Вреден ли е чесънът за простатата?

52039
Вреден ли е чесънът за простатата?
Снимка: iStock

Здравето на простатата е тема, която всеки мъж трябва да има предвид от ранна възраст и да полага подходящи грижи. За да се грижите добре за простатата, тайната се крие в балансираната диета и използването на натурални продукти, които могат да се използват и като допълнение към специализирани лечения.

Д-р Жузе Сантуш Диаш разяснява проблема. 

Причини за възпаление на простатата

Възпалението е резултат от имунна реакция към някакъв антиген или елемент, възприеман като заплаха от организма. Възпалената простата - освен в случаите на автоимунно заболяване, което би изисквало по-различно лечение, е явление, с 3 основни причини.

Какво ще се случи, ако ядем по една скилидка чесън на ден?

Инфекция: простатитът или инфекцията на простатата е основната причина за възпалението. Обикновено се провокира от бактерии като Escherichia coli и Streptococcus.

Ендокринни промени: хормоналният дисбаланс при мъжете може да причини възпаление на простатата, както и в половите жлези и/или органи.

Доброкачествени тумори и рак на простатата: възпалението става част от имунния отговор, предизвиквайки размножаване на раковите клетки.

Чесън: добър домашен лек за простата

Скилидките чесън са използвани от хилядолетия както в кулинарията, така и в медицината като мощно природно лекарство. Екстрактът от чесън се предписва по целия свят и честата му консумация се препоръчва. Най-известните му ефекти са свързани със здравето на сърдечно-съдовата система – причината е, че намалява лошия холестерол в кръвта.

Дали чесънът е добър домашен лек за възпалена простата? Да, простатата, възпалена от простатит, може да бъде лекувана с този природен продукт. Антимикробните, антиокислителни и противоракови ефекти на скилидките чесън намаляват възпалението, като атакуват бактериите, които нахлуват в простатата - както тези, които вече живеят там, така и онези, които могат да достигнат, например, чрез кръвния поток.

Как да консумираме чесън при възпалена простата?

Ако искате да се възползвате максимално от ползите за здравето на чесъна, трябва да го консумирате суров. Най-препоръчителното нещо е да изяждате скилидка чесън на празен стомах, придружена с чаша вода, за да намалите силния вкус. За предпочитане е да хапнете нещо веднага след като сте изяли чесъна, за да предотвратите въздействието му върху стомаха - защото ако не ядете нищо друго, това може да причини киселини.

Термичната обработка на чесъна намалява лечебните му ефекти, но това не означава, че яденето, примерно, на варен чесън като добавка към храната е безполезно. Алтернатива е да добавите няколко скилидки чесън към подправките за сос, който ще добави вкус към вашите ястия, без да намалява ползите, които скилидката чесън предоставя.

Рецепта за чеснов чай ​

Кипвате около 250 мл вода. Счуквате 2-3 обелени скилидки чесън и ги слагате в чаша. Наливате вряла вода в чашата и я покривате с кърпа. Оставяте да престои около 10 минути и пиете топла, без да подслаждате. Ако намирате напитката за твърде силна, можете да добавите лимон или мед и джинджифил.

9 от най-ексцентричните ползи от чесъна, за които задължително трябва да знаем

Чесънът ли е най-добрият домашен вариант срещу възпалена простата?

Скилидката чесън наистина е полезна срещу възпалена простата въпреки, че трябва да обмислите и възможността за операция, ако е препоръчана от вашия лекар. Макар чесънът да помага в борбата с това заболяване, все пак той не е чудотворно средство, ако възпалението вече е достигнало много високи нива или уврежда и други системи в тялото.

Освен това някои сравнителни проучвания показват, че корените от джинджифил и дори лук могат да бъдат по-ефективни, по-специално в техните антибиотични и антиокислителни ефекти. При лука ефектът му е по-добър в сурово състояние. Чаят от джинджифил също е полезен, когато се консумира пресен. Можете да добавите тези алтернативи към вашето ежедневие в допълнение към суровите скилидки чесън, за да подобрите и увеличите ефективността на лечението.

Внимание! Тази статия е само за информационни цели. Пазете се от самолечение и непременно се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com