Този южен плод предпазва от повишаване на лошия холестерол и инфаркт

8652
Този южен плод предпазва от повишаване на лошия холестерол и инфаркт
Снимка: iStock

Авокадото отдавна се слави с многобройните си ползи за здравето, а едно от най-забележителните му качества е способността му да предпазва от повишаване на лошия холестерол и да намалява риска от сърдечни пристъпи. Този плод, богат на основни хранителни вещества и здравословни мазнини, става все по-признат като диетичен източник на енергия за здравето на сърцето.

Авокадото е богат източник на мононенаситени мазнини, особено на олеинова киселина, за която е доказано, че подобрява липидния профил на кръвта. Консумацията на мононенаситени мазнини се свързва с намаляване на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL), често наричан "лош" холестерол. Високите нива на LDL холестерола са рисков фактор за развитието на атеросклероза - състояние, при което холестеролът се натрупва в артериите, което води до запушване и увеличава риска от инфаркт.

Кои хора не трябва да ядат авокадо?

В допълнение към съдържанието на здравословни мазнини, авокадото е пълно с фибри. Влакнините играят важна роля за намаляване на нивата на холестерола, като се свързват с холестеролните частици в храносмилателната система и улесняват елиминирането им от организма. Този процес допълнително спомага за понижаване на нивата на LDL холестерола и за укрепване на здравето на сърцето.

Консумацията на авокадо се свързва и с други ползи за защита на сърцето. Те са богат източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е значителен рисков фактор за сърдечни заболявания и поддържането на здравословно ниво на кръвното налягане е от решаващо значение за доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Освен това авокадото съдържа редица витамини и антиоксиданти, като витамин Е, витамин С и лутеин, които подпомагат цялостното здраве на сърцето. Тези антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението, оксидативния стрес и образуването на артериални плаки, които са ключови фактори за развитието на сърдечни заболявания.

Включването на авокадо в диетата ви е прост и вкусен начин за укрепване на здравето на сърцето. То може да се използва в различни ястия - от салати и сандвичи до смутита и пасти за мазане. Универсалният характер на авокадото го прави отлично допълнение към здравословната диета за сърцето.

Няколко причини да ядете авокадо редовно

Важно е да се отбележи, че макар авокадото да предлага многобройни ползи за здравето на сърцето, цялостният избор на хранителен режим и факторите на начина на живот също играят решаваща роля за поддържане на доброто състояние на сърдечносъдовата система. Добре балансираната диета, редовната физическа активност и избягването на тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол са основни компоненти на здравословния за сърцето начин на живот.

Авокадото е забележителна суперхрана, която може да помогне за предпазване от повишаването на лошия холестерол и да намали риска от инфаркт. Уникалната комбинация от здравословни мазнини, фибри и основни хранителни вещества го прави отличен избор за тези, които искат да поддържат здравето на сърдечносъдовата си система. Добавянето на авокадо към диетата ви е вкусен и хранителен начин да покажете любов към сърцето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com