Тази домашна подправка е вълшебна при шипове на петата

71235
Тази домашна подправка е вълшебна при шипове на петата
Снимка: iStock/Guliver

Използването на содата за хляб не се ограничава само до кулинарни цели. Въпреки че прави печивата ни пухкави, тя помага и на други, не толкова очевидни нива. 

Много хора се радват на нейния потенциал при почистване, но се оказва, че содата за хляб може да се причисли и към домашните средства за лечение на шипове на петите. Разберете как да я използвате, за да намалите болката.

Бодличките на петата са състояние, което е резултат от продължително, нелекувано възпаление и образуване на калциеви отлагания, които от своя страна водят до образуване на излишна костна тъкан. Понякога дегенеративните промени са видими само на рентгенова снимка и не са свързани веднага с видим или болезнен дискомфорт. 

Най-често шиповете на петата са придружени от силна болка в долната част на стъпалото, която затруднява движението и ежедневната функция. Първоначално дискомфортът може да е най-забележим сутрин - непосредствено след ставане от леглото - или след продължително седене. Ако обаче този сигнал бъде подценен, с течение на времето болката може да се усеща при ходене, по-продължително стоене и накрая при почивка.

2 яйца и ябълков оцет и забравяте за ШИПОВЕТЕ

Причини на шипове на петата

Проблемът най-често се диагностицира при хора на възраст между 40 и 60 години. Това обаче не означава, че другите възрастови групи са напълно безопасни. Шиповете може да се появят при хора, които редовно тичат - особено по твърди повърхности - или участват в други спортове, които натоварват глезенната става. 

Кои са другите причини за шиповете?

-    Невъзможност за правилно завършване на тренировката: Независимо от вида спорт, упражненията за разтягане са винаги необходими.
-    Носене на лошо прилягащи обувки: Обувки, които са твърде тесни, твърде широки или с тънка подметка, която няма омекотяващ ефект по време на ежедневните дейности. Хората, които често носят обувки с високи токчета, също могат да бъдат изложени на риск.
-    Изминалото време: Процесът на стареене намалява еластичността на сухожилията и намалява количеството на подкожния мастен слой, който действа като естествена защита срещу нараняване.
-    Някои заболявания: Наднорменото тегло и затлъстяването се свързват с натоварване, което води до появата на пета шпора. Плоското стъпало и диабетът също са благоприятни фактори.

5 вида обувки, които НЕ са полезни за здравето на дамите

Домашно лечение

Симптомите не трябва да се подценяват в никакъв случай. Нищо не може да замени ортопедичната консултация със специалист, който ще диагностицира правилно проблема и ще даде съвети за подходящо лечение и упражнения. Въпреки това домашните средства за лечение на пета шпора са в състояние да осигурят облекчение и да подпомогнат лечението. Един от най-простите методи е да посегнете към содата за хляб.

Как да използваме сода за хляб при шипове на петата?

Содата за хляб може да се използва по няколко начина. Това ни позволява да приспособим домашното лечение към себе си и да изберем най-удобния за нас вариант.

Паста от сода за хляб: За този вариант просто смесете сода за хляб с вода. Коригирайте пропорциите, така че да получите гъста паста. Нанесете я върху петата и я оставете за няколко минути. Свойствата на содата за хляб ще помогнат за премахването на калциевите кристали, натрупани върху костната тъкан.

Вана за крака: Изсипете содата за хляб в купа с топла вода. Вана с продължителност няколко минути също ще осигури облекчение и ще има освежаващ ефект върху стъпалата ви.

Домашен препарат: Можете да подсилите ефекта на содата за хляб с други продукти от кухненския шкаф. Комбинирайте една чаена лъжичка сода за хляб с две чаени лъжички ябълков оцет и четири супени лъжици кокосово масло. След като тези продукти се смесят, нанесете ги върху чиста кожа и ѝ направете кратък масаж. Сложете дебели чорапи и оставете за една нощ.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com