните от животински произход, но и в растенията. Всъщност някои проучвания показват, че получаването на протеини от немесни източници всъщност може да бъде по-добро за вашето здраве. Помислете за нискомаслени млечни продукти, риба, боб и соя. Тези храни са вкусни и дори могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Обърнете внимание на съдържанието на мазнини, което може да върви ръка за ръка с високопротеиновите храни. Това например са беконът, колбасите или преработените меса. И накрая, храната винаги е по-добра от хранителна добавка на прах, казват експерти. 

12 факта за протеина, които НЕ знаехте

ВИСОКОПРОТЕИНОВИ ХРАНИ

Богатите на белтъчини храни например са пилешкото месо, риба, яйца, леща, грах, орехи, киноа, соя и др. Всички те съдържат между 5 и 30 грама протеин на 100 грама количество. Трябва да си набавяте достатъчно калории като цяло, за да дадете на протеина това, от което се нуждае, за да бъде най-ефективен, добавят експерти. "За да може протеинът да се използва за изграждане на нови протеини, първо трябва да имате достатъчно калории. В противен случай организмът ви просто ще използва допълнителните протеини за енергия. А ако приемът на въглехидрати е нисък, организмът ви ще разгради функциониращите протеини и ще използва някои от тези аминокиселини за производството на глюкоза, за да поддържа кръвната глюкоза."

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com