Това е плодовият зеленчук, който подобрява дейността на панкреаса, мозъка и простатата

3963
Това е плодовият зеленчук, който подобрява дейността на панкреаса, мозъка и простатата
Снимка: iStock

Тиквата е универсален и богат на хранителни вещества зеленчук, който предлага широк спектър от ползи за здравето. Въпреки че често се свързва с есента и празничните дни, ползите от нея се простират далеч отвъд декоративната ѝ привлекателност. През последните години изследванията разкриха, че тиквата може да повлияе положително на дейността на основни органи в тялото, включително панкреаса, мозъка и простатата.

На първо място е установено, че тиквата е полезна за панкреаса - жизненоважен орган, отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар. Тиквата е богата на диетични фибри, особено на разтворими фибри, които могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната глюкоза, като забавят усвояването на захарите в храносмилателната система. Това може да бъде особено полезно за хората с диабет или тези, които са изложени на риск от развитие на това състояние. Освен това тиквата е добър източник на бета-каротин - мощен антиоксидант, който може да намали риска от рак на панкреаса и да подобри цялостното здраве на панкреаса.

9 впечатляващи ползи за здравето от тиквата

Мозъкът е друг орган, който може да се възползва от консумацията на тиква. Тиквените семки са пълни с хранителни вещества като магнезий, който играе решаваща роля за функционирането на мозъка. Магнезият се свързва с подобряване на когнитивните функции, паметта и ученето. Освен това тиквените семки съдържат антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за защита на мозъчните клетки и да намалят риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Наличието на триптофан в тиквените семки също така подпомага регулирането на настроението и съня, тъй като той е прекурсор на серотонина - невротрансмитер, свързан с доброто настроение.

Що се отнася до здравето на простатата, тиквата може да предложи известна защита срещу проблеми с нея. Тиквените семки са добър източник на цинк - минерал, за който е известно, че подпомага функцията на простатата и предотвратява развитието на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) или рак на простатата. Освен това високите нива на антиоксиданти в тиквата могат да помогнат за намаляване на възпалението, което често се свързва с проблеми с простатата. Редовната консумация на тиква и семена от нея, заедно с добре балансирана диета, може да допринесе за поддържане на здрава простата.

6 ползи за здравето от консумацията на тиква

Ползите от тиквата се простират отвъд нейния вкусен аромат и декоративни приложения. Приносът ѝ за здравето на панкреаса чрез регулиране на кръвната захар, подпомагането на мозъчната функция и доброто състояние на простатата я правят ценно допълнение към здравословната диета. Независимо дали се наслаждавате на тиквата като солено ястие, сладък десерт или просто като закуска под формата на семена, можете да се чувствате добре, знаейки, че подхранвате тези жизненоважни органи и потенциално намалявате риска от свързаните с тях здравословни проблеми. Така че следващия път, когато се насладите на вкуса на тиквата, не забравяйте, че не само се наслаждавате на възхитително ястие, но и предприемате стъпки в подкрепа на здравето на панкреаса, мозъка и простатата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com