Всички луднаха по този зеленчук, като разбраха за действието му

12597
Всички луднаха по този зеленчук, като разбраха за действието му
Снимка: Istock / Guliver

Патладжанът има красив, наситен лилав цвят и деликатен аромат. Нарича се храстово яйце или бакман. Не го бъркайте с Батман, въпреки че този зеленчук е супергерой за мнозина. Той е основна съставка на ястия в далечна Индия и бедните африкански страни. Патладжанът е известен още като любовната круша.

Преди всичко си струва да си припомним, че патладжанът е богат източник на биофлавоноиди, които предотвратяват различни видове кървене, възстановяват артериите и предотвратяват инсулти.

Какви са свойствата на патладжана?

Патладжанът е източник на калий, манган, мед и витамини С, К и група В. Богат е и на антиоксиданти. Антоцианините се виждат с просто око – те са отговорни за интензивния цвят на кожата на зеленчука. Други, като , неутрализират свободните радикали, защитават клетъчните мембрани и намаляват риска от рак. Високото съдържание на фибри подобрява чревната функция и помага при запек.

10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме

Патладжанът също е незаменим при лечение на застой на кръвта чрез разтваряне на кръвни съсиреци. Той предотвратява прекомерния растеж на тъкани в матката, като тумори и фиброиди. Той е особено ефективен при лечение на кървене от пикочните пътища и ректума. Използва се и за лечение на дизентерия и диария.

Патладжанът е известен и със своите почистващи свойства и подпомага работата на черния дроб и бъбреците. Въпреки че крушата на любовта е нискокалорична, тъй като в 100 грама има малко над 20 килокалории, тя е трудно смилаема. Поради това изисква термична обработка. Печенето, пърженето или варенето не само помага за храносмилането, но и неутрализира токсичния соланин, който може да причини главоболие и повръщане.

Хората, които са особено чувствителни към този алкалоид, могат да изпитат странно чувство на разсеяност и загуба на концентрация. За тези, които са стресирани, патладжанът ще помогне за освобождаване на напрежението и ще донесе релаксация след часове на фокусирана и изтощителна работа. Жителите на тропиците все още използват успокояващите и отпускащи ума свойства на патладжана в изключително стресови моменти.

Печен патладжан в буркани – рецептата, която успя да се превърне в тотален ХИТ

Патладжанът е също и афродизиак

Обвивка от суров патладжан се нанася върху рани от змия или скорпион. Свойствата на патладжана се използват и от жителите на студените региони. При измръзване им помага компрес от отвара от патладжан на стайна температура.

Крушата на любовта, както казват италианците, е преди всичко афродизиак. Стимулира и насърчава физическата активност. Отпуска, осигурява адекватно кръвообращение и затопля студените ръце. Нищо не можем да направим, освен да се съгласим с италианците и да ви го препоръчаме за добро здраве, особено след като ни чакат дълги дни и вечери.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com