Защо овесените ядки са толкова добри за здравето?

4060
Защо овесените ядки са толкова добри за здравето?
Снимка: iStock/Guliver

Овесена каша, брашно или мляко – без значение как ядете овесените ядки, можете да сте сигурни, че получавате много полезни вещества. Този вид безглутенови ядки осигуряват множество витамини и минерали, които са от съществено значение за доброто храносмилане и добре функциониращите органи. А ползите от овеса не се ограничават само до подобрените вътрешни процеси в тялото, но се простират и до по-здрави коса, кожа и нокти. 

Съдържание на хранителни вещества в овеса

Какво прави овесената каша толкова полезна за вас? Първо, тя има най-високото съдържание на протеин от всяко зърно, което я прави отличен източник на качествена енергия. Второ, той е богат на разтворими фибри, наречени бета-глюкан, които подобряват храносмилането, нивата на холестерола в кръвта и контрола на калориите.

Овесените ядки съдържат големи количества от антиоксиданта авенамид и полифеноли, особено манган, фосфор, магнезий, желязо, мед и цинк, всички от които са от решаващо значение за поддържането на организма. устойчивост на болести. И накрая, те имат висок дял незаменими аминокиселини и естествени растителни мазнини, които насърчават оптималното функциониране на жизненоважни органи.

Пълнее ли се от овесените ядки – отговорът на този въпрос вече е ЯСЕН

За какво е полезен овесът?

С високо съдържание на протеини и ниско съдържание на захар, овесените ядки са идеални за енергия с бавно освобождаване. Това ги прави любими за спортисти или всеки, който се нуждае от продължителна енергия без калории. Те също така насърчават здравето на храносмилането, регулират кръвната захар и поддържат циркулацията на течности. Овесът е една от храните, които могат да помогнат за поддържането на червата ни здрави. Те са с високо съдържание на нежни фибри, които не само ни помагат да се изхождаме редовно, но и поддържат полезните бактерии в червата. Овесът също може да бъде добра алтернатива на продуктите на основата на пшеница като зърнени храни и хляб, тъй като пшеницата може да предизвиква храносмилателни проблеми при някои хора.

Свойствата на овесените ядки, за които дори не предполагате

В допълнение към диетичните ползи, овесената каша има козметични свойства, които са особено полезни за по-здрави коса, кожа и нокти. Богатото съдържание на фибри и растителни мазнини допринасят за по-здрава и плътна коса, а витамините я правят по-копринена и блестяща. Цинкът съдържащ се в тях, противодейства на бактериите, причиняващи акне, докато противовъзпалителните свойства на антиоксидантите облекчават сърбежа и сухата кожа. Биотинът е особено полезен за ноктите, подпомагайки силния и здрав растеж.

Най-големите ползи от добавянето на овесени ядки към вашата диета са свързани със значителното им съдържание на антиоксиданти и фибри и впечатляващата им способност да понижават холестерола. Учените познават лепкавите чудодейни неща в овеса като бета-глюкани. Това е вид разтворими фибри, за които е доказано, че помагат за понижаване на холестерола.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com