Тествано от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат

52264
Тествано от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат
Снимка: iStock

Регионите, в които живеят столетници, са разпръснати по света: Япония, Италия и дори Калифорния. Жителите на всички тези места обаче имат един важен общ фактор: 9 храни, които доминират в ежедневната им диета. Нека си признаем: обикновената съвременна диета, състояща се от преработени храни, наситени мазнини и високо съдържание на захар, трудно може да се нарече здравословна. Популярните днес продукти не поддържат здравето на тялото, а го отслабват, като често допринасят за намаляване на продължителността на живота.

Някои региони на планетата обаче продължават да вдъхновяват тези, които мечтаят за дълголетие. Така наречените „сини зони“ са пет региона, където има най-висока концентрация на столетници, на чийто опит може да се разчита за разработване на здравословни насоки. В тази връзка си струва да се обърне внимание на начина на живот и ежедневната диета на жителите на споменатите региони.

Сините зони включват Сардиния в Италия, Окинава в Япония, Икария в Гърция, Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния. Въпреки че тези региони имат много различия и техните хора готвят различни ястия, специфични за тяхната култура, има смисъл да научите повече за диетата в тези региони, за да разберете повече за здравословната диета. Освен това някои храни се ядат от всички столетници в различни части на света.

Лекар разкри 5 храни за дълголетие, които той яде всеки ден

Фасул и други варива

Бобовите растения са основна храна в повечето сини зони. Те съдържат основни количества антиоксиданти, фибри и други хранителни вещества, които помагат за поддържане на здравословно тегло и борба с болестите. Например черноокият грах е важна част от ежедневната диета на остров Икария в Гърция и е установено, че тези зърна са полезни за сърцето, както и имат противоракови и антидиабетни свойства. Общността Никоя в Коста Рика яде черен боб всеки ден, често с оризови и царевични тортили (не е лоша идея за вечеря, нали?).

Картофи

Белите картофи се считат за основна храна за живеещите на остров Икария в Гърция, докато лилавите сладки картофи се консумират редовно в района на Окинава. Последният съдържа фитохимикали, наречени антоцианини, за които е известно, че помагат за предотвратяване на заболявания. Сладките картофи също са богати на витамини А, В6, С и калий. Освен това има много фибри. Въпреки че мнозина смятат, че белите картофи са нездравословни поради високото си съдържание на въглехидрати, опитът показва, че това не е така - те помагат на икарийците да предотвратят развитието на диабет, а също така поддържат ниско кръвно налягане.

Топ 5 български супер храни за дълголетие

Чесън

Жителите на префектура Окинава в Япония редовно ядат чесън. Този продукт се смята за едно от най-мощните природни лекарства. Свързва се с намален риск от развитие на определени заболявания, които обикновено се появяват с възрастта. Чесънът съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, които помагат за предотвратяване на развитието на някои видове рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Зехтин

Икарийците също използват ежедневно зехтин. Необработеният зехтин екстра върджин има дълъг списък от доказани ползи за здравето, което прави средиземноморските общности, където се използва широко, считани за едни от най-здравословните в света. Например, установено е, че зехтинът помага за контролиране на теглото, нормализира кръвното налягане, намалява риска от някои видове рак и подобрява цялостното здраве поради своите противовъзпалителни свойства.

Авокадо

Калифорнийският град Лома Линда е една от петте сини зони. Местната общност се състои предимно от адвентисти от седмия ден. Те са известни със спазването на предимно вегетарианска диета, като авокадото играе основна роля в това. Авокадото помага за понижаване на холестерола и съдържа 30% повече калий от бананите. Известно е също, че авокадото помага за контролиране на теглото и намалява риска от затлъстяване и диабет тип 2.

Сьомга

Сьомга и друга мазна риба обикновено се ядат от адвентистите в Лома Линда - дори тези, които ядат растителна диета. Сьомгата съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, за които е установено, че подпомагат здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, а също така помагат за намаляване на нивата на хронично възпаление.

Пълнозърнест хляб с квас

Италианският остров Сардиния е друг регион, включен в Синята зона. Членовете на местната общност ядат храни като нахут, козе мляко и хляб с квас. Последният е направен от пълнозърнеста пшеница и благодарение на закваската съдържа живи млечнокисели бактерии. Процесът на закваска в Сардиния помага за превръщането на захарта и глюкозата в млечна киселина. Това понижава гликемичния индекс, което означава, че кръвната ви захар няма да скочи и ще се чувствате сити по-дълго.

Лекар разкри 5 храни за дълголетие, които той яде всеки ден

Домати

Жителите на Сардиния обичат доматите не по-малко. Италианците използват този зеленчук в много от своите ястия. Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който е известен със своите противовъзпалителни свойства и способността си да нормализира кръвното налягане, намалява риска от метаболитен синдром и инсулт и подобрява здравето на сърцето. Имайте предвид, че чери доматите съдържат повече бета-каротин, който според проучвания може да помогне за намаляване на риска от развитие на тумори, свързани с рак на простатата.

Вино

Това може да е най-добрата част от списъка. Е, или поне добри новини. Много региони от Синята зона редовно включват чаша червено вино като част от диетата си. Много жители на определените региони пият около две чаши вино на ден. Жителите на Сардиния пият специално червено вино, наречено Cannonau wine. Някои изследвания показват, че червеното вино може да бъде полезно за здравето на сърцето поради съдържанието на антиоксиданти и полифеноли. Разбира се, при всеки алкохол е важна умереността, а понякога и одобрението на лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com