Това са ядките, които топят килограмите

1541
Това са ядките, които топят килограмите
Снимка: iStock/Guliver

Бадемите и орехите, които често се смятат за хранителни източници, са придобили огромна популярност не само заради изискания си вкус, но и заради потенциала си да подпомагат контрола на теглото. Противно на общоприетото схващане, че ядките допринасят за увеличаване на теглото, новите изследвания показват, че бадемите и орехите всъщност могат да играят роля в топенето на килограми и поддържането на здравословно тегло.

Богатият профил на бадемите на хранителни вещества се свързва с редица ползи, свързани с теглото. Въпреки че са калорични, бадемите съдържат здравословни мононенаситени мазнини, които могат да спомогнат за засищане и ограничаване на преяждането. Освен това бадемите са добър източник на белтъчини и фибри, които допринасят за усещането за ситост, като намаляват вероятността от похапване на нездравословни храни през деня.

Освен това бадемите се свързват с подобряване на метаболизма. Проучванията показват, че комбинацията от хранителни вещества в бадемите може да подобри способността на организма да изгаря ефективно калориите. Смята се, че наличието на магнезий в бадемите играе роля в този процес, тъй като магнезият е кофактор за ензимите, участващи в енергийния метаболизъм.

9 здравословни ядки с ниско съдържание на въглехидрати

Орехите, още един член на семейството на ядките, предлагат своя уникален хранителен профил. Те са богати на омега-3 мастни киселини, по-специално на алфа-линоленова киселина (ALA), която е свързана с различни ползи за здравето, включително и за регулиране на теглото. Известно е, че омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства и могат да повлияят на метаболизма по начин, който подпомага загубата на тегло.

Освен това орехите са добър източник на белтъчини и фибри, които допринасят за чувството за ситост и намаляват общия прием на калории. Комбинацията от здравословни мазнини, протеини и фибри в орехите ги превръща в задоволителна и богата на хранителни вещества закуска, която може да замени по-малко хранителните продукти в диетата.

Кои ядки са най-полезни – фъстъци, бадеми или кашу?

Включването на бадемите и орехите в балансирана диета може да бъде ефективна стратегия за тези, които искат да контролират теглото си. Важно е обаче да ги консумирате умерено, тъй като те са енергийно богати храни. Вместо да се възприемат като заплаха за отслабването, тези ядки могат да се разглеждат като ценни съюзници, когато са включени разумно в един добре балансиран и здравословен хранителен план.

За да се възползват максимално от ползите, хората могат да обмислят включването на бадемите и орехите в храната или да ги консумират като закуски. От добавянето на бадемови резени към кисело мляко или овесена каша до включването на орехи в салати или просто консумирането на шепа като закуска - има много вкусни начини да се използва потенциалът на тези ядки за поддържане на здравословно тегло.

В крайна сметка ключът се крие във възприемането на цялостен подход към храненето и начина на живот, при който бадемите и орехите могат да допринесат за свалянето на килограми, като същевременно осигуряват основни хранителни вещества и удовлетворяващи вкусове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com