САУНА И ПАРНА БАНЯ: Как всяка от тях влияе различно на тялото ви

13099
САУНА И ПАРНА БАНЯ: Как всяка от тях влияе различно на тялото ви
Снимка: iStock/Guliver

Оказва се, че отговорът е сложен. По-долу експертите разясняват разликите между сауните и парните бани, как те влияят на здравето ви в краткосрочен и дългосрочен план и как най-добре да използвате тези горещи пространства.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ САУНА И ПАРНА БАНЯ?

В сауните се използват камъни или затворена печка, дървена, електрическа или газова, за осигуряване на суха топлина. Представете си усещането сякаш току що сте се транспортирали в пустинята. В наши дни можете да намерите сауни в спа центрове, фитнес зали и дори в домовете по целия свят. От друга страна, парните бани са влажна, парна среда. Атмосферата в тях е по-скоро тропическа, отколкото пустинна. Парната баня се нагрява чрез вряла вода, която се вкарва в камерата, която прави въздуха влажен. Обикновено температурата в парните стаи е по-ниска от тази в сауните, но влажността на въздуха е максимална, така че тялото ви да не генерира толкова пот, колкото в сауната.

В кои случаи да не ходите на сауна или парна баня?

КАКВО ПРАВИ САУНАТА С ТЯЛОТО ВИ?

При влизане в сауна температурата на тялото и кожата ви се повишава, обикновено над 37.5 градуса, като средната температура в сауната е около 70 градуса. Топлината предизвиква изпотяване на тялото. Сърдечният ви ритъм се увеличава, което съответно засилва кръвообращението, особено количеството кръв, което се изпомпва към кожата. Топлината на средата в сауната разширява кръвоносните ви съдове, което засилва притока на кръв към мускулите, ставите и органите, и оптимизира функционирането на тези системи. Проучванията показват, че при редовна употреба на сауна се наблюдава по-стабилна епидермална бариерна функция, увеличаване на хидратацията на stratum corneum (най-горния слой на кожата), по-бързо възстановяване както на повишената загуба на вода, така и на рН на кожата.

Кой не трябва да прекалява със СПА процедурите в парна баня?

Експерти също споделят данни изследвания на сауните, които показват ползи, включително подобряване на енергията, облекчаване на болката, подпомагане на имунната система, здравето на кожата, намаляване на риска от инсулт и намаляване на риска от смъртност. "Топлината е показала способността си да намалява възпаленията, да отпуска мускулите и да намалява кръвното налягане", казват те. "При хората с артрит топлината може да проникне в мускулната тъкан и да облекчи сковаността на ставите, за да ви помогне да станете по-гъвкави, да намалите възпалението и следователно да намалите болката."

НЕБЛАГОПРИЯТНИ ЕФЕКТИ

Не искате да прекарвате твърде много време в сауната, защото може да загубите твърде много течности и да се дехидратирате. В традиционната суха сауна горещата температура кара кръвоносните съдове да се разширяват и макар че това може да подобри кръвообращението, може да влоши зачервяването при хора с розацея. Тъй като сухите сауни имат ниски нива на влажност, те могат да изтеглят водата от кожата и да изострят сухите кожни състояния, като атопичен дерматит или екзема.

Използвайте тази съставка преди сауна и ще имате най-гладката кожа на света

КАКВО ПРАВИ ПАРНАТА БАНЯ С ТЯЛОТО ВИ?

Парните бани обикновено не са толкова горещи, колкото сауните, а влажността в тях е над 95%. Влажната топлина подобрява кръвообращението в тялото и освобождава по-високи нива на хормон, наречен алдостерон, който понижава кръвното налягане и по този начин намалява сърдечните заболявания и ви помага да се отпуснете, особено ако го правите често. Парните стаи също така затоплят лигавиците и позволяват на човека да има по-дълбоко дишане, което може да помогне за изчистване на задръстванията и следователно да подобри главоболието, възпаленото гърло и кашлицата, произтичащи от дренаж или задръстване.

Докато сауните могат да изсушат кожата ви, влажността в парните стаи може да помогне за хидратирането ѝ, наред с други ползи. Топлината може да отвори порите, а кондензацията от влагата помага за отмиване на мръсотията и мъртвата кожа. Също помага и за детоксикация чрез отворените пори. Прекарването на време в парна баня може също така да разхлаби скованите ви стави и да облекчи мускулните болки. "Психическото здраве може да се подобри поради релаксацията, факта, че сте съсредоточени повече върху дишането си и по този начин практикувате съзнателност, но това може да бъде вярно и в сауната", добавиха експерти.

Парна баня за лице – 6 доказани ползи

ПОТЕНЦИАЛНИ ОТРИЦАТЕЛНИ ПОСЛЕДИЦИ 

Потенциалните отрицателни последици от използването на парна баня. Както и при сауните, те могат да влошат розацеята и е най-добре да не прекарвате повече от 20 минути в тези топли помещения. "Парните бани могат да накарат хората да се замаят, ако понижат прекалено много кръвното налягане, или да се дехидратирате от загубата на вода, свързана с изпотяването", казат експерти. Не използвайте сауни или парни бани, ако се чувствате зле или сте бременни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com