Сухо гърло? Ето какви са причините

26872
Сухо гърло? Ето какви са причините
Снимка: iStock/Guliver

Сухото гърло не е точно спешен медицински проблем. Но усещането за пресъхнало гърло със сигурност е неприятно. А когато ви се случва често, може да стане досадно. Сухото гърло може да се различава от възпаленото гърло, тъй като е възможно да има сухота без симптоми като кашлица или дращене. Но двата симптома могат и да се припокриват. Сухото и възпаленото гърло често вървят заедно. Въпреки това сухотата в гърлото не винаги означава, че сте болни. Всъщност основната причина за сухото гърло често няма нищо общо с инфекция или заболяване. Ето кои са факторите, които често играят роля, и какво можете да направите, за да намерите облекчение.

Дехидратирани сте

Недостатъчният прием на течности е най-честият виновник за сухота в устата или гърлото. Дехидратацията може да намали количеството на произвежданата слюнка в устата, което може да накара гърлото или устата ви да се чувстват сухи. Може също така да изпитвате силна жажда, да имате по-тъмен цвят на урината или да се чувствате отпаднали.

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Запушен нос

Запушеният нос може да ви причини сухо и възпалено гърло, дори и да не кашляте. Дишането през носа овлажнява въздуха, който влиза в носа и белите дробове. Ако носът ви е запушен, вероятно ще дишате през устата си, което може да изсуши гърлото ви. Запушването може да бъде причинено от настинка или друга инфекция, или от проблеми, свързани с носните пътища, като например изкривена преграда. Правилното лечение зависи от диагноза ви, а в случай на вирусна инфекция може да се наложи просто да изчакате.

Спите с отворена уста

Ако запушването ви принуждава да спите с отворена уста, шанса да се събудите със сухо гърло на сутринта е голям. 

6 храни, които не трябва да ядете при болно гърло - някои от тях ще ви изненадат

Имате алергии

Алергиите, свързани с околната среда, като полени, прах, мухъл или амброзия, са известни с това, че причиняват запушване на носа. Това също може да ви принуди да дишате през устата и да направи гърлото ви сухо.

Имате киселинен рефлукс

Хроничният киселинен рефлукс може да раздразни гърлото ви, което може да доведе до сухота. Излагането на гърлото на въздействието на киселина може да доведе до значително възпаление на лигавицата на гърлото. Това възпаление може да изсуши гърлото и да доведе до пареща болка.

7 естествени начина за облекчаване и лечение на възпалено гърло

Започнали сте да приемате ново лекарство

Много лекарства могат да намалят производството на слюнка, което може да доведе до сухота в устата и гърлото. Някои от най-честите виновници включват:

- Антидепресанти

- Лекарства за мигрена

- Лекарства за високо кръвно налягане

- Деконгестанти

- Мускулни релаксанти

Домашен сироп за болки в гърлото

- Опиоидни болкоуспокояващи

- Антибиотици

- Инхибитори на протонната помпа

Имате тонзилит

Сливиците са лимфни възли в задната част на гърлото и когато се инфектират, те могат да причинят болка, дращене или възпаление на гърлото. Може също така да забележите, че сливиците ви изглеждат зачервени или подути, или да имате температура, проблеми с преглъщането, лош дъх, главоболие или болки във врата.

Какви може да са причините за сухота в устата

Как да се отървете от сухото гърло?

Когато сухотата в гърлото се появи и имате нужда от незабавно облекчение, има няколко средства, които могат да помогнат:

- Пиене на вода: Понякога това е достатъчно, за да хидратирате тъканите на гърлото.

- Изплакване със солена вода: Ако гърлото ви е сухо и раздразнено, опитайте да си направите гаргара със солена вода, което може да намали възпалението. Опитайте да смесите 1/4 до 1/2 чаена лъжичка готварска сол с вода. Хапчетата за смучене също може да са полезни.

- Добавяне на влага във въздуха: Използването на овлажнител за добавяне на повече влага във въздуха също може да бъде полезно, особено ако гърлото ви е склонно да става сухо през нощта. 

Тези 3 симптома в устата издават диабет

Имайте предвид обаче, че спирането на сухотата в гърлото започва с откриването на причината. Ако например често се оказвате дехидратирани, пиенето на повече вода трябва да свърши работа. Ако откриете, че сухотата в гърлото ви е свързано с настинка, вземете мерки, за да намалите излагането си на микроби. 

Кога да посетите лекар?

Сухото гърло без други симптоми най-вероятно е резултат от дехидратация и не е причина за безпокойство. Но трябва да се свържете с вашия лекар, ако имате сухота в гърлото заедно с болки в гърлото, треска, проблеми с преглъщането, кръв в слюнката, хъркане или задух. Това може да са признаци на инфекция или заболяване, които изискват лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com