Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

82243
Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате
Снимка: iStock

Когато ядем плодове и зеленчуци, повечето от нас приемат, че правят най-здравословния избор - в края на краищата, вместо това не хапваме картофен чипс. Но истината може да е малко по-сложна. Всяка година Работната група по околната среда (EWG) публикува ръководство, за да предупреди купувачите за наличието на пестициди в продуктите. На 20 март организацията за защита на здравето публикува своя списък за 2024 г. „Мръсна дузина“, за да посочи кои 12 плодове и зеленчуци са замърсени с най-много пестициди.

Вижте още: При ужилване от пчела - ето какво първо да направим

12. Зелен боб

EWG каза, че купувачите трябва да знаят, че зеленият фасул може да съдържа следи от два инсектицида, които са свързани с увреждане на развиващата се нервна система: ацефат и метамидофос.

Според организацията трите химикала са открити в около 8 процента от пробите от неорганичен зелен фасул, тествани от USDA през 2021 и 2022 г.

11. Боровинки

Боровинките са на 11-то място в списъка Dirty Dozen на EWG за втора поредна година.

Най-тревожните пестициди, открити върху боровинките, са фосмет и малатион, химикали, известни като органофосфатни инсектициди“, посочва организацията. „Те убиват много видове насекоми и са токсични за човешката нервна система, особено за развиващите се мозъци на децата.“

10. Череши

Над 90 процента от пробите от череши са дали положителен резултат за остатъци от два или повече пестицида, според доклада на EWG. Два опасни химикала, открити в този плод, са пираклостробин, който може да бъде свързан с чернодробна токсичност и метаболитни нарушения, и боскалид, който е свързан с рак и дисфункция на щитовидната жлеза.

9. Люти чушки

Със сигурност има проблем с пестицидите, когато става дума за чушки. EWG каза, че е установено, че чушките и лютите чушки имат второто най-голямо количество отделни пестициди със 101 различни химикала, открити в тези продукти.

8. Ябълки

Ябълките обикновено съдържат средно повече от четири различни пестицида - някои също във високи концентрации, според EWG.

7. Нектарини

Точно както при черешите, над 90 процента от пробите от нектарини са дали положителен тест за остатъци от два или повече пестицида.

6. Круши

Броят на химикалите, открити върху крушите, се е увеличил през годините, според EWG. За последния си доклад организацията откри, че повече от 6 т от 10 неорганични круши, тествани от USDA, имат следи от пет или повече пестицида. Това е „драматичен скок спрямо предишни тестове“, предупреди EWG.

Вижте още: Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

5. Праскови

Почти всички праскови са замърсени с пестициди, според EWG.

Една проба от праскова може да има следи от 19 различни пестицида“, добави организацията.

4.Грозде

Гроздето също може да не е толкова полезно за вас. Новият доклад на EWG показва, че повече от 90 процента от гроздето е дало положителен резултат за два или повече пестицида.

3. Кейл и зеле

Най-много пестициди бяха открити върху зелето и кейла, със 103 отделни химикала, открити в артикулите в категорията“, посочва EWG в своя доклад.

2. Спанак

Друго зеленолистно, за което трябва да се притеснявате, е спанакът. Този богат на хранителни вещества зеленчук е дал положителен резултат за средно седем различни пестицида, включително перметрин, който е забранен за употреба върху хранителни култури в Европа от 2000 г.

Във високи дози перметринът претоварва нервната система и причинява тремор и гърчове“, предупреди EWG.

1. Ягоди

Начело на "мръсните храни" на EWG е сладката, но потенциално натоварена с пестициди ягода. Този плод е на първо място в продължение на много години.

 „Средностатистическият човек изяжда около осем килограма пресни ягоди годишно – и с тях десетки пестициди, включително химикали, които са свързани с рак и репродуктивни увреждания, или които са забранени в Европа“, предупреди EWG.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com