Сложете това в кафето, ако искате да отслабнете

3870
Сложете това в кафето, ако искате да отслабнете
Снимка: iStock

Поддръжниците твърдят, че сместа може да бъде питателна и облекчава главоболие и диария.

Тъй като кафето и лимонът имат множество доказани ефекти върху здравето, може да се чудите дали пиенето на двете заедно предлага някакви допълнителни ползи.

Какво е кафе с лимон

Кафето и лимоните са две често срещани съставки в почти всяка кухня.

Кафето — една от най-консумираните напитки в световен мащаб — се прави чрез варене на печени кафеени зърна.

От друга страна, лимоните са плод, който принадлежи към рода цитрусови. Те са третият най-произведен цитрусов плод в света след портокалите и мандарините.

Те са чудесен източник на витамин С и антиоксиданти — заедно с много други полезни растителни съединения — поради което хората са ги използвали заради лечебните им свойства от векове.

Докато някои може да смятат, че това е необичайна комбинация, други смятат, че ползите надвишават странния вкус - въпреки че науката може да не е съгласна.

Кафето и лимоните носят множество ползи за здравето

И кафето, и лимоните имат много доказани ползи за здравето, които се свързват предимно с високото им съдържание на антиоксиданти. Тези молекули защитават тялото ви от вредните ефекти на прекомерните количества свободни радикали.

Основани на доказателства ползи от кафето

Печените кафеени зърна съдържат над 1000 биоактивни съединения, но кофеинът и хлорогеновата киселина (CGA) се открояват като ключови активни съединения с антиоксидантен капацитет.

Двата активират пътища, които предпазват от растеж на рак, свързвайки кафето с намален риск от няколко вида рак, включително:

  • черен дроб
  • простатата
  • ендометриален
  • гърди
  • стомашно-чревни
  • колоректален

Освен това кафето се свързва с намален риск от диабет тип 2, сърдечни и чернодробни заболявания и депресия, както и болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

И накрая, съдържанието на кофеин в него е отговорно за повишаващия енергията ефект на напитката, положителното влияние върху изпълнението на упражненията за издръжливост и способността да се увеличи броят на калориите, които изгаряте.

Основани на доказателства ползи от лимоновия сок

Лимоните са чудесен източник на витамин С и флавоноиди, като и двата действат като мощни антиоксиданти.

Витамин С и цитрусовите флавоноиди са свързани с по-нисък риск от някои видове рак.

Освен това и двете съединения предлагат защита срещу сърдечни заболявания, докато витамин С защитава имунната ви система и помага в борбата с инфекциите.

Както можете да видите, кафето и лимоните предлагат широка гама от предимства, които предпазват тялото ви от хронични заболявания. И все пак, смесването на двете не означава непременно по-мощна напитка.

Популярни твърдения за пиенето на кафе с лимон

Има четири основни твърдения за ползите от пиенето на кафе с лимон. Ето какво казва науката за тях.

Претенция 1. Помага за топенето на мазнините

Това схващане е преобладаващо сред различни тенденции, които включват употребата на лимон, но в крайна сметка нито лимонът, нито кафето могат да стопят мазнините.

Единственият начин да се отървете от нежеланите мазнини е като консумирате по-малко калории или изгаряте повече от тях. Следователно това твърдение е невярно.

Проучванията обаче показват, че кафето може да ви помогне да отслабнете, поради което някои хора могат леко да намалят теглото си след консумация на напитката.

Въпреки това, потенциалният ефект на загуба на тегло може да се дължи на кофеина в кафето, а не на сместа от кафе с лимон.

Претенция 2. Облекчава главоболието

Главоболието и мигренозните пристъпи са класирани в световен мащаб като основни причини за увреждане при лица под 50 години.

Следователно е обичайно да се намерят множество домашни средства за тяхното лечение. Все пак изследванията са много разделени по отношение на употребата на кафе за тази цел.

Една хипотеза предполага, че кофеинът в кафето има вазоконстрикторен ефект - което означава, че стяга кръвоносните ви съдове - което намалява притока на кръв към главата ви и облекчава болката.

Учени установиха, че пиещите кафе по-рядко страдат от мигрена

Изследванията също така предполагат, че кофеинът може да усили ефектите на лекарствата за главоболие и мигренозни пристъпи.

И все пак друга хипотеза смята, че кофеинът може да действа като причина за главоболие при някои, заедно с други напитки и храни, като шоколад, алкохол и цитрусови плодове като лимони.

Следователно пиенето на кафе с лимон може да облекчи или влоши главоболието, в зависимост от човека. И ако наистина помага за намаляване на болката, това отново ще се дължи на кофеина в кафето, а не на самата напитка от кафе и лимон.

Претенция 3. Облекчава диарията

Това лекарство изисква да ядете смляно кафе с лимон, вместо да го пиете.

Все пак понастоящем няма доказателства в подкрепа на употребата на лимон за лечение на диария, а кафето стимулира дебелото черво, което увеличава нуждата ви от акане.

Освен това диарията причинява значителна загуба на течности, което може да доведе до дехидратация. Диуретичният ефект на кафето може да влоши дехидратацията.

Претенция 4. Предлага ползи за грижа за кожата

Изследванията показват, че съдържанието на антиоксиданти в кафето и лимона може да осигури ползи за кожата, така че изглежда има известна истина зад това твърдение.

Освен това съдържанието на витамин С в лимона може да стимулира производството на колаген - протеин, който осигурява на кожата ви здравина и еластичност - и да намали увреждането на кожата, причинено от свободните радикали, които произхождат от излагане на слънце.

Все пак можете да се възползвате от тези предимства, като консумирате кафе и лимони поотделно, тъй като няма доказателства, които да сочат, че ефектът се проявява само когато двете се смесват.

Недостатъци на кафе с лимон

Недостатъците на пиенето на кафе с лимон, както и ползите, са резултат от недостатъците на всяка съставка.

Например, доказателства сочат, че пиещите тежко кафе може да се пристрастят към кофеина, което Световната здравна организация (СЗО) признава за клинично заболяване.

Що се отнася до лимоните, въпреки че обикновено са необичайни, някои хора може да са алергични към сока, семената или корите на цитрусовите плодове.

Освен това, лимоните съдържат лимонена киселина, която е известен фактор за зъбната ерозия.

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете кафе и чай 20 години подред

Работи ли кафето с лимон

Кафето и лимоните предлагат редица ползи за здравето, най-вече поради съдържанието на антиоксиданти.

Въпреки това, няма доказателства в подкрепа на твърдението, че пиенето на кафе с лимон облекчава диарията или води до топене на мазнините.

Що се отнася до останалите обявени ползи от сместа, можете да ги получите, като консумирате кафе или лимонов сок отделно. По този начин няма нужда да смесвате двете, ако не ви се иска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com