Защо се появяват сърбящи бенки по тялото?

11068
Защо се появяват сърбящи бенки по тялото?
Снимка: iStock

Всеки от нас е запознат с усещането за сърбеж, което може да възникне по всяка част от тялото. Но какво става, когато този дразнещ симптом засяга бенките по кожата? Независимо дали сте наранили бенката по невнимание или просто сърби, е от съществено значение да научите как да я успокоите. В някои случаи могат да помогнат няколко основни лечения, докато в други е необходимо професионално консултиране с дерматолог.

Как да разпознаем реално опасните бенки за нас?

Бенката и нейното значение

Бенките, наричани още невуси, са концентрации от меланоцити - клетки, които произвеждат меланин, основният пигмент, отговарящ за цвета на кожата. Наличието на бенки е нормално за всеки, макар и някои хора да имат повече от тях от други. Когато бенките се развиват без проблеми по отношение на форма и усещане, няма причина за безпокойство.

Светлата кожа и голямото количество бенки, обаче, изискват повече внимание. Всяка промяна, която забележите върху тях, трябва да бъде предмет на внимателно наблюдение и, при необходимост, професионална консултация.

сърбеж

Определяне на причината за сърбежа на бенката

Когато бенката започне да сърби, можем да разграничим два основни сценария. Първият включва сърбеж, предизвикан от реакции на кожата, като алергии или екзема, дори и копривна атака. В този случай, успокояващите мехлеми или кремове с невен могат да помогнат в укротяването на сърбежа. Въпреки това, ако проблемът е по-сериозен, може да бъде необходима консултация с лекар.

Дерматолог обясни кога бенката може да стане опасна

Вторият сценарий включва самата бенка като източник на раздразнение. В този случай е от съществено значение да се консултирате с общопрактикуващ лекар, който може да ви насочи към дерматолог. Всяка бенка, която предизвиква необичайно много сърбеж или други проблеми, трябва да бъде прегледана от професионалист. Този процес не само изключва риска от рак на кожата, но също така идентифицира възможни проблеми в ранен етап, които изискват специализирано лечение.

Сърбежът по бенките не винаги е причина за тревога, но винаги изисква внимание. Без значение дали става въпрос за реакция на кожата или проблем със самата бенка, ключът е в наблюдението и бързата реакция. Не пренебрегвайте сигналите, които ви дава вашето тяло, и се консултирайте с професионалист при всяка съмнителна ситуация. В крайна сметка, грижата за кожата ни е инвестиция в нашето общо здраве и благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com