За кои хора ползването на сауната е противопоказно?

2025
За кои хора ползването на сауната е противопоказно?
Снимка: iStock/Guliver

Сауната, със своята многовековна традиция, е известна със своите терапевтични и релаксиращи ефекти. Въпреки това тя не е подходяща за всеки. На някои хора, поради здравословното им състояние или специфични обстоятелства, е противопоказано да използват сауна. Разбирането на тези противопоказания е от решаващо значение за осигуряване на безопасността и благополучието на хората, които търсят изживяването в сауната.

Сърдечно-съдови заболявания

Лица със сърдечносъдови заболявания, като нестабилна стенокардия, скорошен инфаркт или тежка хипертония, трябва да избягват сауната. Топлината в сауната може да увеличи сърдечния ритъм и да натовари допълнително сърдечносъдовата система, което може да доведе до усложнения.

Как влияе сауната на мозъка

Дихателни проблеми

Хората с респираторни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) могат да открият, че горещият и сух въздух в сауната дразни дихателните им пътища. Вдишването на горещия въздух може да изостри респираторните симптоми и да затрудни дишането.

Дехидратация и проблеми с хидратацията

Сауните предизвикват изпотяване, което може да доведе до значителна загуба на течности. Лицата, склонни към дехидратация, като тези с бъбречни проблеми или такива, които трудно поддържат хидратация, трябва да бъдат предпазливи. Правилната хидратация преди и след използване на сауната е от съществено значение.

Бременност

Бременните жени обикновено се съветват да избягват продължително излагане на високи температури, включително сауни. Повишената телесна температура може да навреди на развиващия се плод, особено през първия триместър.

Неврологични нарушения

Хората с някои неврологични заболявания, като множествена склероза или болест на Паркинсон, могат да открият, че топлината на сауната изостря симптомите им. Чувствителността към топлина е често срещан проблем при хората с тези заболявания.

Кожни заболявания

Лица с определени кожни заболявания, като екзема или тежко слънчево изгаряне, могат да изпитат по-голям дискомфорт в сауната. Интензивната топлина може да влоши кожните състояния и да предизвика допълнително дразнене.

САУНА И ПАРНА БАНЯ: Как всяка от тях влияе различно на тялото ви

Злоупотреба с алкохол или наркотични вещества

Използването на сауната не се препоръчва на лица, които са под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Комбинацията от топлина и променени състояния на съзнанието може да доведе до нарушена преценка и да увеличи риска от инциденти.

Скорошна операция

Лицата, които са претърпели скорошни хирургически процедури, особено такива, които включват отворени рани, трябва да избягват сауната до пълното им излекуване. Топлината може да попречи на оздравителния процес и да увеличи риска от инфекция.

Лица в напреднала възраст

Възрастните хора, особено тези с основни здравословни проблеми, трябва да бъдат внимателни в сауната. Топлината може да е твърде силна за някои възрастни хора, което може да доведе до прегряване или други усложнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com